Новият ЕП: "Зелените" политики ще са водещи

Фрагментирано мнозинство, победи на евроскептиците и рекорден брой гласували, са изводите от евровота

Новият ЕП: "Зелените" политики ще са водещи | StandartNews.com

Новият парламент: Евроскептиците 
със сериозни победи

Изборите ще се запомнят с рекорден брой гласували - 51%, "зелените" политики ще бъдат водещи

Синхуа 

Ландшафтът на европейската политика се променя, тъй като крайнодесни и националистически политици постигнаха сериозни победи на изборите за Европейски парламент (ЕП), въпреки че партиите, ангажирани с укрепване на Европейския съюз (ЕС), запазиха над две трети на местата.

Тазгодишните избори отбелязаха рекорден брой участници, тъй като близо 51% от 426 милиона избиратели в 28-членния блок гласуваха от 23 до 26 май.

„За пръв път от 25 години имаме избирателна активност, която се увеличава с повече от 50%. Европа се завръща! Това е първата голяма новина за изборите“, заяви бившият белгийски премиер Ги Верхофстад, лидер на групата на АЛДЕ - третата най-голяма група на ЕП. 

На предишните избори за Европейски парламент преди пет години ЕС беше разтърсен от бежанските кризи, множеството терористични атаки, Brexit и безпрецедентен тормоз от другата страна на Атлантическия океан.

Евроскептиците се увеличават през тези години, а неотдавнашните проучвания преди изборите подхранваха спекулации дали ще има преминаване към крайно десни или евроскептични партии в целия континент.

Ранните резултати от изборите показаха, че онези, които искат да откъснат властта на ЕС, са спечелили за сметка на две традиционни водещи партии, но не достатъчно съществени, за да обърнат лодката.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ФРАГМЕНТИРАНЕ

В продължение на четири десетилетия ЕП беше свидетел на "голяма коалиция" на дясноцентристките и левоцентристките партии, тъй като те контролираха над половината от местата в ЕП.

Тази година и двете - Групата на Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) - загубиха десетки места, като бяха лишени от мнозинство за първи път.

Първите резултати показаха, че ЕНП спечели 179 места, а S&D - 150 места, като заедно съставляват по-малко от половината от 751-членния законодателен орган.

Центристката група АЛДЕ и "Зелените" заемат трето и четвърто място в ЕП със 107 и 70 места съответно.

Междувременно евроскептиците са постигнали известни победи. Във Франция крайно дясната партия Национален Фронт (НФ), водена от Марин Льо Пен, дългогодишен критик на ЕС, се сблъсква с партията на президента Емануел Макрон.

Според Бернард Сананес, президент на института за проучвания в Елабе, НФ се е възползвала от разочарованието на гражданите, което е довело до неуспех на Макрон.

В Италия лигата на евроскептиците, водена от вътрешния министър Матео Салвини, се очертава като победител.

В Германия обаче антиевропейската и антимигрантската партия Алтернатива за Германия, спечели по-малък дял, отколкото на националните избори през 2017 г., а крайнодясната партия не постигна никакви успехи в Холандия.

"Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че десните сили ще увеличат влиянието си в Европейския парламент, но няма да повлияят много на процеса на европейска интеграция, защото огромното мнозинство от политическите сили все още се застъпват за по-нататъшна интеграция в Европа," каза Гу Сююу, директор на Центъра за глобални изследвания в германския университет в Бон.

ЗЕЛЕНА ВЪЛНА

Един от ключовите резултати от изборите е издигането на "Зелените" в европейската политика, като сега те стават четвъртата по големина група в ЕП и са настроени да спечелят по-голямо влияние в Европа, по-специално в икономически мощната Германия.

Партията ще бъде втората по големина в Германия, която ще удвои дела си от около 10% преди пет години, до над 20% тази година.

Във Франция Ecologie-Les Verts се очаква да спечели 13,1% от гласовете, което я прави третата по големина политическа сила след партиите на Льо Пен и Макрон.

Действията, свързани с климата, също често бяха обещани от Франс Тимерманс, водещ кандидат на лявоцентристката S&D, втората по големина група в ЕП, която предполагаше, че темата е била възприета от по-широка аудитория.

Анализаторите заявиха, че тласъкът на ЕП да следва целите на Обединените нации за устойчиво развитие и да повишат целите в областта на климата, би могъл да оформи неговата вътрешна и външна политика през следващите години.

"Особено въпросите, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата, ще станат политически въпроси с по-голяма загриженост в Европа поради доброто представяне на Зелената партия на изборите", каза Гу.

"Новите лидери на ЕС е малко вероятно да пренебрегнат тези промени в бъдеще. Вместо това те могат да положат повече усилия в тази област", каза той.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Синхуа
Коментирай