Четвъртък,

Сверяват само част от разписките от машините на вота

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
276
Сверяват само част от разписките от машините на вота
A
A
A

Преброяване на разписките от машините на вота ще има в 30% от секциите. Това реши ЦИК на днешното си заседание, където разгледа промените на методическите си указания. Това предложение бе гласувано с 10 гласа "за" и 5 "против", предаде "Монитор".

Дотук се стигна след решението на ВАС от преди дни, което отмени част от методическите указания на ЦИК. С тях комисията въведе 100% броене във всички секции в страната, като резултатите от тях да бъдат попълнени в протокол и качени на сайта на ЦИК. Съдът в мотивите си посочи, че комисията има право да прави контролно броене - независимо в какъв обем - пълно или частично, но не и данните от него да се попълват в протокол. Сега ЦИК се съобразява с това и редуцира процента. В кои точно секции ще се броят разписките ЦИК ще реши в деня на вота на произволен принцип.

Данните от тях няма да са на химизирана хартия, ще са приложения в един екземпляр, който ще се сканира и ще се праща на ЦИК. По време на дебатите имаше и други предложения – за 100 % броене от страна на представителите на ГЕРБ, които аргументираха това с факта, че така ще се отговори на очакванията на обществото и ще се гарантира сигурността на изборния процес. ДПС пък подкрепяха идеята за броенето с мотива, че ще се върне доверието на гражданите и вотът ще бъде прозрачен и честен. Другите идеи бяха за 15 % от страна на говорителя на ЦИК Росица Матева, както и това да става не в самите секции след края на изборния ден, а в РИК или директно в ЦИК. Това последно предложение дойде от другия говорител Цветозар Томов, който го аргументира с факта, че членовете на секции ще бъдат уморени и ще са по-склонни на грешки.

И дори разви предложението това да става в специален изчислителен център към ЦИК , та дори и да се извърши публично. Матева на свой ред пък поясни, че никъде в Изборния кодекс не се посочва кога може да се извърши това контролно преброяване и то може да стане 1-3 дни след самия вот. По думите й така записано то едва ли ще има ефект, тъй като членовете на СИК правят едни и същи грешки, както когато броят и хартиените бюлетини. А на практика след това ЦИК ще анализира приложенията, попълнени от тях. Всички тези предложения обаче не намериха подкрепа, а една част дори не бяха предложени на гласуване, защото са нови предложения по същество.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com