Петков превзе морето,  Борисов - Дивия запад /ОБЗОР/

Лудогорието и Кърджали - бастионите на ДПС 

Петков превзе морето,  Борисов - Дивия запад /ОБЗОР/ | StandartNews.com

* Лудогорието и Кърджали - бастионите на ДПС 

* Историческа загуба на БСП в Перник

Новата формация на Кирил Петков и Асен Василев лиши Демократична България от поредна победа в София, взе Пловдив от ИТН, и срути непрежалими бастиони на ГЕРБ като Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора.

ДПС запази лидерството си в Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Кърджали, върна участието си в НС от Габрово и Плевен и направи историческа победа в Бургас. 

БСП не само не успя да спечели нито една област, но дори се оттегли в Лудогорието и напусна неочаквано Перник, където има свой кмет. 

Хората на Христо Иванов загубиха ценни позиции в големите градове, но запазиха единични позиции в нетрадиционни за тях региони. 

ИТН загубиха лидерството, но основните им играчи останаха по страната. 

Най-големите остриета на ГЕРБ отвоюваха победата в ключови позиции в Балкана и Западна България. 

Ицо Хазарта би и Нинова, и Борисов в София. 

Пеевски спечели с 2:1 вота за Велико Търново срещу Хр. Иванов като подпечата черна виза за влизането му в парламента от старопрестолната столица. 

Така изглежда преобразената политическа карта на България след изборите, след които Продължаваме промяната вкарва 67 депутати, ГЕРБ – 59, ДПС – 34, БСП - 26, ИТН – 25, ДБ – 16, Възраждане – 13.

Новият политически гигант "Продължаваме промяната" взе победата в 14 области, партията на Борисов - в 13, 5- са за ДПС. Движението е и убедителен победител на вота в чужбина, където събира над 40% от гласовете.  

Ключови играчи се разделят с парламента 

Председателят на 44-ото НС Цвета Караянчева пак е аут, след като ДПС си взеха без проблем 4-те мандата в Кърджали, а петият отиде при "Възраждане". 

Плеяда знакови политици от различни група също изгоряха. Сред тях е още един бивш председател на парламента - Димитър Главчев от ГЕРБ, бившият зам.-външен министър Георг Георгиев, лидер на младежката организация на ГЕРБ. 

ИТН даде свидна жертва в лицето на една най-колоритните си депутати - Мика Зайкова.

Групата на Демократична България остава без д-р Александър Симидчиев, Стефан Тафров и екскметът на Плевен Найден Зеленогорски.

В БСП Борислав Гуцанов стои в очакване на решението на Нинова. Във Варна столетницата взе само един мандат - за водача на листата Нинова. Ако тя избере да влезе от 25 МИР София и така да отстъпи мястото на Гуцанов, варненският социалист се класира за НС.

Но на "Позитано" 20 припомнят, че след Нинова в 25 МИР е Емил Георгиев, председател на „Екогласност“. Той не само е близък на Корнелия Нинова, но и като коалиционен партньор няма как да остане извън борда на новия парламент. Така че Нинова ще е принудена да избира между милото и по-милото.

Мястото в парламента напуска и един от най-приближените й депутати - Крум Дончев.

Продължаваме промяната и ГЕРБ си победиха по-малките морските общини като най-сериозната ерозия за партията на Борисов се случи в Бургаско. Добрич също се измъкна от ръцете й.   

Пореден шамар ГЕРБ получи от ДПС в Североизтока

В Търговище и Разград резултатите са Движението са смазващи. ДПС заздрави победата си в Шумен, а в Силистра разликата вече изобщо не е символична.  

В центъра на Северна България Томислав Дончев запази победата в Габрово, а Николай Нанков - в Ловеч. Този град ще бъде и най-активен в икономическите дебати в парламента предвид факта, че освен Нанков оттам влизат Любомир Каримански, ИТН и Станислав Анастасов, ДПС. 

След оттеглянето на професор Горчев от надпреварата в Плевен, областта отиде без проблеми при харвардците, както и Русе.

Почти никакви изненади в Северозапада

Росица Кирова отново лидира във Видин, Враца се показа отново като отличника на Борисов. В Монтана Продължаваме промяната записа първо място, но основните партии с досегашните си депутати се запазиха.   

По съществени промени вотът направи в Пиринско.

От големия дриймтим на  ГЕРБ остана само Стефан Апостолов, Кирил Петков и Асен Василев смалиха кадрите на Югозападния университет в полза на Американския.

Пеевски вкара двама в парламента, а Демократична България влезе на косъм.   

В Кюстендил вота на ИТН обра новата формация, а в Перник - битката за четвъртото място между БСП и ДПС е историческа и за двете формации.

д-р Станков - пак рекордьор по преференции.

Изненадваща загуба записа БСП и в Пазарджик, откъдето вкарва само един депутат и то защото се казва Драгомир Стойнев.

Пловдив се оказа голям поклонник на новата политическа формация, но областта отново си предпочете Дани Каназирева от ГЕРБ и Манол Генов от БСП.

ГЕРБ не успя да удържи Стара Загора, но пак си вкарва тримата депутати, както и досега. Георги Гьоков пък показа, че липсата на Георги Кадиев не е смъкнала драматично резултата.

В Смолян ДПС се придвижи опасно близо до ГЕРБ, а поредната промяна на Нинова откъм водачи на листи, за радост или тъга на ветерана Дора Янкова, този път доведе до липса на червен мандат. 

Ямбол продължава да е политическа черна кутия, но Десислава Танева и този път удържа фронта и запази за Борисов лидерското политическо място за Сливен 

ГЕРБ- СДС изпусна Хасково, родният град на Асен Василев, но е първа политически сила в Община Любимец на изборите на Народно събрание. От 3482 гласували,  1444 са подкрепили коалицията. 

Любимец си има и фаворит. Д-р Георги Станков, който  на предишните избори стана национален рекордьор по преференции сред симпатизантите на коалицията, и сега е спечелил предпочитанията на съгражданите си. Вторият в листата е събрал 1159 преференции в общината. Освен него в парламента влиза само водачът на листата Делян Добрев.  

Как гласуваха жените и мъжете

При "Продължаваме промяната" личи малко по-женски вот, изнесен е към хора с по-високи доходи и образование. Това показват демографските профили на изборите, направени от "Галъп интернешънъл болкан". 

Според тях 43%  от гласувалите за партията на Кирил Петков са мъже, а 57 на сто -жени.

За ГЕРБ-СДС 47% от гласувалите са мъже, а 53 на сто жени. При БСП са 45 на сто от избирателите са мъже и 55 жени. За ДПС дяловете мъже и жени са поравно - 50 на 50. Вотът за ИТН е от 49 на сто мъже и 51 процента жени, за ДБ - 45 на сто мъже и 55 процента жени. "Възраждане" е партията, която събира повече мъжки вот - 51 на сто от избирателите са представители на силния пол, а 49% -жени.

Новите депутати с повече от един район, имат няколко дни, за да изберат откъде влизат.  Президентът Радев обеща максимално бързо да свика първото му заседание, така че парламентарният звънец най-вероятно ще удари още преди Никулден.

Затова новите отбори трябва да си дадат сметка, че в Парламент 3.0 бутони backpace, delete и hard restart вече няма. Нито една партия няма да може нито да върне действието си, нито да изтрие решението си. А комбинацията от трите пръста, с които се натискат трите бутона за hard restart, ще принадлежи само на избирателите. Времето тече. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай