Петролът проби 14-годишен връх. Причините

Купувачите трупат запаси

Петролът проби 14-годишен връх. Причините | StandartNews.com

Цените на петрола се повишиха до най-високите си стойности от 2008 г. насам поради забавянето на потенциалното връщане на иранския суров петрол на световните пазари и поради факта, че САЩ и европейските съюзници обмислят да забранят вноса на руски петрол. Преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили от 2015 г. бяха потопени в несигурност в неделя след исканията на Русия за гаранция от страна на САЩ, че санкциите, с които тя се сблъсква заради конфликта в Украйна, няма да навредят на търговията ѝ с Техеран. Според източници Китай също е поставил нови искания, предава Ройтерс.

В отговор на исканията на Русия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя, че санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, нямат нищо общо с потенциалното ядрено споразумение с Иран. Междувременно Съединените щати и европейските съюзници проучват възможността за забрана на вноса на руски петрол, заяви Блинкен в неделя, а Белият дом координира действията си с ключови комисии на Конгреса, които придвижват напред собствена забрана, пише investor.bg. 

Купувачите на петрол, които се надпреварват да заместят забранения руски суров петрол, плащат рекордни премии за барели, които могат да бъдат доставени сега, а не по-късно, което отразява притесненията за достатъчните доставки на горива в близко бъдеще и очакванията, че високите цени ще намалят потреблението и ще насърчат сондирането.

Цените за доставките на суров петрол през април се повишиха, след като Русия нахлу в Украйна и купувачите започнаха да избягват износа на петрол от агресора. През миналата седмица основната американска цена надхвърли 110 долара за барел за първи път от повече от десетилетие, а в извънборсовата търговия късно в неделя тя се изстреля до над 130 долара след нови нападения, нарастващи цивилни жертви и стремежа на американските законодатели да забранят вноса на руски петрол.

Брентът поскъпна с 11,67 долара, или 9,9%, до 129,78 долара за барел в неделя вечерта, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 10,83 долара, или 9,4%, до 126,51 долара, като и двата фючърса са напът да постигнат най-високия си дневен процентен ръст от май 2020 г. насам.

В първите минути на търговията в неделя и двата бенчмарка се ускориха до най-високите си стойности от юли 2008 г. насам, като цената на брент беше 139,13 долара за барел, а на WTI - 130,50 долара.

И двата контракта достигнаха най-високите си стойности през юли 2008 г., като Брент беше на цена от 147,50 долара за барел, а WTI – на стойност 147,27 долара.

Фючърсните договори за доставка през следващите месеци също поскъпнаха, но не с толкова много. Когато фючърсите за доставка през следващия месец в САЩ приключиха сесията в сряда на 110,60 долара за барел, контрактите за март следващата година се установиха на ниво от 84,53 долара. Разликата от 26,07 долара никога не е била по-голяма в полза на предния месец. Цените завършиха седмицата малко по-близо една до друга, но все пак рязкото покачване в неделя вечерта на краткосрочните фючърси предполага разширяване на разликата през следващата седмица.

Моделът е отразен и на международните пазари, където 12-месечният ценови спред при бенчмарковите фючърси на суров петрол тип Брент също надхвърли 20 долара за барел през миналата седмица за първи път в историята и се разду още повече в неделя вечерта, когато фючърсите на предния месец също поскъпнаха до над 130 долара.

Ако пазарът остане резервиран към руските барели за продължителен период от време, трудно бихме могли да видим сценарий, при който цените да не тестват точките на натиск върху търсенето. Tudor, Pickering, Holt & Co.

„Това е трупане на запаси", казва пред WSJ анализаторът на RBC Capital Markets Майкъл Тран. Той посочва 83% ръст на ставките за много големи кораби за превоз на суров петрол по маршрута от Персийския залив до Азия в сравнение с предходната седмица като още едно доказателство, че купувачите плащат каквото трябва, за да се запасят в случай, че руският износ пресъхне. „Хората казват: "Дайте ми толкова, колкото имате, аз ще купя колкото мога", казва той.

Трицифрените цени на петрола се появиха по-рано от очакваното, когато руски танкове навлязоха в Украйна. Анализаторите и стратезите от Wall Street повишават прогнозите си за цените още повече, след като много купувачи смятат руския износ на петрол за забранен.

ОПЕК и неговите пазарни съюзници, включително Русия, решиха да запазят производствените квоти на картела въпреки рязкото покачване на цените.

От есента насам добивът на петрол в САЩ остава непроменен - около 11,6 млн. барела дневно, но има признаци, че производителите на свободния пазар увеличават добива си, за да се възползват от по-високите цени. По данни на фирмата за петролни услуги Baker Hughes Co. миналата седмица в САЩ са сондирали 519 платформи за суров петрол, което е с 480 повече от началото на годината, когато цената на петрола беше 76 долара за барел.

Като се вземе предвид времето за издаване на разрешителни и пробиване на кладенци, може да минат от шест до девет месеца, преди увеличеното вътрешно сондиране, дори и с правителствени стимули, да увеличи значителното предлагане, смятат анализаторите на Jefferies. Дотогава анализаторите твърдят, че цените вероятно ще се повишават, докато потребителите не могат повече да понасят разходите и не намалят потреблението, особено ако не се сключат дипломатически споразумения, които биха позволили повече петрол да потече от някогашните петролни сили Венецуела и Иран.

„Ако пазарът остане резервиран към руските барели за продължителен период от време, трудно бихме могли да видим сценарий, при който цените да не тестват точките на натиск върху търсенето", пишат в бележка до клиентите си анализатори от инвестиционната банка Tudor, Pickering, Holt & Co. от Хюстън.

През уикенда Международният валутен фонд предупреди, че войната, както и последвалите санкции, наложени на Русия, ще имат „сериозно въздействие" върху световната икономика. „Макар че ситуацията остава изключително променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни", заяви базираният във Вашингтон кредитор.

Саудитска Арабия повиши цените за всички региони, като увеличи цената на суровия петрол Arab Light за доставките в Азия през следващия месец до 4,95 долара за барел над референтната стойност, която използва. Това е най-широката премия, откакто Bloomberg започна да събира данни през 2000 г. Според министъра на енергетиката производството на петрол в Либия е спаднало под 1 млн. барела дневно, тъй като страната членка на ОПЕК затъва все повече в политическа криза. В сряда добивът беше около 1,2 млн. барела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай