Д-р Костадинов: Тестването на децата ще травмира психиката им

В програмата на Възраждане за образование са заложени мерки и по отношение на учебниците

Д-р Костадинов: Тестването на децата ще  травмира психиката им | StandartNews.com

„Аз имам самочувствието не просто на българин, не просто на европеец, а на представител на най-старата европейска нация на най-старата европейска държава, защото ние сме точно това. Няма по-стара европейска държава от България, само че защо трябва аз да го казвам. Знаете ли защо? Защото не го пише в учебниците ни“, каза д-р Костадинов – кандидат за президент на Възраждане в предаването „Това е България“.

Той още сподели, че е написал учебник по Родинознание за деца от 1-ви до 4-ти клас, за да учи децата да бъдат горди българи.  

В учебника на д-р Костадинов по Родинознание от 1-ви до 4-ти клас децата ще могат да прочетат, че ние, българите, сме дали писмеността на около 1/6 от територията на света; че България е държава на повече от 14 века, че е най-старата в Европа и носи едно и също име от основаването си до сега; че по време на турското робство българският народ е бил на прага на своето физическо и духовно оцеляване; че по времето на цар Симеон, и не само тогава, България е една от великите сили в Европа и една от най-могъщите страни в света; че ние, българите, сме създатели на една от 12-те цивилизации в човешката история – дело, признато и от един от най-добрите световни културолози - Арнолд Тойнби. Учебникът се разпространява безплатно от Възраждане, за да може да достигне до всяко едно българско семейство.  За почитателите на четенето в електронен вариант може да бъде изтеглено безплатно от блога на д-р Костадинов. - https://kostadin.eu/.

В програмата на Възраждане за образование са заложени мерки и по отношение на учебниците. Например, те предвиждат учебниците по хуманитарни науки да бъдат пренаписани в дух на родолюбие, както и да има по един учебник по предмет, за да бъде прекратена търговията с учебници, за която родителите харчат хиляди левове ежегодно.   От Възраждане смятат, че е нужно да бъдат премахнати делегираните бюджети на училищата. Според тях учениците не трябва да носят финансиране на училищата, защото се стига до екстремни изкривявания в образователния процес. Всяко училище трябва да получи средствата, които са му необходими, за да функционира нормално и това не трябва да зависи от броя на учениците. Предлагат още: мандатност на управлението на директора и право на глас на педагогическите специалисти при избора на нов директор, намаляване на административната тежест в работата на учителите, пренаписване на учебниците в дух на родолюбие, държавна подкрепа за даровитите ученици, ангажиране на бизнеса с дипломанти от университетите и др.

От Възраждане са направили оптимизация на държавния бюджет, според която пари в държавата има и тези мерки могат да бъдат реализирани. Училищата с малък брой ученици  могат да бъдат финансирани както всяко друго училище, а там, където е необходимо и възможно, ще се отворят част от затворените училища.  Според оптимизацията на бюджета, която са направили от Възраждане този подход ще струва допълнителни 1 млрд. лева на година. Партията предвижда 500 млн. лева на година да се преразпределят към инвестиране в материалната база на училищата. В България има почти 2000 училища и за период от 4 години всяко от тях ще получи 1 млн. лева за модернизация на материалната база. Достойни заплати за българските учители - в България има малко над 80 000 учители, за които експертите на Възраждане предвиждат увеличение на възнаграждението средно с 500 лв. на учител. Това ще струва на бюджета 500 млн. лева.

Тези средства са налични в държавния бюджет, но не са разпределяни правилно, за да доведат до ефективно подобряване на образованието.

На въпрос какво мисли за тестването на децата за Ковид 19 в училище д-р Костадинов заяви, че е против, тъй като това е поредната недомислена мярка и от гледна точка на реализирането й, при което не е ясно кой точно ще тества децата. Той обърна внимание и на въздействието над психиката на децата, които са най-травмирани и потърпевши от цялата ситуация в последните две години, защото здравната криза неминуемо се пренесе в образователна такава.   

„Разчитам на смелостта на българите да излязат и да гласуват за свободата и достойнството си, защото ако ние самите не се самоуважаваме, няма кой да ни уважава. Освобождение, освободители отвън не можем да очакваме. Освободителите са единствено и само в огледалото. Ако погледнем, там ще видим надеждата. Така че разчитаме на самите себе си. Има една организация, която Захари Стоянов започва да създава след 1885 г., когато Русия скъсва отношенията с България заради личния конфликт на Александър Трети с неговия първи братовчед Александър Батенберг. Тогава в България настава много сериозен смут, защото освободителката Русия в един момент се изправя срещу България. Захари Стоянов казва: нищо фатално не е станало, ние имаме собствена държава. И създава организация, наречена „България за себе си“. За съжаление той умира без време - всички знаем, че умира доста нелепо, когато пътува в Париж и там се споминва. Тази негова организация не се развива във времето, но всъщност това е първата патриотична българска организация. Днешните времена по нищо не се различават. Ние пак се борим за своята свобода, независимост и оцеляване. Ще се справим за пореден път, просто сега трябва да направим правилния избор. Днес българите имат възможност за избор и от нас зависи как ще продължим. Ако получа доверието на българите и ако те изберат независимостта, България ще се превърне в просперираща и благоденстваща страна. Няма да е лесно, но ще се реализира“ -допълни д-р Костадинов.

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време ни е за Възраждане!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай