Горанов: Проверката на КЗК ще свали цените на горивата

Горанов: Проверката на КЗК ще свали цените на горивата | StandartNews.com

Ако има проблеми на пазара на горива, каквито са подозренията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с нейните действия би трябвало да се възстанови пазарното равновесие. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод направения от антимонополната комисия секторен анализ на КЗК за наличие на картел на пазара на горивата. В този смисъл несъвършенствата ще изчезнат, което би довело до намаляване на цените, коментира министър Горанов. Това, което прочетох в 120-страничния доклад на КЗК са изводи, които ме обнадеждават, че действия в тази посока ще има, обясни Владислав Горанов.

На всички, които са поискали разрешения за откриване на данъчни складове, им е издадено, посочи още министър Горанов по повод препоръката на КЗК да бъдат намалени административните и финансови пречки пред откриването на складовете. У нас има над 400 данъчни склада, посочи Горанов. Друг е въпросът, че сред приватизацията на „Нефтохим" огромно количество активи, изграждани като единен обект, попаднаха в едно търговско дружество, но не виждам начин това да бъде променено, обясни финансовият министър и се позова на Конституцията, според която частната собственост е неприкосновена. Анализираме какво допълнително бихме могли да направим, за да облекчим вноса на горива, каза Горанов, но допълни, че според него "и сега не съществуват пречки". Доста големи количества горива се реализират от внос у нас, посочи Горанов. Думите му се потвърждават и от данните на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), според които 40% от горивата са внос.

"ЛУКОЙЛ" държи 80% от
данъчните складове

Големият проблем на пазара на горива е собствеността на данъчните складове. Това коментира в ефира на БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Около 80% от тях са собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас" и това е причината КЗК да започне процедура за злоупотреба с господстващо положение, посочи Иванов. В Европа няма регулирани цени на горивата, защото се приема, че на тзи пазари няма монопол, каза Иванов. Това е и причината цените на бензините и дизела у нас да не са обект на регулиране от КЕВР, обясни той.

Нов играч на пазара показа, че може да се печели от търговията с горива дори цените да са с 30 ст. по-ниски от останалите компании, коментира Иванов и допълни, че потребителите са били ощетени от "неправомерно високите цени на горивата". Данните на ЕК показват, че цените на горивата у нас преди облагане с акциз и ДДС са сред най-високите в ЕС.

Една КТБ е източена
през скъпия бензин

Ако се верни оценките на експертите от КЗК за завишените цени на горивата през последните години, то натрупаният ефект от това е равен на източването на "една КТБ". Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков в ефира на БТВ. Той цитира анализи на експерти, според които пазарът на горива у нас годишно възлиза на 4-5 млрд. лева. Ако цените в годините са били непазарно завишени с между 10 и 25 на сто, то кумулативният ефект от това повишение е равен на между половин и един милиард лева годишно, изчисли Трайков. Според него в секторния анализ на КЗК няма нещо, което да не е било установявано в трите предишни анализа. И тогава имаше препоръки да се погледне собствеността на данъчните складове, концентриани в едва-две компании, посочи той. В периода 2012-2013 г. "брутално се влошиха нещата" на пазара, като се стигна горивата у нас да са с до 30% по-скъпи от средното ниво за ЕС, каза Трайчо Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай