IN MEMORIAM: Би Би Кинг вече свири блус в рая

IN MEMORIAM: Би Би Кинг вече свири  блус в рая  | StandartNews.com

Ангелите в рая от днес ще се полюшват в ритъма на блуса - при тях отлетя неговият крал. Би Би Кинг почина в съня си, на 89 години. Роденият в памукова плантация в Мисисипи китарист, има повече от 40 албума зад гърба си, като започва да свири и пее още през 1940 година. Краля на блуса е вдъхновение на много големи музиканти и през годините е работил с Ерик Клептън, U2 и кого ли не.

Лени Кравиц обяви кончината му във Фейсбук профила си с думите: "Би Би, всеки би могъл да изсвири хиляди ноти и никога да не каже това, което ти говореше само с една".

Нареден на първо място сред най-великите китаристи на всички времена през 2011 от "Ролинг стоун", Би Би Кинг страдаше от диабет дълги години, което постепенно го доведе и до земния му край.

Той беше в болница съвсем наскоро, но малко след това бе изписан . Колегата му Бъди Гай вчера написа в "Инстаграм": "Той беше най-великия човек, когото някога съм срещал. Тонът, който вадеше от китарата, маниерът, с който поклащаше лявата си китка, начинът, по който стискаше струните, всичко това беше ново за света на музиката. Свиреше толкова гладко, че нямаше нужда да прави шоу. Той ми беше приятел и баща на всички ни".

Ричи Самбора, китаристът на "Бон Джоуви", също се сбогува с идола си. "Приятеля ми, легендата Би Би Кинг, си отиде. Толкова ми е тъжно, той беше така велик. Изгубихме Краля. Моля се за семейството му".

Ринго Стар веднага написа в Туитър: "Бог да благослови Би Би Кинг, мир и любов за близките му".
Краля бе спечелил приживе 15 "Грами"-та, последната от които през 2009-а за албума му One Kind Favor. Същата година Би Би Кинг каза пред BBC: "Не мога да се пенсионирам. Имам нужда от парите". Той участваше в по 100 концерта годишно. Свиреше джаз и блус с любимата си китара Gibson ES-355, която с любов наричаше "Люсил".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай