Ново 20: Вместо с рубли - газ на бартер?

Русия е готова да продаде на страните това, от което имат нужда, при условие, че ще продадат това, от което Русия има нужда, отбеляза депутат от Държавната дума

Ново 20: Вместо с рубли - газ на бартер? | StandartNews.com

Оксана Дмитриева, член на комисията по бюджет и данъци на Държавната дума, каза, че един от следващите етапи на разплащане (сетълмент) за руски стоки с неприятелски държави може да бъде преходът към бартер или клиринг, съобщи РИА Новости, цитирана от Газета. ру.

Русия е готова да продаде на тези страни това, от което имат нужда, като газ, петрол, титан или никел, при условие, че ще продадат това, от което Русия има нужда, отбеляза Дмитриева.

"Ако говорим за доставка на стоки със страни, с които имаме балансиран стокообмен, то самите страни могат да определят в каква валута ще бъде плащането", каза депутатът и добави, че в тази ситуация като разчетна единица (използва се за калкулиране на себестойността на стоките и услугите - бел. Газета.ру), но не и за реално плащане, те могат да използват долара или еврото.

Според Дмитриева има възможност "да се възродят много инструменти или схеми от съветската система. Тя припомни, че в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) е използвана преводната рубла, а за разплащания със Запада като цяло са използвани клирингови и бартерни разплащания.

На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне на разплащанията с неприятелски държави, които наложиха санкции на Руската федерация, в рубли до 31 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай