Ще паднат ли цените в ресторантите с ДДС-то

Кръчмите едва ли ще ни зарадват с по-ниски цени, но поне да започнат да внасят данъци

Ще паднат ли цените в ресторантите с ДДС-то | StandartNews.com
  • Кръчмите едва ли ще ни зарадват с по-ниски цени, но поне да започнат да внасят данъци
  • Ресторантите предлагат минималното възнаграждение да се вдигне до 850 лева

Новината за намалението на 9% на ДДС за заведенията и развлекателния бизнес безспорно е най-голямата помощ, която бизнесът може да получи от държавата заради щетите от пандемията с COVID-19. Как ще я използва секторът обаче? Има два варианта – да се намалят цените в ресторантите, за да се увеличи потреблението или да се инвестира в „укрепване на бизнеса“.

Макар и някои ресторантьори да обещават с половин уста, че предлаганият асортимент в менюто за крайни клиенти да поевтинее, това едва ли ще се случи. И дори да стане – то може да е в първите дни след премахването на извънредното положение, за да се привлекат повече клиенти. Но дали ще има много положителен ефект – не е сигурно, тъй като портфейлите на много хора са силно изтънели заради ограничителните мерки и посещението на ресторанти за тях изобщо не е на дневен ред. Освен това ресторантьорите се оплакват, че доставчиците постоянно вдигали цените на продуктите. „През последната година и половина всеки месец цените на стоките растат. С над 20% са поскъпнали някои стоки“, коментира председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

„Другият бизнес модел е да не се пипат цените, а бизнесът да насочи спестените си средства към запазване на персонала си и осветляването на възнагражденията. "Трябва да  спрем отлива на хора, които изтичат от България към по-развитите държави“, коментира Атанас Димитров, зам. председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Ресторантьорският бранш отдавна е известен като работещ в голямата си част в сивия сектор. Сервитьори и готвачи се назначават на минимални заплати и непълно работно време, осигуровки почти не се плащат. Поради тази причина текучеството на персонал е много голямо, трудно се намират и задържат подготвените кадри. Много от тях предпочитат да работят в чужбина, където условията са значително по-добри. Сега 9-процентният ДДС е шанс за работодателите да се погрижат за служителите си, като им вдигнат заплатите и започнат да внасят реални данъци и осигуровки в държавната хазна.

От ресторантьорския бранш поеха точно такъв ангажимент пред премиера Бойко Борисов. Министър-председателят коментира мярката като временна, която да покаже дали с 9% ДДС ще има повече приходи в хазната, отколкото с 20%. Едва след това може да се мисли дали и да не се промени за постоянно данъчната ставка. „Ще ми е интересно сега, като падне с 11% данъка, дали с 11% ще паднат цените. И тогава, ако е така може да говорим и за допълнително намаляване в други сфери“, каза премиерът. Той обеща мярката като политическо решение въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, който от години се противопоставя на всякакви опити за диференциране на ДДС.

„Поехме ангажимента да се изсветли този сектор. Нелоялната конкуренция в нашия бранш убива бизнеса и създава лош облик в обществото“, каза Ричард Алибегов. Според него всички заведения трябва да работят „като в белия свят“, а който не може – да отпада от пазара. Той заяви, че браншовите асоциации ще работят, за да помогнат на НАП да си върши по-добре работата и да влизат повече приходи в хазната. А опитът на държави като Гърция и Румъния, които  също свалиха ДДС-то, показвал добри резултати.

От бранша дори предлагат минималната работна заплата в сектора да се вдигне от 610 лв. на 800 - 850 лв. С колко точно - ще се реши на следващата ни среща със социалния министър Деница Сачева, каза още Алибегов.

„Победата е голяма“, коментира пред „Марица“ Юлиян Алексиев, собственикът на „Ноте ди вино“ в Пловдив и участник в срещата с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. „Много тежки преговори бяха, срещата продължи над 2.30 часа. До последно министър Горанов беше против. На това решение трябва да се гледа в перспектива. На всички в ресторантьорския бизнес ни е трудно, изправени сме пред много неизвестни", посочи още Алексиев.

Някои собственици на ресторанти обаче са недоволни, че договореното с премиера намаление не е за 5% ставка, както искаха. Това обаче няма как да стане, тъй като в България има само три ставки – 0% за стратегически стоки и суровини за държавата, 9% за хотелите и 20% за всички останали, обясняват от БХРА.

Ресторантьорите се борят за по-ниска ставка на ДДС от години. Заради това искане те протестираха в София и обличаха персонала си с жълти жилетки. Финансовото министерство обаче беше категорично против.

Дали ставката ще падне и за други групи стоки – това сега зависи от ресторантьорите. Ако те изсветлят бизнеса си и увеличат приходите в хазната – намалението може да се случи и производителите на храни, които също отдавна настояват за диференциран ДДС. Във вторник те се порадваха само няколко часа на новината, че 9% ставка ще има за основни хранителни продукти. Първоначалното съобщение от Министерски съвет обаче бе променено, че намалението се оглага за хляба и млякото, но ще бъде предложено въвеждането му за книгите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай