Всеки с 1558 лв. в пенсионен фонд

800 млн. лв. на година се трупат в частните осигурителни компании

Всеки с 1558 лв. в пенсионен фонд | StandartNews.com

София. Всеки работник има между 1500 лв. и 2500 лв., натрупани в частните пенсионни фондове за старини. Конкретната сума за всеки човек зависи от заплатата, на която се осигурява, и годините на трудовия му стаж, става ясно от данните на Комисията за финансов надзор.

Така например в края на септември всеки осигурен в универсалните пенсионни фондове (УПФ) е имал средно по 1558,13 лв. в партидата си, което е с 8,12% или 172,96 лв. повече спрямо 31 септември 2012 г. В универсалните фондове се осигуряват всички хора, упражняващи III категория труд.

По-голямо увеличение има при партидите на осигурените в професионалните пенсионни фондове (ППФ), в които задължително за втора пенсия се осигуряват упражняващите I и II категория труд като миньори, шофьори на ТИР-ове, рентгенолози, химици и т.н. Това се дължи на по-високите заплати за техния труд и съответно по-големите осигуровки, които им се удържат. Така към 30 септември на едно осигурено лице в ППФ се падат средно по 2571,82 лв., докато година по-рано те са били 2373,38 лв. или със 198,44 лв. по-малко. При доброволните пенсионни фондове (ДПФ) нарастването на партидите е средно с 55,55 лв., или с 5,29% за година. Към 30 септември 2012 г. средната сума в тях е била 1049,69 лв., а година по-късно тя нараства до 1105,24 лв.

Близо 800 млн. лв. за втора пенсия ще бъдат натрупани в частните пенсионни фондове през 2013 г. Според последните официални данни на Комисията за финансов надзор, които са към 30 септември, във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване са натрупани общо над 6,428 млрд. лв. Година по-рано сумата е била близо 5,682 млрд. лв., като нарастването е с 18,45% или близо 746,5 млн. лв. Самото акумулиране на средства от нови вноски се ускорява, тъй като към 30 септември 2012 г. отчетеното годишно увеличение е било 13,14%, при сегашните 18,45 на сто. При запазване на този ръст на натрупване на средства в партидите на осигурените в частните пенсионни фондове през настоящата година ще влязат близо 800 млн. лв.

Най-големи суми са натрупани в универсалните пенсионни фондове (УПФ). Там натрупаната сума за пенсии възлиза на над 5,141 млрд. лв. Като само за първите девет месеца на 2013 г. се отчита ръст с 14,58% или с над 654 млн. лв. На второ място по акумулирани активи се нареждат доброволните пенсионни фондове (ДПФ), където хората спестяват по свое желание средства за т.нар. трета пенсия. В тези фондове към края на септември натрупаната сума възлиза на 652,29 млн. лв., което е ръст от началото на годината с 5,14% и с 31,91 млн. лв. На трето място се нареждат професионалните пенсионни фондове (ППФ). Там натрупаните средства достигат 628,226 млн. лв., което е с 59,29 млн. лв. повече спрямо началото на годината.

Освен натрупаните средства увеличение бележи и броят на осигурените в частните пенсионни фондове. Към края на септември във всички фондове се осигуряват 4 156 065 души, което е с 2,23% повече спрямо същата дата на 2012 г. Тази тенденция е валидна за почти всички фондове, с изключение на доброволните, където се отчита лек спад на броя на осигурените. Това се обяснява с кризата и намаляването на броя на хората, които имат възможност да правят доброволни вноски за пенсия.

Изплатиха 715 млн. лв.

Близо 715 млн. лв. са изплатили до средата на 2013 г. частните пенсионни фондове у нас на осигурените в тях лица и техните наследници. Това съобщават от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

От една страна, става въпрос за суми, които самите осигурени лица в универсалните, професионалните и доброволните фондове са изтеглили или са получили поради предсрочно пенсиониране или инвалидизиране. От друга страна, в сумата влизат и средства, които са получили наследниците на членовете на фондовете, тъй като сумите по личните партиди се унаследяват по закон и съответно при смърт на осигурения неговите наследници имат право да изтеглят натрупаните средства или да ги прехвърлят на своя партида.

Така от 1 януари 2002 г. до 30 юни 2013 г. универсалните пенсионни фондове са изплатили на свои членове или техни наследници общо 15,603 млн. лв., сочат данните на БАДДПО. Само от началото на тази година до края на септември изплатените средства са 4,04 млн. лв. Още по-сериозни са сумите в професионалните пенсионни фондове. Там от началото на 2002 г. до средата на 2013 г. изплатените суми са 19,643 млн. лв. Най-много пари са получили членовете и техните наследници от доброволните пенсионни фондове.

Причината е, че там средствата по партидите могат да се изтеглят от титуляря по всяко време. Най-масово подобни изтегляния имаше през 2008 и 2009 г., когато у нас световната финансова криза удари най-силно и пенсионните фондове отчитаха отрицателна доходност. Тогава много хора се изплашиха и решиха да изтеглят натрупаните към онзи момент средства, за да не изгубят част от тях. Така от 2002 г. до 30 юни 2013 г. доброволните фондове са изплатили общо 594,617 млн. лв.

В сумата обаче влизат и доста пари, които се изплащат под формата на пенсии. Причината е, че в ДПФ няма възрастово ограничение за осигуряване, както в останалите фондове задължително трябва да влагат пари родените след 31 декември 1959 г. В доброволните фондове могат да се осигуряват и по-възрастни хора, които вече са се пенсионирали и са започнали да получават полагащата им се от фонда пенсия.
Освен към своите членове обаче частните пенсионни фондове са изплащали пари и към Националния осигурителен институт. През март 2011 г. от професионалните фондове към НОИ бяха прехвърлени 107,666 млн. лв., припомнят от БАДДПО.

Бавят заплати на миньори и шофьори

Много хора, упражняващи по-рисковите професии от I и II категория, през тази година са получавали заплатите си със закъснение. Това става ясно от данните на Комисията за финансов надзор за вноските в частните пенсионни фондове. За първите девет месеца на годината в професионалните пенсионни фондове (ППФ), където пари за старини трупат именно работниците от I и II категория като миньори, шофьори на автобуси, служители на АЕЦ и т.н., се отчита намаление на постъпилите вноски. За деветте месеца на годината в съществуващите девет професионални фонда са постъпили вноски на обща стойност 55,386 млн. лв. Това е с 4,5% по-малко от постъпленията за същия период на 2012 г., когато сумата е била 57,998 млн. лв.

Паралелно обаче броят на осигурените лица в професионалните фондове расте. И докато в края на септември 2012 г. той е бил 256 268 души, година по-късно осигурените от I и II категория труд вече са 260 137 души. Вариантите при ръст на членовете на фондовете те да отчитат намаление на постъпилите вноски са или намаляване на размера на заплатите, или по-рядко изплащане на заплати и осигуровки от страна на работодателите.

Много по-вероятният вариант е задържане на плащанията от страна на фирмите и компаниите, тъй като от началото на годината станахме свидетели на много такива случаи, съпроводени дори и от стачки и протести от страна на работниците, обясняват експертите. А със забавянето на заплатите се бавят и постъпленията от осигуровки към НОИ, съответно и към частните пенсионни фондове.

Пестенето за старини по-изгодно от депозит

Спестяването за старини чрез вноски в доброволен пенсионен фонд (ДПФ) е било по-изгодно през последните 12 месеца, отколкото трупането на средства в банков депозит. Това става ясно от сравнение между доходността, постигната от фондовете за трета пенсия за периода от 3 декември 2012 г. до 4 декември 2013 г., и лихвите по едногодишните левови депозити. Изчисленията показват, че през последната година средната доходност, постигната от доброволните фондове, е 5,88%, като 5 от 9-те съществуващи у нас такива фондове я надхвърлят, някои дори значително. В същото време данните на БНБ показват, че през последните 12 месеца до края на октомври лихвите по банковите депозити постоянно намаляват, започвайки от 5,46% и достигайки до 4,7%. Така средната лихва по влоговете за последната година е около 5,1%, което е по-малко от постигнатата от доброволните фондове средна доходност от 5,88%.

При задължителните пенсионни фондове обаче нещата не стоят по същия начин. При професионалните пенсионни фондове (ППФ), в които се осигуряват хората, упражняващи I и II категория труд, средната доходност е 4,34%. При универсалните пенсионни фондове (УПФ), където пари за втора пенсия трупат всички от III категория труд, резултатът е дори по-нисък - доходност от 4,17%. Излиза, че през последните 12 месеца пенсионноосигурителните дружества са инвестирали доста по-успешно парите в доброволните фондове спрямо тези в задължителните фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай