Гроздето перфектно за качествени вина

Реколтата с 20% повече от миналата година

Гроздето перфектно за качествени вина | StandartNews.com
  • Реколтата с 20% повече от миналата година
  • Кутиите станаха по-предпочитани в пандемията

 

Отлична реколта от грозде тази година отчитат винопроизводителите у нас. Очаква се в страната да бъдат произведени около 100 млн. литра вино."Тази година времето беше с нас и имаше по-добри условия за добив на грозде в сравнение с предходната година, която беше изключително гореща и без валежи",  обясни пред "Стандарт" Йордан Чорбаджийски, председател на управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

По думите мусредното количество за страната е с 20% повече в сравнение с предходната реколта. Събраното винено грозде е около 145 хиляди тона, от които могат да бъдат произведени около 100 млн. литра вино."Гроздовата реколта е с добри захарни и качествени показатели - отлични за производство на висококачествени вина", посочи Чорбаджийски.

Зеленият сертификат удря качествените напитки

Потреблението на по-качествени и скъпи вина обаче е най-силно засегнато от мерките срещу коронавируса и въвеждането на зеления сертификат. Причината е, че такива питиета се поръчват най-често по време на вечеря в ресторант или при специални събития и събирания. Заради новите мерки обаче част от заведенията не работят. Много от потребителите не са ваксинирани и нямат сертификати и се въздържат от излизане. Голяма част от събитията пък се провеждат онлайн."Опитът ни от предходните периоди на пълен локдаун показа, че продажбите и консумацията спадат значително при затваряне на ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета б.а.) канала. "Виното и високоалкохолните напитки се консумират в социална среда. За консумация у дома потребителите предпочитат бег-ин-бокс разфасовките и средния клас напитки", обясни Йордан Чорбаджийски.

Газът и токът дърпат цената нагоре

Въпреки пониженото търсене на вино миналата година заради пандемията и богатата реколта от грозде сега, няма как да очакваме виното да е по-евтино. "Поскъпването на тока и газа за бизнеса се отразява на всички браншове и очакванията ни са, че ще има повишаване и на цените на напитките. Само през лятото на тази година електричеството поскъпна с 250%, а се очаква и ново повишаване на цените. Това се отразява освен на производството, но и на доставните цени на бутилки, капачки, тапи и етикети", обясни председателят лозаро-винарската камара.

Изнасяме от САЩ до Япония

Най-големият пазар на българското вино все още е Европейският съюз. Изнасяме за Полша, Швеция, Чехия. Имаме обаче сериозен спад при износа за Обединеното кралство след Брекзит. Към трети страни най-много изнасяме за Русия, Япония, САЩ и Китай, отчете Чорбаджийски.По думите му в световен мащаб има силен интерес към местните сортове. От българските най-търсени са Мавруд, Мелник 55, Широка мелнишка лоза, Димят и Тамянка.

ТЕНДЕНЦИИ: Совиньон блан е шампион на пазара у нас

Совиньон блан е най-търсеният сорт вино на пазара у нас. "Потребителите го припознаха, защото е свеж и се съчетава отлично с различни видове храна, както и самостоятелно", обясни председателят на НЛВК. По думите му на голям интерес се радва и Пино гри. Ризлингът също се превърна през последните години в предпочитан сорт на любителите на вино. "Ефирните и леки розета са незалязваща тенденция от години и са предпочитана напитка, също като Совиньона, зарази свежестта и различните възможности за съчетание с храна", посочи Йордан Чорбаджийски, който е и зам.-председател на Националния съвет по храните.Според наблюденията му, сортовете от Новия свят също се радват на интерес у нас. Тенденциите са за търсене на свежи вина с плодови аромати и по-ниско алкохолно съдържание.

 

В сравнение с преди 10 години: Пием по бутилка по-малко

Българинът днес пие средно около една бутилка вино по-малко, отколкото преди десетина години. Това показва справка в данните на Националния статистически институт за потреблението на домакинствата у нас през последното десетилетие. През 2011 г. един човек у нас е изпивал средно 5,2 литра вино годишно. В следващите три години това количество се увеличава на 5,5 литра за година. През миналата 2020 г. потреблението вече е било 4,6 литра на човек, почти колкото и през предходната 2019 г. (4,7 л). Това означава, че спадът на консумацията за 10 години се равнява долу горе на една стандартна бутилка от около 700-750 милилитра годишно.Любопитно е, че в същия период се наблюдава увеличение на потреблението на бира. През 2011 г. средният българин е изпивал средно по 15,6 литра пиво на година, а през 2019 г. и 2020 г. това количество се увеличва на съответно 25 и 24 литра.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай