Три сценария за петрола

Спад до 40% при нова криза, война в Иран го изстрелва до 200 долара

Три сценария за петрола | StandartNews.com

София. Въпреки че последните седмици станахме свидетели на леко поевтиняване от нивата 110 долара за барел, настроенията на пазарните участници са за скорошно подновяване на ръста на цените на петрола. Това коментира пред "Стандарт" Йордан Калоянчев, брокер международни пазари в инвестиционния посредник "Карол".

Оптимизмът на спекуланти и инвеститори се подхранва и от допълнителното усложняване на ситуацията в Иран. Преди дни ислямската република спря петролните потоци и към двете водещи гръцки компании в бранша - Hellenic Petroleum и Motor Oil Hellas, каза Калоянчев.

Той очаква, че дори и без военен сблъсък в Иран скоро цените на черното злато отново ще тръгнат нагоре и дори ще преминат тазгодишния рекорд от 110,90 долара за барел.

Наблюдаваното от няколко месеца поскъпване на горивата на световните пазари се дължи най-вече на възстановяването на глобалната икономика, но и на огромните финансови инвестиции на пазара на суровините. До края на годината има най-общо три сценария за развитие, които ще определят котировките на черното злато на международните пазари, смята ръководителят на отдел "Анализи" на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев.

Първата и най-вероятната е задържането на високите цени. Нормално е да има някакви временни колебания в цената, още повече че през пролетните месеци на годината има излишък в добива, натрупват се запаси и може да има известен спад в котировките на международните пазари. Икономическият растеж в САЩ засега, изглежда, се ускорява, а подобрение в Европа и Китай може да се усети през втората половина на годината, смята Цачев.

"Затова очаквам годината да приключи с цени на петрола, които са близки до текущите или малко по-високи", коментира анализаторът.

Вторият сценарий включва опасността от рязко влошаване на глобалната икономика. В такъв случай ще има сериозни разпродажби на петрол от финансови инвеститори и спекуланти, като спадът на цената ще надхвърли 30-40%. Вероятността от такива събития до края на 2012 г. обаче е ниска, смята Цачев.

Най-малка е опасността от военна интервенция в Иран, която да доведе до блокиране на една трета от световната търговия с петрол и до скок на петрола към цена от 200 долара за барел.

В такъв случай ще има много силен ефект върху световната икономика, като ще последва рецесия и нов спад на цената на петрола, когато се възстанови добивът.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай