"Аскеер" за Борис Луканов

 "Аскеер" за Борис Луканов | StandartNews.com

Борис Луканов ще получи "Аскеер" за цялостно творчество на 24 май в Театъра на армията. Тогава е поредната церемония, на която военната трупа раздава своите отличия, които някога бяха замислени като дружески и непретенциозни закачки, но после се превърнаха в институция. Големият актьор е изиграл стотици роли на сцените в Добрич, Варна, София и из цялата страна. Персонажите му в киното са над 50.

Маестрото, който през юни ще черпи за 80, е неподражаем в исторически саги - Йован Ристич в „Легенда за Паисий", професор Александър Цанков в „По дирята на безследно изчезналите", д-р Александър Пеев в „Сами сред вълци", Гьорче Петров в „Мера според мера", д-р Кръстю Кръстев в „Дело 205/1913", Кавхан Етх в „Борис I", Стефан Стамболов в „Мечтатели". Луканов играе и в елитни световни продукции, снимани у нас – партнира си с Майкъл Куин и Кристоф Ламбер.

Журито е изгледало 94 спектакъла, похвалиха се вчера от Академия "Аскеер" - 55 от тях са премиери на софийския "Бродуей", 8 столични трупи участват със 17 заглавия, 9 представления са на колегите им из страната.
Народният театър води с 11 номинации – без да броим Борис Луканов, който сезони наред беше на щат при академиците. 5 номинации имат артистите от Варна, веднага след тях е Пловдив. Васил Дуев е младокът, който се намесва с "Пилето" на Младежкия в играта между корифеите в режисурата – Александър Морфов за "На ръба" и Иван Добчев за "Гео". Дуев обаче се състезава и като актьор – като "поддържащия" Алексей в "Мърлин Мънро" на Хасково.

Там ще трябва евентуално да победи Добрин Досев като Медвед в „Сестри Палавееви" на Пловдив и лежащия час и половина върху мина Йосиф Шамли в „Ничия земя". Валентин Ганев и Леонид Йовчев, които взеха "поддържащ" и "централен" "Икар" съответно за Никола Гешев и Гео Милев в "Гео", сега са поставени в категорията на "главните". Третият в компанията е Валери Йорданов като Нино в „Ничия земя".

Журито ще бъде затруднено и при "водещите" дами - Вера Стойкова като Генадий Панфилович в „Пурпурният остров" на Варна, Жорета Николова като Соланж в „Слугините" на Народния и Меглена Караламбова като Сесили Робсън в „Четири" на Театър „Азарян" в НДК. Три страхотни актриси са в конкуренция при поддържащите партии - Василена Атанасова като Натали в „Бел ами" в „Зад канала", Диана Цолевска за Никанор Метелкин в „Пурпурният остров" и Петя Силянова за Магда Свенсон в „Нощта на шестнайсети януари" в "София".

Изгряващите звезди, които си оспорват статуетката, изваяна от големия Георги Чапкънов, са Александър Хаджиангелов като Пилето в едноименната постановка на Васил Дуев в Младежкия, Никола Стоянов като Ал – пак там, Стелиан Радев като Попришчин в „Дневникът на един луд" на Театър 199 и „Кредо". При сценографите са номинирани Ивайло Николов за „Кавказкият тебеширен кръг" във Варна, Мира Каланова за „Нощта на шестнайсети януари" и Никола Тороманов за „На ръба". В топ 3 на авторите на костюми влизат Ива Гикова за „Кавказкият тебеширен кръг", Николина Костова-Богданова за „Сестри Палавееви" и Свила Величкова за „Алиса в страната на чудесата" в Младежкия.

При композиторите изненадата се казва Милица Гладнишка. Тя попадна в групата на майсторите за музиката си в "Бягства" на Театър "Азарян" в НДК. Ще трябва да се бори с Асен Аврамов – за партитурата на „Кавказкият тебеширен кръг" и с Христо Намлиев за авторските му творения в „Гео". Версията на Иван Добчев за великия интелектуалец Гео Милев по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ" е номинирана и за "най-добро представление" заедно с „На ръба" на Морфов и „Оттука започва България" на Неда Соколовска в Шумен. При драматурзите баш интригата се развива в пловдивския храм на Мелпомена. Алек Попов и Деляна Манева са номинирани за „Сестри Палавееви: в бурята на историята", а Александър Секулов - за „Няма ток за електрическия стол". Третото заглавие е документалната драма „Невинни убийства 1" от Десислава Гаврилова на „Vox Populi".
Зрелището ще се излъчва директно от БНТ1, БНТ Свят и БНТ2. Галата ще е режисирана от Диана Добрева - по сценарий на Ангел Еленков, декорите са на Нина Пашова, музикалната картина – на Петя Диманова. Поне двама министри ще има в публиката - на културата Вежди Рашидов и на отбраната Николай Ненчев.

"Невиждан театър" в кино "Левски"

Първият български професионанлен театър от слепи актьори и единствен в света отново се качва на сцена. Трупата с международно признание започва редовни представления в новооткритата зала "Сити Марк арт център" - бившето кино "Левски". Собствениците Теодора и Христо Кирови отвориха врати за групата, която тъкмо се завърна от успешен гастрол в Русия. Първото представление, светлинният спектакъл "Сянката на моята душа", е довечера от 19:30 часа. Поканени са министърът на социалната политика Ивайло Калфин, очакват се и Юлия Берберян, сестри Малееви, рокаджиите от "Д2" и "Остава". Билети могат да се закупят на касата и онлайн на tickets.bg.com.

ОВАЦИИ

Примата на Сатиричния театър Стоянка Мутафова дойде на крака, за да поздрави колегите си Нона Йотова и Кирил Ефремов след премиерата на „Джина и Фидел". След спектакъла, посветен на действителната среща на Кастро и кинозвездата, Ефремов запали истинска кубинска пура, подарък от приятел. Автор и режисьор на пиесата е унгарецът Жолт Пожгаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай