След газа, ще спре ли Русия и нефта за България?

България няма от какво да се притеснява. Физическият поток от газ не е прекъсван

След газа, ще спре ли Русия и нефта за България? | StandartNews.com

Страната ни трябва да бъде готова и за спиране на доставките на нефт от Русия, предупреди в интервю за БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията. "Не трябва да сме изненадани от това, което се случва", отбеляза той по повод спирането на доставките на руски газ за страната ни.

"България няма от какво да се притеснява. Физическият поток от газ към България не е прекъсван", посочи Стефанов.

Според него на първо място трябва да помислим много сериозно и бързо с какви юридически методи да покажем, че това е незаконно прекъсване на договора. Руслан Стефанов смята, че страната ни може "да се овъзмезди през други възможни потоци, ако това мине през международен абритраж".

За разлика от 2009 г., когато нямахме никаква алтернатива, сега вече има и кризисен план на Европейската комисия, можем да внесем газ от Гърция, Румъния и Турция, поясни експертът. "Не се знае колко по-скъпа е алтернативата, всичко е въпрос на договорки", подчерта обаче той.

Стефанов вярва, че българската индустрия, работеща на газ, използва количества, които дневно можем да осигуряваме от съседни страни.

В краткосрочен план, до следващия отоплителен сезон, следва да се работи за осигуряването на българските граждани и бизнеса, допълни икономистът.

Натискът върху цените на горивата не е спрял. Спирането на газа едва ли ще има непосредствен ефект върху него, коментира още Руслан Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай