Хеър-Ниймайер праща Андрей Слабаков в ЕП

Той се пребори за втори мандат на ВМРО, като по този начин лиши ГЕРБ от седми мандат

Хеър-Ниймайер праща Андрей Слабаков в ЕП | StandartNews.com

Режисьорът и известен със скандалните си изявления по различни противоречиви за обществото теми Андрей Слабаков заминава за Брюксел като български евродепутат. Той се пребори за втори мандат на ВМРО, като по този начин лиши ГЕРБ от седми мандат, който се падаше на Лиляна Павлова.

Интригата кой е от двамата ще вземе прословутия "седми" мандат на ГЕРБ се върти от вчера и държи в инфарктно напрежение щабовете на ГЕРБ и на ВМРО, пише Епицентър.бг.

Последните данни на ЦИК сочат, че ГЕРБ леко вдига резултата си до 30,94%. Това създаде очакванията, че ГЕРБ ще спечели седмото депутатско място, което в листата е отредено за Лиляна Павлова. В същото време ВМРО регистрира лек спад от 7,84% от вчера на 7,42% днес. При ВМРО обаче е най-голям остатъкът, което предопределя изхода от интригата - този "блуждаещ" евродепутат отива при ВМРО, а не при ГЕРБ, които са с най-малък остатък.

В случая ВМРО е облагодетелствана от системата Хеър-Ниймайер, при която водещ е методът на най-големия остатък. Той е благоприятен за малките партии. При този метод първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, втора партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати.

Все още обаче ги няма официалните данни, които ЦИК обещава, че ще публикува утре.

Междинните резултати при първото въвеждане на протоколите показват, че преднината на ГЕРБ се увеличава. Партията на премиера Бойко Борисов води с 31,07%, следват Коалиция БСП за България - 24,26%, ДПС - 16,55%, ВМРО - 7,36% и "Демократична България" - 6,06%.

За момента разпределението на евродепутатските места е следното: ГЕРБ - 6, БСП - 5, ДПС - 3, ВМРО - 2, Демократична България - 1.

За първи път методът Хеър-Ниймайер е използван в България при провеждането на Изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2007 г. По-късно същата година се използва и при разпределянето на местата в общинските съвети на Местни избори 2007. След измененията на Закона за избирането на народни представители от 2009 г., методът на Хеър-Ниймайер заменя метода на Д`ондт при разпределянето на мандатите на народните представители в българския парламент.

През 2014 Венецианската комисия, в доклад до Народното Събрание, предложи метода на най-големия остатък да се замени с „метода на делителите“ (или метод на Д'Ондт).

Лиляна Павлова обаче по всяка вероятност все пак ще стане евродепутат, след като водачката на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел бъде избрана отново за български еврокомисар и така ще освободи едно евродепутатско място.

За мястото си в Брюксел трепери и Радан Кънев. Партията му ДБ печели засега 6,06 %, но регистрира спад и е възможно да падне под критичните 5,9% за влизане в Европарламента.

Междувременно Лиляна Павлова излезе с благодарствено писмо в социалните мрежи.

„Скъпи приятели, независимо от крайното разпределение на мандатите между политическите сили, искам да благодаря на всички български граждани, които упражниха правото си глас в тези важни за Европа и България избори. Това написа кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Лиляна Павлова във "Фейсбук".

"Благодаря на избирателите на ГЕРБ, че направиха така, че България да не се отклони от пътя си в една по- силна и обединена Европа.

Изключително благодарна съм на тези от вас, които ме подкрепиха преференциално. Тези гласове означават много за мен. Тълкувам ги като оценка за моята работа не само по Председателството, но и в годините назад като регионален министър и депутат. Винаги съм се интересувала от мнението на хората, търсила съм това мнение, съобразявала съм се с него и доколкото са ми стигали силите, съм се опитвала да бъда ефективна и полезна - смятам, че това е смисленият начин да се прави политика.

Тази европейска кампания ми показа ясното осъзнаване у всички нас, че Европа, това сме ние. Благодаря на колегите от ГЕРБ от цялата страна, които доказаха, че всичко се преодолява с единство и вяра.

Но най-вече благодаря на всички вас за безбройните срещи, споделянето, добрите думи, изричането на проблемите, търсенето на решенията, усмивките, положителната енергия, доверието, куража", написа още Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай