Шеф от БНБ отчете какво е направила пандемията с парите ни

В Европа повече от половината плащания се извършват с банкови карти

Шеф от БНБ отчете какво е направила пандемията с парите ни | StandartNews.com

С 30% са се увеличили плащанията с банкови карти или с електронни пари за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2020 г., обяви пред БНТ подуправителят на БНБ и ръководител на Управление "Банково" Нина Стоянова.

Според нея от една страна това може да бъде разчетено като сигнал за икономическо възстановяване, но също и като сигнал, че се използват все по-активно банковите канали за разплащане, както и каналите на останалите доставчици на платежни услуги.

В Европа повече от половината плащания се извършват с банкови карти.

От БНБ предвиждат догодина трендът да се запази и ръстът на безкасовите плащания да продължи, движейки се около иновациите в платежните услуги.

Според Нина Стоянова тепърва у нас ще има ускоряване и оптимизиране на платежните процеси като се има предвид и съчетаното ползване на новите технологии - мобилните приложения за разплащане, незабавните плащания, QR-кодовете.

Според нея е необходимо задълбочаване на регулацията при криптовалутите. През 2022-а година се очаква да бъде приет регламент, който да отстрани анонимността при операциите с криптовалута.

Нина Стоянова напомни, че криптовалутата не представлява реална валута, а спекулативен актив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай