Икономисти гневни за инфлацията: Стига оправдания с войната!

Почти невъзможно е да опазим спестяванията си, защото ръстът при храните е около 31%

Икономисти гневни за инфлацията: Стига оправдания с войната! | StandartNews.com

Рекордни нива вече достига инфлацията, а на финансовото министерство се наложи да коригира първоначалната си прогноза - до края на годината обезценяването на парите ще има двуцифрени измерения. Всичко това е в директна връзка и с нашите спестявания. Според националната статистика българите все по често прибягват до своите спестени пари, за да преживяват.

Анкета на бТВ показва, че 32% от хората вече харчат от спестяванията си. 27% казват, че заделените от тях пари вече са свършили, а на 21% им се налага да взимат заеми. Само 9% са българите, които се справят с месечната заплата, а 10% дори успяват да спестяват част от нея.

Почти невъзможно е да опазим спестяванията си, защото „ръстът на храните е около 31%, а ръстът на доходите е на половината. Оказва се, че едно семейство с едно дете до 14 години и двама работещи ще трябва да си допълва бюджета със 115 лв., за да се издържа нормално. Това означава, че на едно семейство не му стигат двете брутни работни заплати“, коментира пред бТВ икономистът Мика Зайкова.

„Инфлацията много прилича на температурата. Тя е признак, че нещо се случва недобре, има дисбаланс, който е негативен. Така е и с инфлацията. Тя е следствие, а не причина. Въпросът е какви мерки се взимат. Войната е много удобна изтривалка, ускоряваща се инфлация има в Европа от 2-3 години. В Азия и Америка няма засегнати икономики от войната”, обясни финансистът Любомир Дацов.

Според него сгрешената монетарна политика, трупането не дългове и увеличаването не разходите са предпоставките, довели до повишаване на инфлацията. „Инфлацията е усещане. Човешкото поведение и някои политически решения водят до по-висока инфлация“, отбеляза Дацов.

„Не може в година, когато нямаш растеж да планираш такива дефицити. От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента”, каза финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай