Смятат по формула цената на нивите

Парцелите до морето по-скъпи, искайте поне 630 лв. за декар първокласен имот

Смятат по формула цената на нивите    | StandartNews.com

София. Около пет милиона са собствениците на ниви в България. Тези, които реално ползват земеделската земя обаче, са поне 10 пъти по-малко. Останалите все по-често започват да търсят начини да превърнат нивите в пари. Но тук идва и големият въпрос - колко да поискат за имота, който са решили да продадат? Купувачите пък от своя страна винаги трябва да имат ориентир, по който да преценят дали не им искат твърде много за парцела, който са харесали? Отговорите на тези въпроси могат да бъдат намерени доста лесно. Достатъчно е да се направи бърза справка в наредбата за реда за определяне на цената на земеделските земи.

Формулата за оценка на нивите е предвидена, за да се използва при определяне цената на държавните парцели, но спокойно може да се ползва и от частници, твърдят специалистите. Наредбата е приета през 1991 г. заедно с първия вариант на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Последната корекция на формулата за цените на държавните ниви обаче е от 2008 г., така че тя може да се ползва спокойно и днес, твърдят опитните брокери на имоти. Според документа основният показател, по който се определя цената на даден парцел, е каква е категорията на земята. Колкото по-плодородна е почвата, толкова по-висока е и крайната оценка на парцела. Нивите първа категория струват поне 630 лв. за декар, а най-евтини са тези ниви, които не подлежат на категоризация - 40 лв. за декар.

За да се определи крайната цена на даден парцел обаче, трябва да се умножи по няколко допълнителни коефициента. Допълнителни пари към декарите носи близостта до морето, столицата или някой от големите градове на страната. Ако парцелът е над 10 декара, това носи допълнителни облаги за продавача, включително и когато нивата се продава от държавата. Ако обаче нивата е по-малка от 3 декара, коефициентът е с отрицателен знак. Допълнителни точки носи и възможността за напояване. Така най-скъпо би бил оценен парцел от първа категория, който се намира на не повече от 4,999 км от София и е с големина повече от 10 декара, които могат да се напояват. Най-евтино пък ще се изтъргува нива, която не може да бъде категоризирана, по-малка е от 3 декара и е на повече от 10 километра отстояние от Каспичан или друг от малките градове в страната и не може да се пои.

Това показва справката в наредбата за продажба на държавните земи. Именно по нея са определени и цените на всеки от 154 000 декара парцели, които предстои да бъдат продадени на търг след около месец. Цената в този случай обаче може да се вдигне и двойно, ако интересът е голям, коментират специалистите. Но дори да има само един кандидат, той трябва да плати поне цената, определена от държавата по наредбата. Частните собственици също биха могли да вдигат цената, ако кандидатите за техните парцели са повече от един, съветват брокерите. Те обаче предупреждават, че прекаленото надуване на цените може да откаже потенциалните купувачи. По данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи средната цена на земеделската земя в момента е около 400 лв., като най-скъпо остава в Добруджа, а най-евтино - в Северозападна България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай