Великден с френски порции. За едни агнешки бут, за други - пилешки

Козунакът от 3 до 175 лева, най-евтиният - с големината на мъфин

Великден с френски порции. За едни агнешки бут, за други - пилешки | StandartNews.com
  • Поне стотачка излиза семейният обяд. Заможните купуват агнешки бут, пенсионерите - пилешки 
  • Козунакът от 3 до 175 лева, най-евтиният - с големината на мъфин

Великденската ни трапеза тази година ще бъде с френски порции - от всичко, но по малко. Поне стотачка излиза семейният обяд, ако, разбира се, не дойдат гости. Заради скъпотията, мнозина ще забравят традиционната разточителност, с която българинът е свикнал да посреща празниците, като иска на софрата му да има и от пиле мляко. 

Традиционните продукти за Великден са агнешко, козунак и яйца. При всеки от тях има увеличение в сравнение с миналата година. Но пък всеки има възможност да избира според джоба си - по-заможните си купуват агнешки бут, а пенсионерите залагат на пилешки. 

Цените на традиционното за празника месо варират от 20 до 30 лева. За сравнение, преди година за Великден сме го купували за около 20 лв./кг, а цени от 25 лв. изглеждаха много високи.

Във веригите предлагат плешка или бут от 2,5-3 кг, които излизат между 55 и 60 лв. Други предпочитат да напазаруват от малките квартални месарници, където са редовни клиенти и са сигурни в качеството. Там обаче не винаги е най-евтино - цените за килограм бут са между 25 и 28 лв. В месарницата "При Кирето" на столичния булевард "Христо Ботев" обаче през цялата Страстна седмица се виеха опашки и имаше защо - бутът е 22 лв., а дроб сърмата - 11, 50 лв. за килограм.

Цените на яйцата също много варират, но като цяло са по-ниски от пиковите стойности, когато бройката бе 70-80 ст.

През март платформата GlobalProductPrices.com класира България на 4-то място в света по средна цена на яйцата. Тогава е отчетен ръст от 95% спрямо март 2022 г. в големите търговски магазини, а на едро през същия период поскъпването е било с 65%. 

След това обаче у нас влезе украински внос на над 2 млн. бройки, които бяха значително по-евтини от родните. И това помогна цените да паднат. На Велики четвъртък, когато се боядисват яйцата, имаше предложения и по 33 ст. за брой, докато преди седмица бяха по 50-60 ст. Така кора с 30 броя излиза 9,79 лв. Белите вървят по 45 ст. Свободните кокошки пък снасят бройката за 75 ст. Хората, които нямат време да боядисат яйца у дома, могат да си купят готови сварени и украсени с цветове. Те са в опаковка от 10 броя, като цената им е 7,29 лева. 

Скъпите яйца вдигат и цената на козунака. Добавяме и по-високите разходи за брашно, при което има годишен ръст от 12,8%, прясно мляко, което нараства на годишна база с 48 процента, и захар, при която увеличението достига 67 процента спрямо 2022 г. Като добавим производствени разходи, труд, електричество, бензин - цената на качествен козунак, направен от истински продукти, достига над 20 лв./кг., изчислиха анализаторите Петър Мишев и Цветомила Иванова пред БТА. 

Проверка на "Стандарт" установи, че по магазините традиционният Великденски хляб може да се намери на цени от 3 до 175 лева. Най-ниската цена е за 400 грама със стафиди, а най-високата - за 2 килограма, приготвен по италианска рецепта. И тук разнообразието е голямо - ако нямате пари, а искате да спазите традицията, може да си вземете козунак с големината на мъфин само за 2 лева. 

При козунака обаче цената има значение. 

Ето какво сподели икономистът Мика Зайкова пред БТВ: "Купих си не козунак от 2 лв., а нещо като козуначена кифла. Купих един и го натроших на пиленцата на балкона. Просто не е хубав. Даже не знам какви яйца има. Притеснява ме украинският им произход. Все пак онзи пилци не са отглеждани в европейска обстановка.

Разбира се, към всичко това трябва да се прибави и пролетната салата. 1,50 лв. за маруля, 80 ст. за чесън и лук - дотук добре. Но ако прибавим краставици, чиято цена започва от 4,99 лв. за кг, доматите - също от 5 лв. нагоре, репички - от 1,69 лв. за връзка - крайната сума доста ще нарасне. А за разкош - може да прибавите към салатата и ядливи теменужки - само 7 лева за 35 цветчета!Напитките, разбира се, доста ще натоварят семейния бюджет, освен ако нямате собствено производство. 

В Сандански по-скъпо от София

Цените в Сандански и околните селища се оказаха по-високи от софийските. С близо 40% е скочила цената на агнешкото месо в общината. Килограм българско месо се търгува за 27 лева, установи проверка на Струма бг. За сравнение, миналата година килограмът е бил около 19.50 лв. Фермерите от района предлагат агнешкото  живо тегло на цена между 10 и 12 лева на килограм, като в тази цена е включена и обработката на агнето. „По груби изчисления едно агне от 20 килограма излиза на цена 200-240 лева. Миналата година беше 120-150  лева, при 8 лева за килограм живо тегло”, обясни фермерът от Сандански Цветан Христов. В месарските магазини  агнешката глава се предлага на цена от 6.00 лева за килограм, а агнешките комплекти с дреболиите  вървяха по 15.50 лв. за кг охладени. За сравнение, в София са съответно по 4,50 и 11,50 лв. От няколко години фермери от Сандански предлагат и услугата цяло печено агне в тава. Цената е 30 лева на килограм, като агне от 20 кг стига  до 600 лева. Празничното поскъпване на най-търсеното месо за Великден накара местните да сравняват цените с тези в Северна Македония, където често ходят на пазар. Цената  на агнешкото там е с близо 30-40%  по-ниска. Килограмът на пазара в Струмица е 15 лева,  агнешка главичка е 3 лв. на бройка, 5 лева е карантията. Проблемът е, че купено там месо не може да се вкара у нас, като особено по празниците ветеринарният контрол на граничните пунктове е затегнат и от двете държави.

В Петричкия край, където е раят на зеленчуците, търговците край пътя също са надули цените. 5 лева е килограмът на дребни розови домати, по-едрите вървят от 6 лв. нагоре. 

Русенци на пазар в Гюргево

В дните преди Великден русенци ходят на пазар в Гюргево, за да видят новия търговски център Giurgiu Shopping Park, отворил врати преди десетина дни, пише "Телеграф". В него има магазини на няколко големи хранителни вериги. Малко по-евтино е агнешкото месо. Ако в България агнешка плешка задна четвъртина струва 21,00 лв. за кило, в Румъния е около 17-18 лева. Това обаче са промоционални цени както в България, така и в Румъния. В Русе на промоция 10 яйца, размер М, струват 4 лева, а при съседите – около 3,70 лв. По-евтин е жълтият лук - у нас цената му е 3 лв. за килограм, а в румънските вериги – към 2 лв. Икономия за великденската трапеза с отиване до Гюргево трудно може да се направи, защото минималната разлика в цените не покрива разходите за отиване дотам, особено ако се пазарува в по-малки количества.

На хайванпазара трима продават, 50 гледат

На животинския пазар в Благоевград цената на агнетата и яретата е 12 лева за килограм живо тегло. Три дни преди Великден петдесетина човека са дошли на „зяйпазар“ и едва трима животновъди продават 14 агнета и 7 ярета, видя репортер на Pirinsko.com. „Това е невиждано до сега чудо. Няма животни, няма и купувачи. Ето това ни докараха днешните управници. Никой не иска да гледа вече животни, тези, които нямат животни, а им дават хиляди лева субсидия за пасища, е сега те да доставят стока на пазара“, коментират гневни малкото останали животновъди. Яйцата се търгуват според размера от 33 до 50 стотинки за брой, като най-скъпите са определени като био и от свободно отглеждани щастливи кокошки.

Фермери: Цена над 22 лева е спекула

"За нас е неприемливо живото тегло от кланиците да излиза на 8-10 лева, а в магазините килограм агнешко месо да се продава по 28-30 лева”. Това коментира председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов пред "Синор.бг". Според фермерите, всяка крайна цена над 22 лева е спекулативна. От името на колегите си Синапов се обръща за помощ към потребителите, тъй като очевидно администрацията не може да се пребори със спекулата на търговците. „С помощта на медиите, нека нашият призив достигне до всеки българин – купувайте агнета директно от фермите. По този начин ще защитите и нас, и себе си от спекулата на пазара!”, казва председателят на организацията.

При последните срещи с ръководството на агроминистерството браншовите асоциации са поискали да се намери решение, така че пазарът да не бъде залят от вносна продукция. Освен македонски агнета, у нас масово се продава и трупно агнешко месо от Гърция, което също е субсидирано много над помощта, осигурявана на родните фермери. „Да, ние знаем, че има разлика в подпомагането на новите и старите държави-членки, но при сегашната ситуация е време да се движим на една писта”, посочи  Синапов. 

На 11 април при проверка Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани 32 тона агнешко месо от Северна Македония, представяно за българско, в кланица в Кърджалийско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай