Петък,

Скретиска - градът на императори

От: Стандарт -
384
Скретиска - градът на императори
A
A
A
  • Римската резиденция е любимото място на Константин Велики
  • Костинброд инвестира в проекти за най-големите чудеса на България - децата  

Икономическото и социално развитие на Община Костинброд днес свързваме с едни от най- големите фирми у нас, които се намират именно в тази община.Още от дълбоко минало обаче градът не само е бил ключова артерия, през която са минавали стоки и товари, но и знаково място за срещи на императори.За името на града съществуват много легенди и предания. Става дума за откритите през 1973 година археологически останки, които включват Пътна станция Скретиска по древната линия "Виа Милитарис". Тя минава от Белград през София /Сердика/ до Истанбул /Константинопол/, както и изградената по-късно в нейна близост късноримска резиденция, наречена най-вероятно също с името - Скретиска. Третият и последен археоложки период е свързан с изграждането, върху основите на съществувалата резиденция Скретиска, на ранно византийско селище с име Скратискара.

Архитектурният комплекс на резиденцията

е най-значителният сред известните сродни по предназначение комплекси на днешната българска територия. Нещо повече - той е един от най-големите резиденциални комплекси, известни изобщо в Римската империя. Дължината му възлиза на около 140 м., а максималната му ширина е не по-малка от 110 м. Общата площ на археоложкия обект със сигурност надхвърля 14-15 дка. Големият разцвет на Сердика, включително и на прилежащата му Скретиска се осъществява при император Галерий /293-311г./. В църковно -политически план неговото най-велико дело, което рязко ще повлияе и върху образа на родния му град Сердика, е издаването на Едикта на религиозна, християнска търпимост през април 311 година.Дали това се е случило  в Сердика или Скретиска със сигурност не се знае, но е ясно, че в края на живота си Галерий, бидейки тежко болен е много по-вероятно да е пребивавал непрекъснато в далеч по-спокойния, луксозен и просторен дворец Скретиска, демонстриращ лично богатство, благочестие и императорска мощ.

Сердикийският едикт е уникален документ

с който не само се слага край на антихристиянските гонения, а и за първи път се формулира идеята за религиозна търпимост, актуални и до днес. От всичко личи, че дворецът Скретиска е бил знаково място за редица велики римски императори. Повечето от тях са родени по нашите земи и ние носим тяхната кръв. Огромната Римска империя е била управлявана от селищата, в които  живеем днес. Началото на легитимното християнство със сигурност е дадено в този район. Не случайно Вселенският сердикийски събор започнал през 343 г. се е състоял в Сердика и Скретиска в продължение на три години с участието на повече от 300 християнски религиозни водачи. След смъртта на император Галерий, Константин Велики трайно е резидирал в двореца Скретиска, изчаквайки изграждането на новата си столица Константинопол.През Възраждането костинбродчани са известни като трудолюбиви земеделци и скотовъдци. Разположено на важния път от София към Лом и Видин селището се замогва и разширява. Будно е българското съзнание на населението. Безспорно роля за това има близкият

мaнaстир "Св. Архангел Михаил"

в с. Шияковци, както и "Школото" открито доста години преди Освобождението.В борбите за просвета и правдини костинбродчани отново се представят достойно. В шияковския манастир, където през 1872г. Васил Левски създава революционен комитет, който наред със софийския е бил един от най-важните в района. Индустриализацията на селището започва още през далечната 1912г. с построяването на сапунена фабрика "Чилов", която дава поминък на много хора. 100 години по-късно десетки огромни компании са построили най-модерни заводи в Костинброд, а общината реализира успешно проекти с европейско финансиране, които спомагат за модерния облик на града, който е само на 8 километра от столицата. Един такъв проект с огромна социална стойност е

възстановителният център за деца с онкохематологични заболявания

в село Опицвет. След 7-годишни очаквания, перипетии и надежди, през 2018 година се сложи началото на един от осемте в света и единствения на Балканите подобен център.Идеята тръгва от група родители, чиито деца са преминали лечение и е било необходимо провеждането на възстановителни процедури. Те избират и закупуват земеделски парцел в землището на село Опицвет, в непосредствена близост до село Безден. Това е едно от най-красивите места в община Костинброд - ухаещо на летни поля и носещо простора на неповторимата българска природа.Центърът има капацитет да поеме и то безплатно не само всички възстановяващи се от болестта български деца със семействата си, но и деца от всички балкански държави. Центърът разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за занимания и столова, басейн и място за усамотение. В допълнение към центъра са функциониращите вече спортна площадка и помощно стопанство.Поредният проект, обърнат към най-големите чудеса на България - децата ни, също е напът да се реализира. На 2 март 2021 година се подписа договор между Община Костинброд и изпълнителите на новата детска градина в центъра на град Костинброд. Договорът е за реализирането на проект "Изграждане, пристрояване и реконструкция на детски градини и училища 2020 - 2022", одобрен от Министерство на образованието и науката. Проектът е на стойност 2 301 685, 00 лв. и предвижда изграждане на двуетажна детска градина за шест групи, две от които яслени. Във финансирането влизат проектиране, строително- монтажни дейности, авторски надзор, обзавеждане и оборудване. Новата детска градина ще разкрие 128 нови места за деца.

Разкриването на новата детска градина върви заедно с подобряване на цялостната инфраструктура в града - с реновиране на централния градски площад "Иван Вазов", с развиване на общинския язовир "Маслово", с рехабилитация на всички главни пътища и улици в общината, с нови водопроводи и газификация.Подобрените условия за работа и живот вървят рамо до рамо с инвестираните за последните 6 години десетки милиони евро за изграждане на нови производствени мощности.Миналото и настоящето си подават ръка в Костинброд, за да градят устойчивото индустриално европейско бъдеще.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички