Колите втора ръка минаха новите по цена

Чакаме за автомобил като при Бай Тошо

Колите втора ръка минаха новите по цена | StandartNews.com
  • Чакаме за автомобил като при Бай Тошо
  • Поскъпнаха с 30% миналата година, още толкова се очаква през тази

 

Ако от новогодишната баница ви се е паднал късметът "нова кола", добре е да знаете, че осъществяването му през 2022 г. ще ви струва доста по-скъпо от преди, при това изборът на модели ще е по-беден.

Автокъщите у нас са полупразни, а цените на употребяваните автомобили скочиха с около 30% през миналата година. Такъв ръст очакват вносители и през тази. Ако пък държите късметчето да се изпълни буквално и колата да е напълно нова, то е много вероятно да дочакате осъществяването му чак през следващата 2023 г. Причината е, че желаещите да се сдобият с нов автомобил се налага да чакат за доставянето му между 6-8 месеца, а в някои случаи - дори и година.

Това се случава не само у нас - такава е тенденцията и на европейския, и световния пазар, а засега няма изглед да се промени. Причината е глобалният недостиг на чипове (полупроводници), които се използват в електронните системи при производството на нови автомобили. В някои страни като Германия и САЩ дори вече има паракдоксални случаи - употребявани коли се продават на по-висока цена отколкото струва същият модел автомобил чисто нов. В края на миналата година например на търг в Ню Джърси купувач плати 27 000 долара за "Киа", модел 2019 г. с 6500 км пробег, при положение, че същата кола, нова в магазина, струва 21 000 долара, писа "Вашингтон пост".   

На Запад се ориентираха към колите "секън хенд"

"До скоро моделът в Западна Европа беше такъв - кара човек една кола 4-5 години, след това отива в магазина, връща я и си взема нова. Старата му я оценяват на някаква цена, приемат я като първоначална вноска и му дават нова, която той си изплаща. Съответно ние на вторичния пазар имахме доста оборот и голямо предлагане на автомобили втора употреба.

В момента обаче стана така, че в Западна Европа не се продават нови автомобили и няма върнати коли", обясни пред "Стандарт" Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили в България. По думите му на Запад също се чака 4-8 месеца за нова кола, а продажбите значително са спаднали. Затова и там се изкупуват употребяваните автомобили, които преди идваха на пазара у нас. Цените им пък са скочили с около 30 на сто.

През ноември 2021 г. продажбите на нови коли в Европейския съюз са били най-малко от близо 30 години насам. Регистрирани нови коли в целия ЕС през предпоследния месец на миналата година са 713 346 броя. Това е с 20,1% по-малко спрямо същия месец на предходната 2020 г., сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Особено осезателен е спадът в Германия (-31.7%) и Италия (-24.6%) - двете страни, от които традиционно идват голяма част от употребяваните коли за нашия пазар.

Италианци изкупуват трошките

На Апенините дори става нещо фрапиращо. "Стари автомобили на над 15 гоидини преди се продаваха много евтино в Италия - по 1000 евро, но почти не ги вземаха, защото няма какво да се изкара от тях. В момента при моите контрагенти в Италия няма нито един такъв автомобил. Питам ги как са успели да ги продадат всичките, а те ми казват: Ако щеш вярвай, подадох ги по 2000 евро, не по 1000 и ги изкупиха всичките", разказва Любомир Доросиев.

Защо са празни автокъщите

"Гледаме все още да не купуваме, а да задържаме. Защото, ако внеса един автомобил, който съм го купувал за 4000 евро, а сега ми струва 5000, следва в България да го предлагам с 2000 лева по-скъпо на пазара. Хората, които купуват автомобили тук, обаче все още не са свикнали с тази цена и може да не успея да го продам", обясни още Доросиев.

Преди време той е държал около 60 автомобила, а сега има 20. Не бърза да внася нови, защото няма кой да ги купува на тези цени. В същото време пък имал залежали коли, които продал без да загуби, макар че по-рано очаквал да е на загуба от тях. "Просто цените се вдигнаха с над 30% и трябва да свикваме, както навън, така и тук, че няма да станат по-евтини", посочи вносителят на автомобили. Той прогнозира, че през тази година новият внос отново ще поскъпне с около 30 на сто. При стария внос вече се наблюдава повишението. От публикуваните обяви се вижда, че всеки е повдигнал цената с 1000-1500 лева. Засега няма как цените да паднат, смята Доросиев.   

Спряха бонусите:

Вече не предават тaратайките за скрап

Хората в Западна Европа вече престанаха да дават старите си коли за скрап, тъй като самите държави премахнаха бонусите за това.В страни като Италия, Германия и Франция преди държавата даваше бонус от 1000 до 3000 евро, ако си купиш нов автомобил и оставиш стария, който е на възраст над 15 години, в моргата. Това възпрепятстваше изнасянето на такива коли и за България. "Самият търговец от Италия нямаше как да ми я продаде тази кола за България, защото държавата му дава 3000 евро бонус, ако я хвърли в моргата. А ако реши да ми я продаде на мен, аз не мога да му дам повече от 2000 евро. Съответно не можехме да ги вземаме такива стари автомобили и те си ги хвърляха", обясни Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили. Любопитно е, че сега тази държавна помощ вече е премахната, но въпреки това въпросните коли пак намират пазар в самата Западна Европа на много по-високи цени в сравниение с преди. Отделен въпрос е, че за такива коли за 5-6 хиляди лева вече няма пазар в големите градове у нас. Причината е в увеличените екотакси, както и по-скъпата регистрация. Търсят се по-нови автомобили, които имат по-добър евро сертификат и да могат да се карат по-дълго време, обясни търговецът. Отделен въпрос е, че в София се планира от тази година въвеждане на ограничения за влизане в центъра на по-стари и цапащи автомобили в дни със силно замърсяване на въздуха.

 

Смартфони и таблети “изядоха” чиповете

  • Търговията с устройствата надхвърли половин трилион долара

Кризата в автомобило производството се дължи основно на глобалния недостиг на чипове за електронните системи.

Той започна да се усеща още в началото на миналата година заради многото затворени заводи в Азия вследствие на коронавируса. Междувременно в пандемията рязко се повиши търсенето на таблети, смартфони и лаптопи, тъй като много хора започнаха да работят от вкъщи, а милиони ученици минаха на онлайн обучение и им затрябваха подходящи устройства. Паралелно с това сринатият по време на локдауните през 2020 г. пазар на автомобили започна да се съживява и хората да пътуват. Така търсенето на чипове нарасна главоломно, а предлагането не може да го покрие.

Очаква се продажбите на чипове да нараснат с още 9% през 2022 г. и за първи път да преминат границата от 600 млрд. долара. Миналата година индустрията записа 26% растеж до 553 млрд. Долара, съобщи CNBC, позовавайки се на доклад на Euler Hermes. Въпреки че големите производители на чипове като TSMC вече обявиха, че планират да увеличат капацитета си, обичайно са нужни години преди това да стане факт, посочват анализаторите.

Според тях фактор важен фактор за производството на чипове ще е и развитието на отношенията между Китай и САЩ и тяхната битка за технологично надмощие. Все още са в сила рестрикции за китайски компании да купуват ключови американски технологии и оборудване, използване за производство на чипове, което влияе на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай