Четвъртък,

Поскъпването на храните гони 20%. Експерт: Ще трябва да свикваме

От: Стандарт -
214
Поскъпването на храните гони 20%. Експерт: Ще трябва да свикваме
A
A
A

Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците.Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители". Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица  - цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента”, посочи той.  

По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените, е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор. „ Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни”, подчерта той.

„През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти”, категоричен е Иванов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички