Четвъртък,

Цените на кафе арабика най-високи от 10 г.

От: Стандарт -
165
Цените на кафе арабика най-високи от 10 г.
A
A
A

Цените на кафето сорт aрабика растат, доближавайки се до най-високите си нива от почти десетилетие заради сигналите за недостиг в топ производителите Бразилия и Колумбия, съобщава Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Цените на висококачествените зърна с доставка през март се покачиха с 4,6% до 2,3475 долара за 1 паунд (0,45 кг.) в Ню Йорк, което е най-високата цена за най-активно търгувания договор от януари 2012 г. Стойността е почти два пъти по-висока спрямо тази преди година. Зърната, вездесъщи за вериги кафенета като Starbucks и Peet’s Coffee & Tea, засилват инфлационния натиск в много сектори на икономиката.

„Стресът във веригата на доставки е на безпрецедентни нива. Никога не сме се сблъсквали с толкова много негативни фактори наведнъж“, казва Джуди Гейнс, президент на J. Ganes Consulting. “Това бързо се превръща в криза“.

Региони в Бразилия, които отбелязват спад в производството тази година заради сушата и сланите, се очаква да имат по-ниски добиви и през 2022 г. В същото време страната няма достатъчно резервни запаси, за да компенсира разликата, казва Гейнс. Цените скоро може да стигнат 2,70-2,80 долара за паунд, смята тя.

Местните цени на сорта Арабика в Бразилия и Колумбия са на нови рекордни нива. Има обаче все повече опасения за нови неизпълнения на договори в двете държави от страна на фермери, които са продали зърната на много по-ниски цени при форуърдни сделки.

Около 3,5 млн. чувала кафе – над 400 млн. паунда, седят в бразилските складове, посочва Анике Ейлерс Волтерс, основател на Red Container Coffee, брокер в основния износен хъб на страната Сантос.

Ръстовете в сряда бяха захранени от покриване на къси позиции, свързано със скоро изтичащите контракти за декември, казват трейдърите.

Индия също е изправена пред по-слаб добив заради твърде много дъжд. Гражданската война в Етиопия пък засега пощадява износа, но негативни развития в най-големия производител на сорта арабика в Африка може да затегне доставките допълнително.

По-високите разходи за превоз и торове усложняват проблемите със снабдяването в индустрията, а климатичният феномен Ла Нина може да предизвика променливо време в Южна Америка през следващите месеци.

Базираната в Израел Strauss Group – един от най-големите пекари на кафе в Европа, каза тази седмица, че по-скъпите суровини, специално кафе и мляко, свалят маржовете. Компанията повиши цените в Бразилия, както и в Украйна, Румъния, Сърбия и Полша.

Бразилските износители не успяват да доставят милиони чували кафе през последните месеци заради задръстванията от кораби по пристанищата. Виетнам – най-големият производител на сорта робуста, има проблеми с прекъсванията във веригите на доставки и по-високите цени за превоз в Азия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички