Първа визита на Байдън в Саудитска Арабия. Какво се очаква?

От отговора на Рияд зависят бъдещите цени на петрола

Първа визита на Байдън в Саудитска Арабия. Какво се очаква? | StandartNews.com

Какво се очаква от предстоящата визита на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия. Първата му визита в Близкия Изток започва в сряда.

Политическите анализатори акцентират на статията на държавния глава на САЩ в Washington Postзток, в която той определя целта на посещението като укрепване на връзките между САЩ и страните от региона, но и разчита да ги спечели като съюзници в противопоставянето на Западния свят с Русия и конкуренцията с Китай.

Петролните анализатори обаче се фокусират дали Байдън ще успее да получи обещание за повече петрол при посещението си в Саудитска Арабия, което може да помогне за намаляване на високите цени на горивата, които разтърсват световната икономика, пише Блумбърг.

Посещението на президента на САЩ в страна, която някога се бе зарекъл да изолира, представлява значително размразяване на отношенията, но саудитците и техните партньори от ОПЕК имат ограничен свободен производствен капацитет, който да предложат в замяна на тази политическа отстъпка.

Някои пазарни наблюдатели се питат също така дали използването на този буфер за доставки ще успокои енергийните пазари, или само ще влоши ситуацията.

"Скок на саудитското производство изглежда малко вероятен", каза Бен Кейхил, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

"Саудитска Арабия и ОПЕК+ разполагат с много ограничен свободен капацитет и трябва да го управляват внимателно”.

Цените на петрола се понижиха през миналата седмица, но остават над 100 долара за барел. Световното производство на суров петрол и преработката му все още се опитват да поддържат темпото на възстановяване на търсенето след пандемията и на прекъсването на доставките в резултат на санкциите срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Цената на бензина продължава да бъде източник на политическа опасност за президента, който се насочва към междинните избори с рейтинг на одобрение близо до 40%.

Байдън заяви, че посещението му в Близкия изток, което включва и спирка в Израел, ще се съсредоточи върху въпросите на сигурността, а не върху енергийните доставки. Той заяви, че няма да поиска конкретно от саудитския крал Салман или престолонаследника Мохамед бин Салман да повишат производството на петрол. Въпреки това пътуването представлява обрат за президента, който преди това обеща да пренастрои отношенията на Америка с кралството след убийството през 2018 г. на критика на режима Джамал Хашоги, припомня Блумбърг.

Саудитците вече направиха жест на помирение преди посещението на Байдън, като предложиха ОПЕК+ да ускори увеличаването на добива си през този и следващия месец - оттегляйки последното от производствените съкращения, въведени в началото на пандемията от Covid.

Байдън даде знак, че иска износителите от района на Персийския залив да направят още повече, като именно тук на преден план излизат въпросите за свободния капацитет.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са единствените членове на Организацията на страните износителки на петрол със значителни обеми неизползван добив. Заедно те понастоящем разполагат с буфер от около 3 млн. барела дневно, сочат официалните данни на страните.

Това е около 3% от световния добив на петрол и приблизително се равнява на количеството руски петрол, което може да бъде спряно от пазара поради санкции в края на годината, според Международната агенция по енергетика. Но запасът от извънредни доставки може да се окаже по-малък, отколкото сочат официалните данни Затова и наблюдателите смятат, че не трябва да има завишени очаквания към визитата..

"Налице е осъзнаване, че Саудитска Арабия няма какво да предложи по отношение на доставките, поне засега", каза Бил Фарен-Прайс, директор в Enverus Intelligence Research.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай