Рублата изчезна от чейнджа

Само квартални бюра разменят руски пари, но с голям марж

Рублата изчезна от чейнджа | StandartNews.com
  • БНБ спря да определя референтен курс
  • Само квартални бюра разменят руски пари, но с голям марж

 

Обменните бюра у нас масово прекратиха търговията с рубли, показа проверка на "Стандарт". Само отделни квартални чейнчаджии продължават да разменят руска валута, но при голям марж. В средата на тази седмица например в бюро в краен софийски район една рубла се купуваше за 1,7 стотинки, а се продаваше за 2,1 стотинки.

В същото време повечето сарафи в центъра на столицата споделят, че са спрели всякакви операции с рубли. Някои са го направили още в началото на войната в Украйна. Други се отказват от търговия с руски пари, тъй като БНБ не е определила официален курс на рублата за деня.

Централната банка е пас

От централната банка посочват, че поради ситуацията на международните финансови пазари, не могат да определят фиксинг на лева към рублата, който да е представителен за пазарните условия. "Във връзка с това БНБ преустановява временно публикуването на курс на българския лев към руската рубла, докато пазарните условия не се нормализират", обясняват от БНБ.

Последният курс на лев към рубла е публикуван на 1 март 2022 г. Това поставя в затруднение самите сарафи и от гледна точка на спазването на законовите изисквания. Според тях при търговията с валута се допуска отклонение в цената от максимум 5% от фиксинга за деня. Когато такъв липсва, чейнчаджиите от една страна не са наясно каква цена да приемат за базова в рамките на деня, а от друга се пораждат колебания доколко определената от тях цена е в съответствие с регулациите.

Спирачка за дребните валутни играчи

Това законово ограничение възпрепятства и частните инвеститори, които искат да спечелят като играят с курса на рублата.

"Ако ние с вас отидем до някоя банка или чейндж бюро и пожелаем да си купим рубли, а между 8:00 ч. и 16:00 ч. рублата поевтинее или поскъпне с повече от 5% (както между другото се случи в последните 2-3 дни), тя не може да се търгува. Защото това означава, че чейндж бюрата трябва да продадат на техническа загуба. Съответно те просто спират да търгуват, тъй като трябва да се съобразят със закона и съответно с регулацията", обясни експертът Мартин Миланов пред "Стандарт".

По думите му, има варианти, в които ако поевтинява самата рубла над 5%, може да се подпише специална декларация, с която клиентът се съгласява да купи много по-евтино рубли, отколкото всъщност е котировката за деня. Това обаче се случва много рядко.

"Затова тази волатилност много рядко може да бъде използвана от обикновените хора, за да си купят евтини (или скъпи) рубли и да си играят с пазара под някаква форма", посочи експертът.

Няма туристи, няма денги

Друг важен фактор е, че рублите, които се търгуват в България, са най-много като количество когато започне активният летен сезон и в известна степен активният зимен сезон. В момента не сме нито в активен зимен сезон, нито в активен летен. Съответно количеството рубли, което достига до България най-вече през туристите, не е особено голямо, обяснява Миланов.

По думите му, има банки, които държат рубли, тъй като има немалко бизнеси, опериращи с Русия. В общия случай обаче тези пари рядко достигат инвеститори - те са по-скоро за обслужване на текущи бизнес сделки.

Алтернатива е да се ползва някоя форекс апликация за телефон и човек да си купи т. нар. имагинерна валута. Но тези руски рубли реално никога няма да стигнат до неговия джоб, а ще служат за виртуална търговия.

  • Руските пари поскъпват

Рублата доближава нивата отпреди нахлуването в Украйна. Котировките в момента са от 84 руб/долар, като достигнатото дъно беше от 138 руб/долар, а котировките преди войната се движеха между 75-80 руб/долар.

За това помагат няколко фактора, написа във Фейсбук икономистът Стоян Панчев:

1. Капиталов контрол вътре в самата Руска федерация

2. Заповедта износителите на енергийни ресурси да продават 80% от приходите си за рубли (на РЦБ)

3. Отминаването на първоначалния шок и възстановяването на част от търговията

В същото време, драмата около газо-рублата се задълбочава.  Това е политически ход, с който Путин се опитва да принуди европейците да подкрепят цената на рублата директно.

В крайна сметка истинската валута на РФ са енергийните ресурси, въпросът е, че в момента се прави опит за формалното им свързване с официалната валута - оттам и газо-рублата - като отговор на петро-долара (който свързва долара с доминацията на американската армия и икономика след премахването на златния стандарт). Оставам на мнение, че ЕС е в по-слабата позиция. Заради години наред грешна енергийна политика за "позеленяване" и борби с климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай