Събота,

Каква е избирателната активност в различните градове към 11 ч

От: Стандарт -
399
Каква е избирателната активност в различните градове към 11 ч
A
A
A

В кои населени места хората са били най-активни към 11 часа - обзора прави БНР.

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 9%, което е с 5% по-ниско спрямо изборите на 11 юли. В една секция в Горна Оряховица се премина към гласуване с хартиени бюлетини заради несработила машина. В две секции, където се гласува с по две машини, по едно от устройствата е блокирало. В изборния ден продължават смените на членовете на секционните комисии. 

Близо 210 000 избиратели гласуват в 420 секции, от тях вотът е с машини в 310. В протокола на техника за неработещата машина в Горна Оряховица е записано „вътрешен проблем“, без да се уточнява какъв.

Проблем има и с достъпността за пациентите в секцията в областната болница. 

Няма сериозни изборни нарушения, посочиха от Районната избирателна комисия. 

Нормално протича изборният ден в Габрово, където избирателите показват по-ниска активност в сравнение с парламентарния вот през юли. Избиратели твърдят, че организацията е по-добра от създадената на миналите избори. Към 11 часа в парламентарния вот са гласували 9, 51% от правоимащите. Малко по-висока е активността при избора на президент и вицепрезидент. 

Около 8 процента е активността и за двата избора в Плевенска област. С решение на РИК в Плевен в 9-та секция в Кнежа се премина от машинно към гласуване с хартиени бюлетини, тъй като четецът на карти отказва да работи.

Към 11 ч днес в Перник за президент и вицепрезидент са гласували 9.78% от избирателите. За Народно събрание вота си са дали 9.94%. До обяд днес в РИК не са постъпвали сигнали за сериозни нарушения. В отделни секции е имало технически проблеми, но те са отстранени своевременно.

В област Ловеч избирателната активност към 11:00 ч. също е била по-ниска от изборите на 11 юли.

Около 11 на сто от имащите право на глас са упражнили своя вот в първите четири часа на изборния ден, като за президент и вицепрезидент са гласували повече хора.

Най-ниска е избирателната активност в общините Летница и Луковит. Най-висока е в община Априлци и в община Ловеч.

Под 11% са гласувалите в област Видин, най-нисък е процентът в община Видин.

В област Монтана изборният ден стартира нормално. Заради отсъствието на членове сутринта 16 секционни секции не са били в пълен състав.

"Имаше няколко секции, в които липсваха членове на комисии. Те не бяха в достатъчен състав да започнат работния си процес. Всички секции вече са почти попълнени с хора. Иначе към този момент нямаме някакви проблеми и други. За сега жалби и сигнали нямаме", каза председателят на РИК Валери Димитров.

Към 11 часа избирателната активност в региона за двата вота е близо 11 процента. По традиция най-активни са жителите на община Георги Дамяново, където гласа си са дали близо 23 на сто от имащите право. Към 11 часа най-ниска е активността в община Лом и Монтана.

11 % от населението на община Монтана е упражнило правото си на глас към 11 часа

Малките общини в Кюстендилско – Невестино и Трекляно, регистрираха до обяд около и над 20% избирателна активност, докато за региона тя е около 10% след 12 ч. Активни са и гласуващите сънародници в Босилеград и в седемте секции в Северна Македония. Около 40 души бяха гласували в секцията в културно-информационния център в Босилеград. Очаква се да упражнят вота си над 250 сънародници там. Директорът на центъра Иван Николов каза и за проблем за тези, които са се върнали в Босилеград заради вота.

7,9% е избирателната активност в Сливенска област към 11:00 часа съобщиха от РИК. За президент правото си на глас са упражнили 13 612 души, а за народни представители – 13 619 души.

Вече има и един арестуван за агитация и предлагане на пари, който е застъпник на определена партия пред Основно училище „Братя Миладинови“, където гласуват хората от квартал „Надежда“.

7,9%  е избирателната активност в област Сливен към 11 часа

11,7 процента е избирателната активност в Смолянска област към 11 часа, съобщиха от РИК. Гласувалите преди обяд са относително по-малко от гласувалите на парламентарните избори на 11 юли т.г., когато активността е била 15,3 на сто към 11 часа.

Най-голям е процентът на гласувалите в община Рудозем – 17,68 на сто. Най-ниска е в най-голямата община в областта – Смолян, където са упражнили правото си на глас 8,31 от избирателите.

Близо 10 процента е избирателната активност за парламентарните избори в Стара Загора. Интересът към президентските избори е малко по-голям и надхвърля 10 процента.

В две избирателни секции в общините Павел баня и Николаево, машинното гласуване е заменено с хартиени бюлетини заради проблеми с устройствата, съобщиха от РИК. 

Близо 8% процента е избирателната активност в област Благоевград към 11 часа. Най-много избиратели са гласували в общините Белица и Банско, където активността е над 17%, а най-малко хора са отишли до урните в общините Благоевград и Хаджидимово, съответно 5 и 6 процента. В 4 секции е имало проблем с машините за гласуване, но само за село Аврамово, община Якоруда, е взето решение да се премине към  използване на хартиени бюлетини. 

10,28% е избирателната активност в Хасковска област към 11 часа на изборите за президент и вицепрезидент и 10,29% – за народни представители, съобщават от областна администрация.

Най-висока е активността на гласувалите за президент в община Минерални бани – 18,99%, а най-ниска е в Димитровград – 8,32%.

За народни представители  отново най-активни са в Минерални бани – 18,99%, а най-ниската активност е в Димитровград – 8,26%.

В РИК-Хасково са постъпили 9 жалби за агитация в социалните мрежи, за тайната на вота и прегласуване, като проверките продължават.

Без нарушения и с ниска избирателна активност в област Пазарджик, като най-активно се гласува в Батак и Сърница, а най-слабо в Пазарджик - град и в ромските махали.

Хората в пазарджишко се справят трудно с гласуването с машините. А ромите казаха пред БНР, че не знаят за кого да гласуват и чакат да им кажат.

 


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com