10 символa, с които ДПС показа бъдещето

Партията се грижи за държавата като за дом, пази ключа за решаването на проблемите

10 символa, с които ДПС показа бъдещето | StandartNews.com
  • Партията се грижи за държавата като за дом, пази ключа за решаването на проблемите

 

Стара мъдрост гласи: Искаш ли да стигнеш бързо - тичай сам. Искаш ли да стигнеш далече -вървете заедно. Подчинена на заедността, предизборната кампания на ДПС отново бе пълна противоположност на останалите. Докато ПП и ГЕРБ се замеряха с чекмеджета и комисиони, а Демократична България и БСП водеха битка за опазване на електората си, Движението направи поредната обиколка на страната от врата до врата. Разговаря очи в очи с хората, чу на място проблемите им. Ангажира се с решението им.

Партия на знаците, и този път ДПС остана вярна на себе си. След месец кампанията Движението остави след себе си 10 символа, които белязаха срещите на Централния предизборен лъч на ДПС.

1. Гълъбът - символ на политическия мир

10 бели гълъба полетяха в небето над Момчилград с послание за мир, разбирателство и демокрация. Мустафа Карадайъ пусна гълъба на политическия мир за знаково място. Пред първия в България паметник на жертвите на тоталитарния режим, за да покаже, че ДПС помни и пази демокрацията. Направи го, за да каже на опонентите си, че Движението ги призовава за диалог и съгласие, за да се изпълни със съдържание символът на българския парламент "Съединението прави силата". Само така според ДПС ще се възстанови нормалността в политиката и ще се преодолее политическата криза. Изходът от нея отваря пътя за преодоляване на останалите кризи. Защото и енергийната, и финансовата, и социалната, и здравната изискват политически решения.

2.  Соколът - символ на победата и успеха

Две разкошни дървени скулптури на сокол получи Мустафа Карадайъ, пътувайки из страната. От прастари времена величествената птица е символ на победата и успеха. Но за ДПС той е символ  на пътя и посоката за развитието на България, зададени още от зората на демокрацията от д-р Ахмед Доган, почетен председател на ДПС - членството в двата ценностни съюза - НАТО и ЕС. Днес ДПС отново задава посоката. Тя е възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване да държавността и демокрацията, за да има съгласие и обединение около националните цели и приоритети - енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

3.  Дядо Исмаил - символ на изпълненото обещания

В Деня на съединението белият автобус на ДПС се отклони леко от курса си, за да измине стръмния път и да спре в лясковското село Добри дял. Там живее 74-годишният дядо Исмаил, станал една от 20 000-те жертни на рашковщината и милиционерщината по време на юлските и ноемврийските избори миналата година. Мустафа Карадайъ отиде при дядо Исмаил, за да изпълни обещанието си към него, което даде от трибуната на парламента - че ще зададе въпрос за неговия случай на МВР-шефа Бойко Рашков и лично ще предаде на дядо Исмаил отговора. Такъв липсваше, защото Рашков призна, че не е имало основания за проверка на възрастния мъж, нито какъвто и да било повод полицаите да се държат с него като с престъпник. Подписах се, че пари не давам и няма да давам. Ама как да давам като нямам, и на мен пенсията не ми стига, каза дядо Исмаил.

4.  Миневер Шабан - символ на демокрацията

Символ на демокрацията и последователността на при спазването на закона и отстояването на правата и свободите стана една млада жена. Миневер Шабан. На ноемврийските избори тя бе председател на 107-а секция в Хасково и помагаше на хората да гласуват, като им разясняваше как да използват машините. Това е част от задълженията й като член на СИК. Но вместо благодарност, получи от полицията предупредителен протокол.

Всичко започва, когато в секцията влизат областният управител на Хасково, заместник областният управител на Хасково, началникът на областната дирекция на МВР, заместник-началникът на областната дирекция на МВР и полицаи. И брутално извеждат Миневер навън, обвинявайки я, че гласува вместо избирателите.

Няколко пъти обяснявах на полицаите, че нарушават закона, защото нямат право да влизат в секциите за гласуване, а аз не съм викала полиция. Заявих им, че стоя на дистанция от машините и само казвам на хората как да ги използват. Това е мое задължение по закон като член на СИК, каза Миневер Шабан на Карадайъ. Въпреки това младата жена била изведена навън като престъпник. И там била заставена да подпише предупредителен протокол.

Карадайъ и ръководството на Движението специално се срещнаха с Шабан, за да й кажат какво е направила партията, за да защити правата й. Няма да ни сплашат, ние сме № 1, увери Шабан.

5.  Къщата - символ на държавата

Картина с красива къща получи Мустафа Карадайъ в Пловдив. По време на обиколката на Централния предизборен лъч на ДПС в страната домът стана символ на държавата. Какво правим, когато у дома нещо се развали? Викаме майстори, обясняваше на много места Карадайъ. И то не какви да е майстори, не случайни хора. А най-добрите. За да направят ремонта качествено. Майсторите в политиката са ДПС. Така е вече 32 години. Когато е най-трудно, на ход е Движението. Когато то бе в управлението, България имаше най-добрите финансови показатели - 7% ръст на икономиката, инвестиции и намаление на дълга с 16 милиарда. Сега дългът доближава 40 милиарда, инвестиции няма, икономиката е рухнала, има огромна инфлация, 500 000 напуснаха България за 10 години. Експертите на ДПС написаха оперативните програми за първи два програмни периода. Сега не са във властта и вече две години Българи закъснява. Нито ГЕРБ, нито "Продължаваме промяната" подготвиха и договориха в Брюксел програмите.

6.  Ключът - символ на решенията

Огромен ключ бе другият знаков подарък, който Карадайъ получи на две места в страната - във Варна и от женското дружество в Кърджали.  Защото едно от основните послания на Движението в кампанията бе: Без ДПС в централната власт не може, защото има и експертизата, и опита, и ключа за решенията на проблемите. 32 години ДПС показва, че има изпреварващи времето програми. Още през 2016 г. прие като свой приоритет зелената икономика - чест въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия. 4 години по-късно това станата водещите приоритети на цяла Европа.

7.  Баба Вида и джамията във Видин - символ на заедността

Два културно-исторически обекта във Видин станаха символ на заедността в кампанията на ДПС. Легендарната крепост Баба Вида и джамията във Видин. Те винаги са обединявали хората в града. Посещението на Карадаъ и екипа на Централния предизборен лъч остави посланието за духовност, вяра и прослава на българския код. Карадайъ се ангажира в следващото НС да съдейства за обновяването на Баба Вида и разработването на маршрути за културно-исторически туризъм.

8.  Костенурките - символ на светлината

Репродукция на една от най-известните в света турски картини - "Дресьорът на костенурки", подари ДПС-Разград на лидера на партията Мустафа Карадайъ по време на предизборна среща в Лудогорието.

Картината е на най-известния художник- новатор от ХIХ век Осман Хамди бей. Тя се тълкува като уморено състояние на интелектуалец, който в период на дефицит на вдъхновение се опитва да модернизира едно изостанало общество. Представен е като дресьор, докато общността се съпротивлява на новостите и на неговия начин на разбиране.

Картината е символ на светлината по пътя. Със светлина започна и завърши кампанията на ДПС. На грандиозен митинг в Дагоново, община Белиза, зам.-председателят на ДПС Халил Летифов призова хората да запалят фенерчетата на телефоните си и да вдигнат високо ръце. Така изгря цяла гора от светлини. Да дадем светлина на България на 2 октомври, призова Летифов.

9.  Белият автобус - символ на отговорността

За поредна година белият автобус на ДПС стана символ на цялата кампания на Движението. Дойдат ли избори лидерът Мустафа Карадайъ и ръководството живеят един месец на колела. Автобусът обикаля цяла България, стига и до най-малките населени места. Защото за ДПС кампанията има смисъл само ако е от врата на врата и очи в очи с всеки избирател и ако се поемат отговорности както към големите градове, така и към най-малките населени места.

10.  Единицата - символ на лидерите

Жребият в ЦИК отреди на ДПС първото място в бюлетината. Единицата стана символ не само на кампанията на Движението, но и на самата партия. Казват, че съдбата ни била подарила № 1. Не - ние 32 години сме си номер 1, каза по време на многобройните срещи в страната евродепутатът Искра Михайлова. Примерите са много. Европейските пари за социални програми в първите два програмни периода осигури д-р Хасан Адемов. Йордан Цонев и Петър Чобанов пренаписаха два бюджета на Асен Василев, за да осигурят пари за земеделци, общини, университети, вероизповедания. Благодарение на ДПС България има позиция в подкрепа на Украйна, а Северна Македония получи зелена светлина за ЕС. Международната тежест на Движението е безспорна. То има лидер на европейските либерали - Илхан Кючюк и вицепрезидент на световните - Хамид Хамид. Искра Михайлова е зам.-председател на "Обнови Европа", а Атидже Вели - единственият български евродепутат, член на земеделската комисия в Европарламента.Единицата е символ на новото, на иновациите, на уникалността. Но и на лидерите. Ние трябва да сме най-знаещите и най-можещите, да сме най-подготвените от най-подготвените, бе съветът на Карадайъ към младите по време на няколко срещи в страната. Защото запазената марка на ДПС е майсторите в политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай