За какво ни е 5G технологията?

Супербързата скорост на комуникация едва ли ще се използва нашироко в скоро време

За какво ни е 5G технологията? | StandartNews.com

Основно събитие тази седмица на Световния мобилен конгрес в Барселона бе представянето на новия смартфон Huawei Mate X - първият сгъваем 5G смартфон на компанията. Подобни 5G устройства се очакват и от другите водещи производители – LG и Apple.

По всичко личи, че въвеждането на 5G (пето поколение) технология ще диктува модата в мобилните комуникации през настоящата 2019 г. Но какво представлява 5G, какви са предимствата и недостатъците й и в крайна сметка за какво ни е, при положение, че и сега нещата в комуникациите са си на достатъчно добро ниво?

И най-запалените по новите технологии маниаци признават, че в последно време на пазара на смартфони има застой. Всички нови „играчки“ почти не се отличават от старите, станали вече досадни от миналата година насам. Дори и разликите не са в сферата на комуникирането, а по-скоро в творческите устройства на телефоните – снабдени са с висококачествени фото- и видеокамери, имат изкуствен интелект, който се занимава с всичко – от обработка на снимки до… управление на домашните кафеварка и пералня и т.н.

Важното е, че скоро не се е появявала технология, която да превърне представата за смартфоните като за джобни компютри, които ни правят слепи и глухи по улиците. Много досадно от гледна точка на безопасността на движението. Но пък можем вече да си проверяваме здравния статус, да отчитаме колко сме спали през нощта, постоянно да си мерим кръвното налягане и пулса, докато изминаваме хилядите крачки на ден, препоръчани ни от кардиолозите.

Може би е дори излишно да споменаваме, че през 2018 г. световните продажби на смартфони, преди това регистрирали ръстове в двуцифрени проценти, са се понижили да речем с 3 на сто. Който е искал да си купи „умен“ телефон, вече го е сторил и не се увлича по новите скъпи (!) модели само заради камерата, позлатената 4обвивка“ на апарата или звуковите възможности.

И ето на, през 2019 г. за компаниите се отваря нова възможност да привличат купувачи – 5G технологията. Тя разбира се е още по-сладка, когато е придружена от сгъваем телефон, защото той пък ни дава допълнителна големина, като пак позволява да носим смартфона в джоба на дънките.

Та, имаме ли нужда от петото поколение технология?

Едва ли може накратко и веднага да се отговори откровено на този въпрос. Първите 5G телефони-компютри и без това са и ще бъдат малко по-нескопосани от обичайните. Нещо повече, поне засега няма къде да използваме разширените им възможности за връзка, а и трябва да можем да се свързваме с други такива устройства. Иначе можем да останем самотни в радостта си от новия апарат.

За масовия потребител най-важно от всичко е, че благодарение на петото поколение технология данните ще се предават много по-бързо. С времето пределната скорост ще нарасне до 20 пъти. Буквално броени секунди ще са нужни, за да изтеглим през смартфона цял филм например. С връзката от пето поколение ще се съкратят и задръжките при обмена на информация, като например дългото „мислене“ от страна на браузърите за интернет. Уеб сайтовете ще се зареждат много по-бързо, ядовете на маниаците ще останат в миналото.

Но само сайтовете не са достатъчно оправдание за въвеждането на новата технология. По-бързите канали за обмен на информация ще управляват прогреса на автомобилите с автопилот. По прогнози на специалисти чиповете на Intel ще могат да обработват само за час-два информация, свързана с произведените от колите данни, която иначе обработват 20 души за цяло денонощие. Не цялата тази информация ще се обработва в самия автомобил; част от нея ще отива на външни сървъри.

Защитниците на прогреса вещаят и други сценарии в използването на петото поколение технология. Мигновената връзка ще доведе телемедицината до ново равнище. Например хирурзите ще могат да насочват извършващите операция от другия край на света. Да не говорим за игроманиаците, които вече играят в интернет и бързата връзка ще им даде невиждани възможности да водят виртуални битки. Пак там ще се облагодетелства и виртуалната реалност, като в триизмерно пространство ще можем да наблюдаваме спортни събития, при това от различни точки на света.

Но…

Очертаните досега предимства изглеждат изумителни, но само ако мрежите на 5G започнат да действат още от утре. Засега можем само да кажем, че технологията ще донесе ползи в бъдеще време, но за момента е ясно, че продажбата на новата услуга не може да има успех. Главната бариера пред въвеждането на стандарта е, че стратегия за развитие липсва още на бизнес ниво. И не само това.

Ключова разлика на 5G технологията спрямо връзката от сегашно поколение е честотата, на която се предава сигналът. В петото поколение ще се използват предимно висококачествени вълни с дължина от милиметри. За да не стане прекалено техническо… ще кажем само, че те се използват за момента доста ограничено – от военните и при връзката с космоса. И още, за да се гони обмен на огромна по размери информация през „облака“ трябва да се развият и наземните технологии за връзка – доста скъпо начинание.

По друг начин ще трябва да се конструират и смартфоните. Инженерите ще трябва да вместят в тях четири антени иначе връзката може да прекъсва дори само защото сме хванали телефона на неподходящото място. Но антените за милиметровите вълни са по-големи – те ще заемат повече място. Това пък ще наложи жертване на място за батерията. И без това само тя се поддава на по-сериозно свиване.

Трябва ни и модем, за да предаваме и приемаме информация. В съвременните модели той е вграден направо в процесора. С всички основни функции се справя микросхема с големината на пощенска марка. А при 5G технологията става дума, поне засега, за отделни чипове с почти същия размер. Май новите сгъваеми телефони затова са два пъти по-големи… Чиповете заемат повече място, усложняват архитектурата на устройството, а потребяват и доста енергия.

Най-важното за масовия потребител – смартфонът от пето поколение ще бъде доста по-скъп. Според някои изчисления – средно с 200-300 долара повече.

Не бива да приемаме изброените дотук недостатъци като черна прогноза за бъдещето на 5G технологията. Като всяко нещо в човешкия прогрес и тя ще бъде подобрена така че да отговаря на нуждите ни. А дотогава ще се удивляваме на качествата и възможностите й, макар и от разстояние…

Най-добрите 5G модели смартфони, обявени за 2019 г.

(По мотиви от технологичния сайт www.t3.com)

Samsung Galaxy S10 5G (Самсунг Галакси)

Това е моделът, с който Самсунг се впуска в новата пето поколение технология. Това е супер бърз вариант на серията Samsung Galaxy S10, пусната на пазара този февруари. Всъщност става дума за сериозен ъпгрейд на стандартния S10, с по-голям екран и по-хубава камера, както и с 5G способност.

Huawei Mate X (Хуауей Мейт)

Ето го и чудото Huawei Mate X – сгъваемият телефон, който за забавление е снабден и с 5G технологията. Страхотно изглеждащо устройство, което позволява удивително високи скорости на даунлоуд и ъплоуд. В отворено положение екранът е 8-инчов.

LG V50 ThinQ

Телефонът LG V50 ThinQ може би не предизвиква незабавна реакция на вълнение, но той е много добър смартфон с технология от пето поколение. Към него може да се прикачва втори екран, което в известен смисъл го доближава до понятието „сгъваем“.

Xiaomi Mi Mix 3 (Сяоми)

5G смартфонът Xiaomi Mi Mix 3 беше потвърден още миналия октомври, както и преди дни на Световния мобилен конгрес. Очаква се официално да бъде пуснат през май 2019 година. Ще има много красив и със супер висока резолюция 6,39-инчов OLED дисплей. А най-хубавото е, че вероятно ще е много по-евтин от събратята си от други марки.

Най-добрите телефони от пето поколение, които все още очакваме през 2019 г.

(По мотиви от технологичния сайт www.t3.com)

Huawei P30 или Mate 30 (Хуауей)

Новият модел 30 на Хуауей е твърде очакван, за да не се появи до края на годината. Вярно, че вече бе показан Huawei Mate X, но той изглежда ще бъде ужасяващо скъп. Затова и се чака алтернатива с по-ниска цена, макар и не с така бленувания сгъваем екран. Макар да обещават ново устройство, от компанията Хуаей засега отказват да разкрият повече подробности.

OnePlus 7 или 7T (УанПлюс)

Водещите от новите серии смартфони на УанПлюс винаги са сред най-бързите телефони с интернет на пазара, което е идеално за въвеждането на 5G технологията. Още миналата година бе потвърдено, че фирмата „работи с доставчици на услуги от САЩ“, за да успее да пусне модела си от пето поколение през 2019 година.

Oppo 5G (Опо)

За Oppo вече се говори, че са постигнали успешно свързване на пето поколение телефон с пето поколение мрежа. По-точно става въпрос за връзка между „тунингован“ вариант на Oppo R15 с 5G мрежа. Въпреки че е направено само в лабораторни условия, то е положителен знак, то е сигнал, че производителят е готов да създаде нова „машинка“.

Honor 5G phone (Онър)

Самият президент на Онър – Джордж Цзяо обяви, че първият телефон с пето поколение технология на фирмата ще бъде предложен през 2019 година. Най-вероятно новият телефон Honor с 5G ще е и първият, който реално ще се продава на пазара. Това си е предизвикателство за останалите производители.

Sony Xperia 2

Новият модел на Сони за 2019 г. би трябвало да има 5G. Компанията вече показа новия Xperia 1 на Световния мобилен конгрес 2019, но той не е снабден с технологията от пето поколение. Не само светкавична скорост, но и още „подсладители“ ще предложи новото попълнение на Сони, като например батерия която няма да се изхабява цяла седмица.

Нов iPhone за 2019 г.

Разбира се винаги може да се очаква първокласен, макар и доста скъп, нов смартфон от Айфон. Този път, разбира се, снабден с 5G възможности. Засега към пазара са се запътили моделите iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR, но е време да обърнем очи към бъдещето. Ясно е, че Епъл не винаги пристъпват първи към нова технология, но също така е ясно, че те не могат да позволят на конкуренцията да върви напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай