Неделя,

Стартира вторият тур на изборите за местна власт

От: Редактори -
458
Стартира вторият тур на изборите за местна власт
A
A
A

Започна гласуването на втория тур на местните избори в населените места, в които миналата неделя не бяха избрани кметове.

Насрочени са избори в 105 общини и 441 кметства в страната, както и в 31 района в София, Пловдив и Варна. Изборният ден започва в 7 сутринта и приключва в 20 часа. Ако към този час пред секциите има чакащи, те ще гласуват, но не по късно от 21.00 часа.

Бюлетините за гласуване днес са три вида - за избор на кмет на община, за избор на кмет на кметство и за избор на районен кмет. В тях фигурират имената на двамата кандидати, събрали най-много проценти от вота на първия тур. Изписани са наименованията на партиите, коалициите или инициативните комитети, които са ги издигнали. Само в три от кметствата имената на кандидатите са три заради постигнат равен резултат на първия тур между първия и втория или втория и третия от кандидатите.

Гласува се по обичайния начин - като в квадратчето с номера на предпочитания кандидат се поставя знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят.

В бюлетините отново има и квадратче "Не подкрепям никого". От ЦИК обясниха, че бюлетината в балотажа е по-къса и може да бъде сгъната само на две, каза говорителят Александър Андреев: "Същественото е да останат видими двата квадрата, на които се поставят печатите."

Гласувалите на първи тур по настоящия си адрес и днес гласуват по него. Нямат право да гласуват по постоянен адрес, защото не са вписани в списъците там и няма да им бъдат издавани удостоверения за гласуване по постоянен адрес.

Хората с увреждания, които са гласували миналата неделя с подвижна избирателна кутия, ще го направят отново в подвижна секция и днес.

До края на изборния ден важи забраната за оповестяване под каквато и да е форма на резултати от социологически проучвания, включително и от доставчиците на медийни услуги. Сигнали за нарушения по изборния процес се подават в общинските избирателни комисии или в ЦИК. А за нарушения спрямо избирателните права се сигнализират МВР или Прокуратурата. Пред всяка секция ще има изнесени телефони, на дежурните в районните управления на МВР и дежурния прокурор, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Гласува се с валидна лична карта.

В Пловдив на балотаж ще се избира, както кмет на общината, така и кметове и пет от шестте района. От 17-те общини на областта, в 11 се провежда втори тур. В 36 села също ще избират кмет на балотаж.

В Пазарджик изборът за кмет се провежда в 151 секции. До този момент няма сигнали за нарушения на Изборния кодекс, както и в деня за размисъл.

Проблемът с непълния състав на секционните комисии се повтаря и на балотажа, каза председателят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев: “Отново замени, хората се отказват, поради каква причина – нямам представа. Ще гледаме да направим всичко възможно, за да открием изборния ден нормално. Препоръчвам на избирателите днес да бъдат по-спокойни, да не се подвеждат по агитации. Всеки, който има право на глас, да излезе и да гласува“.

Освен в Пазарджик избори се провеждат в общините Брацигово, Белово, Пещера, Ракитово и Стрелча и в още 22 населени места.

Във Варна ще се проведе балотаж за кмет, както и за кметове на четири от районите – „Одесос„, “Приморски“, “Младост“ и “Аспарухово“. Балотажи има и в кметствата – Тополи и Звездица.

Секциите са 403, две са мобилните за хора с увреждания – в кметство Тополи и в район “Приморски“.

Избирателите в морската столица са 283 хил. 444 души.

Във Варненска област ще има балотажи в общините Провадия и Бяла. Секциите там са 78, а избирателите 43 хил. 862

В Русе броят на избирателите се увеличи за една седмица с 23-ма и това са младежите, които тези дни навършиха пълнолетие, като в днешния ден трима са рождениците.

Така близо 141 хил. и 500 граждани с право на глас ще изберат бъдещия кмет на Русе.

Бюлетините пристигнаха още в петък след обяд. Като заедно с тях бяха и листите за останалите две общини, където се провежда балотаж – Ветово и Две могили.

Председателят на общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов обърна специално внимание на протоколите за този избор:

“Ще ползваме старите протоколи, като общинската администрация задрасква всички други участници. Надявам се това да не доведе до объркване в секционните избирателни комисии. Тъй като все пак участниците са двама, бюлетината ще е пак с двамата участника и не подкрепям никого“.

В Ловешка област днес се избират кметове на общините Ловеч и Тетевен. В областта се гласува и за 18 кметове на кметства.

В ловешкото село Александрово на балотаж се явяват трима кандидати, тъй като двама от тях събраха еднакъв брой гласове на първия тур.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com