Сиела Норма ще достави 3000 машини за гласуване

Фирмата ще даде и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства

Сиела Норма ще достави 3000 машини за гласуване | StandartNews.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи победителя в обществената поръчка за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване с решение номер 193-ЕП. Това е компанията "Сиела Норма" АД, съобщиха от ЦИК.

Фирмата ще даде и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент.

От състезателната процедура са отстранени "ЛЕКС.БГ" ЕАД, защото ценовото предложение не отговаря на предварително обявените условия на поръчката и "Български машини за гласуване" ЕООД, тъй като е представило оферта, която не отговаря на предварително обявените условия и на техническите спецификации.

След като решението стана известно, Ерхан Чаушев, който е член на ЦИК, председател на комисията по избор на доставчик на машините и ръководител на групата, която отговаря за машинното гласуване, обяви, че се отказва от ръководството на работната група, съобщава „24 часа“.

"Приключихме с подготвителната част на машинното гласуване. До 25 април ще имаме сключен договор и разпределение на секциите, в които ще може да се гласува и с машини. Сега започвам искрено и лично: Осъзнах, че битувам в няколко лица като член на ЦИК. Председател съм на комисията по обществената поръчка, но съм и ръководител на групата за машинното гласуване. Смятам, че трябва да има друг ръководител на групата. Направих каквото можах. Не мога да овладея процесите, моля да се избере друг ръководител. Оттеглям се като председател, но оставам в работната група и ще помагам. Машинно гласуване ще има", каза Чаушев.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева обясни, че по тази логика и тя трябва да се оттегли, защото имало един спечелил, един декласиран и един класиран на второ място, но и трима членове на комисията гласували "против", след което обяви почивка.

След нея Чаушев обясни, че цялата процедура е проведена въз основа на единодушни решения на ЦИК. "Поех отговорността да ръководя комисията по избора, защото нямаше други желаещи, за да има машинно гласуване. На ангро да се говори е едно, но е добре и да се четат документите. За тези избори трябва да има машинно гласуване. Просто трябва да има и толкова. Затова се съгласих да стана председател на комисията. Защо гласувахте против? Нали единодушно приехме документацията, аз просто изпълних вашите изисквания. Изпълних волята на ЦИК. Дребнавите заяждания да ги разграничим оттук нататък. Работната група за машинното гласуване има различни виждания за света и аз не мога да ги овладея. Затова се оттеглям като председател. Кое е странното?", попита Чаушев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай