Удачно ли е да се теглят кредити по време на инфлация? Говори експертът

В условията на несигурност е препоръчително да имаме пари в наличност в банка, казва Тихомир Тошев

Удачно ли е да се теглят кредити по време на инфлация? Говори експертът | StandartNews.com

Инфлацията е удачно време за теглене на заеми, смята кредитният експерт Тихомир Тошев.

„В момента има бързо намаляване на покупателната способност на парите, което е породено от високата инфлация. За това сега, когато лихвите по кредитите са ниски, е удачно да се взема заем за нещо наистина необходимо - за жилище, за по-сериозни инвестиции в дома (ремонти, смяна на дограми, подобряване на условията на живот). Това би била добра сделка, защото месечната вноска ще е една и съща.

В никакъв случай обаче вече не е удачно да се теглят заеми за глезотии.

Това не са препоръчителни неща при никакви пазарни ситуации - да се теглят кредити за скъпи луксозни уреди, телефони, телевизори и почивки, камо ли при висока инфлация. Такива неща трябва да потребяват само хората, спестили много пари“, смята експертът. Тошев прогнозира, че за 2022 г. инфлацията ще достигне и дори ще надхвърли 20%.

Според него хората, които нямат добри доходи, инфлацията ги касае дотолкова, че трябва да си преосмислят семейния бюджет, дали доходите ще им стигат да покриват всичките си разходи. „За хората със спестявания е донякъде по-сложно, защото там е правилно всеки да се стреми да защити парите си от инфлацията. Зависи обаче и колко са ни заделените средства. Дали те стигат за инвестиция в имот или да се вложат в някакъв друг актив, който би съхранил стойността на средствата или пък са по-малки суми и трябва да се търси друг инвестиционен инструмент. В условията на несигурност, каквато има сега, заради военния конфликт в Украйна е препоръчително да имаме пари в наличност в банка.

Хубаво е заделената сума да е поне 5000 лева, а по-добре да са 15 000 - 20 000.

Така в случай, че останем без доходи за някакъв период от време ще имаме за увеличаващите се сметки за ток, отопление и другите разходи. Който няма спестявания, трябва да си контролира наличните пари така, че да може да си покрива разходите за жилището и за храна“, съветва Тошев, пише "Сега".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай