Има готовност за спиране на парното

Все още не са настъпили необходимите условия, твърдят от дружествата

Има готовност за спиране на парното | StandartNews.com

- Инж.Георгиев, ще бъде ли обявен скоро краят на отоплителния сезон?

-  Предвид последните снежни дни се чувствам изненадан. Надявам се скоро! Като председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България наблюдавам намеренията на повечето в страната. Всички топлофикации са в готовност за спиране на парното, но все още не са настъпили необходимите условия.

- Какви са предпоставките за спиране на отоплението?

- Условията са посочени в Наредбата за топлоснабдяването. Трябва да настъпят 3 последователни дни със средна температура над 12 градуса, същото е когато съобщим за началото на отоплителния сезон, октомври и ноември чакаме 3 последователни дни със средни температури под 12 градуса. Необходимо е и дългосрочната прогноза за метеорологичните условия да е за трайно затопляне. За момента още не са настъпили тези условия. Надявам се до края на април да спрем парното.

- Какво правят топлофикациите, когато приключи отоплителният сезон?

- Произвеждат само електрическа енергия и битова гореща вода. Летните месеци се отделят за ревизии по основните съоръжения и спомагателните, както и за инспекция на топлопреносната мрежа. По време на детайлния обход се отбелязват проблемните места и се прави ремонтна програма. По-сериозните ремонти се правят през лятото, за да притесняваме абонатите в най-малка степен. Със сигурност липсата на топла вода за седмица през лятото създава по-малко неудобство в сравнение с липсата на топла вода и парно през студените дни.

- Отбелязахте производството на електрическата енергия. Какво ще посъветвате гражданите да правят, за да оптимизират потреблението в дома си?

- Не всеки осъзнава, че електронните устройства продължават да консумират енергия, дори когато са изключени или са на „Стендбай“. Включването на всички в разклонител позволява да ги изключваме напълно. За приготвяне на кафе и чай можете да използвате електрическа кана, а не микровълнова. Каната пести електрическа енергия. Много хора са сигурни, че ниската температура е най-добрата за запазване на качеството на храната, но не е така. Добре е температурите на хладилника и фризера да са по-високи, за да пестим енергия. Това няма да навреди на качествата на храната. Например, 3 градуса за хладилника и -15 за фризера. Ако зададете с 10 градуса по-ниски, ще увеличите консумацията на енергия с 25%.

- Какво е мнението Ви за енергоспестяващите крушки?

- Положително. Инвестицията в енергоспестяващи лампи, а и не само и в енергоспестяващи електроуреди си заслужава. В дългосрочен план се изплащат благодарение на намалените сметки за електрическа енергия. Крушките са по-скъпи, но с тях накрая спестявате пари, защото използват само ¼ от електрическата енергия, за да произведат същата светлина. Смята се, че са 4 пъти по-трайни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай