Фамилия Сваровски откри  пантофката на Пепеляшка

Технологията за шлифоване на кристалите отпреди 114 г. е тайна и до днес, семейството крие ревниво личния живот и размера на състоянието си 

Фамилия Сваровски откри  пантофката на Пепеляшка | StandartNews.com

ФОТО Bloomburg, Фейсбук,"Дейли мейл"

Бичият пазар на луксозни стоки, нарастващото търсене на строителна техника и лабораторни услуги изкараха на преден план трима европейски милиардери, които притежават дялове в контролирани от семействата им фирми.
Марина Джиори-Сваровски е наследница на едноименната компания за кристали. Марк Бамфорд е най-малкият син на основателя на
компанията за строителна техника JCB Service, а Жил Мартин – собственик на френския производител на храни Eurofins Scientific. Тяхното състояние е надминало 1 млрд. долара, пише Bloomberg, като се позовава на свои данни. Никой от тримата не е цитиран индивидуално като милиардер в международно класиране на богатството.

Членовете на изпълнителния съвет на "Сваровски" - отляво надясно: Робърт Букбауер, Надя Сваровски, Матиас Маргрейтер, Маркус Лангес-Сваровски, Даниел Коен Фото Филип Синден, снимката е от корпоративния сайт

Прави впечатление, че и Бамфорд, и Мартин, и Сваровски са представители на фамилния бизнес, който в Европа създава около 80 % от БВП и дава около 60 % от заетостта в частния сектор, по данни на Европейската организация на семейните бизнеси.
Да се запази една дейност в семейството е впечатляващ подвиг, но интересното е, че много познати и обичани марки са успели да го постигнат. Сред най-големите са БМВ, Фолксваген, "Ричмънт, "Новартис", "Рош", Лореал. И, разбира се, Сваровски.
Ето историята на фамилията, чиито кристали са известни по цял свят.
-------------------

Родоначалникът Даниел - фалшификатор или творец

Велик фалшификатор и мошеник или талантлив инженер и стриктно спазващ законите бизнесмен? А може би естет, неуспял цигулар и романтик, който има желание да докаже, че в изкуството не е важен материалът, с който работиш, а твоето майсторство? Нима изкуственият свят не може да бъде по-ярък от естествения и сътвореният диамант да затъмни истинския?
Би било любопитно да разберем какво точно е мислел за себе си Даниел Сваровски, дълбоко вярващ католик и господар на своите дела. Легендите са твърде много, а и от самата компания обичат да припомнят приказката за Пепеляшка, която обула кристални пантофки и станала принцеса.
Родоначалникът на "Сваровски" е роден през 1862 година в Австро-унгарска империя, в малко селце в Бохемия. Още от средните векове мястото е известно като един от европейските центрове за производство и обработка на стъкло. Младият Даниел тръгва по пътя на дядовците си и след като чиракува две години в работилницата на баща си, на 18 г. отива да учи в Париж. Завършва химия, физика, механика и други необходими за бъдещия инженер науки. През 1883 г. любознателният младеж посещава Световното изложение на електричеството във Виена. Очарован е от видяното и най-вече от новите електрически машини, които му подсказват идеята да използва електрически ток за шлифовка на стъкло. През 1891 г. създава първата машина, която позволява да се обработват кристали в индустриални количества, а през 1895 г. се ражда фирмата "Сваровски".
Създаването на изкуствени диаманти се оказало много печеливша ниша, защото времето на елитите си отивало, а даже и чиновници средна ръка можели да си позволят да подарят на жените си кристално бижу.
За няколко години Даниел и синовете му усъвършенствали технологията. Оказало се, че в целия свят само един човек знае как се добива свръхестествена прозрачност на кристала - инженерът от Бохемия.
Поръчките заваляли, а главните конкуренти на хитрия Даниел - прочутите стъкларски заводи във Венеция, се оказали на прага на разорението. Даже бохемските производители на кристали не можели да конкурират своя земляк. Сваровски се прочули чак до Париж и Санкт-Петербург. Звездите на шоуто и киното също се омаяли от техните произведения. Бижута от кристали включили в своите сценични костюми Марлен Дитрих, Майкъл Джексън, Тина Търнър. Модните къщи "Шанел", "Кристиан Диор" и "Ив Сен-Лоран" и досега обшиват с кристали своите тоалети.
Междувременно Даниел разделил компанията между тримата си синове, които да работят в три основни филиала. Първият е "Сваровски кристал", изработващ бижута и кристални изделия. Компанията Tyrolit, основана през 1919 г., е производител на инструменти за шлайфане, рязане, сондиране и е доставчик на машини за строителната индустрия. Swarovski Optik, създадена през 1947 г., е един от водещите световни производители на бинокли и оптика за далечни разстояния за лов и наблюдение на птици.
През 1956 г. основателят на фирмата умира,
оставяйки на своите над 60 наследници процъфтяващ бизнес. Технологията, която използва Swarovski, и до днес е единственият начин за постигане на свръхестествена прозрачност на кристала.
А семейната компания - световен лидер в производството на синтетични кристали, пази като военна тайна методите си на обработка на камъните, измислени преди 114 г.
Вече пето поколение от фамилията ръководи фабриката, която се намира недалеч от Инсбрук, Австрия.
Не само уникалната технология, но и делата на компанията се пазят в строга тайна. "Сваровски" е семейна собственост и бизнес, който не е задължен да разкрива нищо извън законовите и регулаторни задължения. Всички цифри и оценки от трети страни са спекулативни", се казва в изявление на компанията.

Гернот обича виното и футбола

Основният акционер е правнукът на Даниел - Гернот Лангес-Сваровски. Делът му в компанията от 21% се оценява на 1,3 млрд. долара, но той никога не се е появявал в международни класации на богаташите, съобщи Рейнхард Бергер, президент на лихтенщайнската компания Valluga, която съставя годишен доклад за австрийското, германското и швейцарското богатство, пише Блумбърг. Фондовете на Ландес-Сваровски извън семейния бизнес включват лозя в Китай и Аржентина, както и хотел в Канада, които добавят над 90 млн. долара към богатството му.
Роден е на 13 октомври 1943 г. в Уотънс, Тирол. В продължение на 35 г. - до 2002 г., е управляващ партньор на компанията.
"Синът му Маркус сега контролира ежедневните операции, но по отношение на стратегията Гернот е неофициалният ръководител на клана. Малка група от членове на семейството решават каква да е стратегията и той отговаря за надзора по нейното прилагане", казва още Бергер.
Гернот Ландес-Сваровски е това, което се нарича пълноценен предприемач. Любител на виното със своите собствени винарни и меценат във футбола. Заради страстта си към природата е вицепрезидент на Националния парк „Приятели на Хое Тауерн“, покровител на „Първата европейска алпийска школа“, както и на индийския национален парк „Кеоладео“.
Когато поема управлението на групата през 1974 г., "Сваровски" трябва да се справи с драстични спадове в продажбите след шока от високата цена на петрола. Тогава Гернот, заедно с Кристиян Швембергер-Сваровски и братята Хелмут и Герхард, започна преструктурирането.
Производството на първите декоративни кристални фигури през 1976 г. е една от неговите иновации. През 1978 г. заедно с Кристиян Швембергер купува самолетите за корпоративни полети "Инсбрук", а по-късно и Тиролските авиолинии. През 1993 г. "Сваловски" разработва "Crystal Mesh" - плътна тъкан от искрящи кристали, която е използвана от дизайнери като Chanel или Louis Vuitton. През 1987 г., с придобиването на хиляди търговски обекти в американската верига за бижута Zale в партньорство с канадската компания Peoples Jewellery, "Сваровски" изпада в едно от най-големите си икономически затруднения.
През 2002 г. Гернот се отказва от работата си в Групата. Към момента на оттеглянето му, тя е генерирала 1.7 милиарда евро продажби годишно и е наела около 14 000 души по целия свят.
Гернот е носител на Голямата награда за чест на Република Австрия и е един от шестимата живи притежатели на Почетния пръстен на Тирол.

Марина - вярната сестра

Марина Джиори-Сваровски, която е сред топ 3 на милиардерите на Стария континент, е сестра на Гернот. Марина е също е акционер, като делът й от 13% се управлява от дружеството Marina Giori Beteiligungs und Verwaltung, регистрирано в Инсбрук.
"Тя има много добри отношения с брат си", заяви Рейнхард Бергер, президент на лихтенщайнската инвестиционна компания Valluga AG, пред Блумбърг. "Заедно те контролират около 35 процента от компанията и са най-силният клон на семейството."

Надя - първата жена в управлението

Жени не се допускат до управлението на компанията откакто тя е създадена. Надя, дъщеря на бившия директор Хелмут Сваровски и племенница на Гернод и Марина, е пъврото и единственото засега изключение.
Надя Сваровски се присъединява към фамилния бизнес в средата на 90-те години, след като завършва "История на изкуството" и курс по изящни изкуства в "Сотби'с" в Ню Йорк. Щом постъпва във фирмата, незабавно се заема да изгради добри връзки с модната индустрия и творческия сектор.
От 2011 г. Надя е член на Изпълнителния съвет, а офисът й е в Лондон. Тя е ръководител на отдел „Корпоративни комуникации и дизайн“.
Днес компанията "Сваровски" си партнира с дизайнера Алекзандър Маккуин. 675 000 кристала на Swarovski са присъствали на наградите "Оскар" на Американската филмова академия. Компанията провежда програма за подкрепа на дизайнери, в която вече са били отличени над 150 души. С всичко това е свързана Надя Сваровски - безспорното лице на бранда, според Си Ен Ен. В интервю за медията, запитана кой е най-големият урок, който е научила в кариерата си, Надя отговаря: "Образованието, страстта, чувството за единство с цялото и силната работна етика ще те изведат далеч напред в бизнеса. Важно е също да останеш силен и да вярваш в себе си и в това, което правиш".
Спонсорството на награди и партита, както и продуктовото пласиране във филми, като франчайзът на Джеймс Бонд, катапултира "Сваровски" в топ класа на луксозните марки, твърди Кейти Мейсън, анализатор от базираната в Лондон консултантска компания XPotential.

Маркус заспивал с "Али Баба и 40-те разбойника"

Маркус е член на Изпълнителния съвет от 2002 г. и е говорител на Борда, а офисът му е в Уотънс, Австрия. Учил е в Мюнхенския университет Лудвиг Максимилиан и Баварската академия по реклама и маркетинг.
"Когато бях малък, любимата ми приказка беше "Али Баба и четиридесетте разбойника". Харесваше ми, защото Али Баба намери пещера със съкровища. Тогава имах много кристали, носеше ги баща ми Гернот. Чистата им красота е такава, че дори и децата я оценяват", казва Маркус, който е роден през 1977 г.
С елегантната си външност той няма вид на традиционен европейски изпълнителен директор. Изглежда като човек, който няма да излезе от къщи, освен ако не е безупречен, пише LiveMint.
„Ние все още сме напълно семейна собственост и бизнес, който е много нетипичен за семейните предприятия от пето поколение. Няма много успешни семейни предприятия от няколко поколения, защото това е много, много специфичен модел, който съчетава почти противоречиви аспекти на воденето на бизнес - първо има специфични нужди на компанията, а след това и семейната перспектива ”, казва Маркус. Той обяснява, че нито един член на семейството няма едноличната власт да взема решения в групата. "Сваровски" има управителен орган за всичко - изпълнителен комитет, който ръководи бизнеса, надзорен комитет, който представлява разпределението на капитала и собствеността, и семеен комитет, който се занимава само с въпроси, свързани със семейството", казва Маркус.

Само Фиона обича светския живот

Фиона Сваровски е единствената наследница на втората по богатство австрийска фамилия, която обича светския живот и не се бои от блясъка на прожекторите. Тя е и една от най-популярните и одобряваните от европейците публични личности. Една от причините е фактът, че е сред най-щедрите дарители, посветили се на решаването на проблемите с бездомните животни. Милиони евро са инвестирани от Фиона Сваровски в изграждане на съвременни приюти за бездомни кучета, както и в проекти за осиновяване и обучение в хуманно отношение към четириногите. Фиона издържа 13 момичета и 11 момчета в Африка и Пакистан и казва, че се просълзява от радост, когато получи снимки от кръщелниците си, на които те са облечени в пуловерите, изпратени им от нея.
В борда на компанията Сваровски обаче не обичат особено Фиона и дори обсъждат мерки срещу безотговорното използване на фамилното име. Когато се ражда през 1965 година, Фиона не е записана с фамилията на прапрадядо си по майчина линия Даниел Сваровски, а с тази на баща си – Уинтер. И въпреки че официално презимето й сега е Пасифико Грифини-Грасер, благозвучен резултат от последните й два брака, тя настоява да бъде наричана Фиона Уинтер Сваровски, пише "Ева".
Фиона има многобройни любовни авантюри, сред които и с Флавио Бриаторе, шефът от Формула 1 - един от най-известните плейбои в целия свят. След два неуспешни брака, през 2004 г. се омъжва за Карл-Хайнц Грасер, младият тогава министър на финансите на Австрия. Преди сватбата обаче Виена е разтърсена от гръмовен скандал. Той започва след като суперзвездата на австрийската политика е хванат с камера на телефон да се целува на парижкото летище „Шарл дьо Гол“ с 4 години по-възрастната от него Фиона Сваровски. Проблемът е, че министърът има официална годеница - Наталия Коралес-Диес, аржентинка по произход, стажантка в министерството на Грасер. Карл-Хайнц решава да каже истината на Наталия, като я кани в скъп ресторант. 28-годишната аржентинка обаче му спретва колосален скандал. Бясна, Наталия се качва на поршето за 80 000 долара, взето назаем от чичото на Карл-Хайнц, и се блъска в крайпътно дърво, пътен знак и още три коли. Откарват я в болницата със счупени ребра, сътресение на мозъка и множество наранявания по цялото тяло. Покрай шума около случилото се Фиона признава, че с Карл-Хайнц имат афера от три години и половина. Скандалът не разколебава чувствата на двойката, като Грасер дори запазва поста си на министър. През ноември 2005 г. Фиона и Карл-Хайнц сключват брак в католическата църква в малкото градче Вайсенкирхен на брега на Дунава. Сред гостите са канцлерът Волфганг Шусел и председателят на парламента. Мястото на събитието се пази в строга тайна и дори папараците не успяват да го надушат.
Сега Фиона и Карл-Хайнц имат апартамент във Виена, вили на езерото Вюртерзее в Каринтия и в Капри, но най-дълго се задържат в Кицбюел. Фиона признава, че обожава да се грижи за градината си с марули, тиквички, малини, сливи и кайсии. През лятото обича да ходи боса, да ходи на рафтинг и каньонинг, а през зимата - да кара ски. Успокоява я мъркането на седемте домашни котки и пазаруването на натурална козметика, която не е изпитвана върху животни.
Фиона има собствен бизнес – Fiona Winter Studio е базирано в Милано и вече е реализирало няколко колекции, съвместно със Swarovski Group и световни марки. Тя се занимава и с вътрешен дизайн, разработила е специални облицовъчни плочи, съчетаващи естествен камък с кристали Swarovski.

--------------------
В цифри

Рокля, украсена с 10 000 блестящи камъчета Сваровски, облeчe Мерилин Монро в онази паметна вечер през 1962 г., когато изпя на президента Джон Кенеди "Happy Birthday". "Сваровски" се прочуват със своите колекционерски кристални фигурки, чиято цена е между 30 и 600 долара. Творенията на "Сваровски", които помогнаха да се роди култът към марката, включват кристална тоалетна за $ 128 000 и фигурка на Мики Маус за 9 000 долара. Приходите на "Сваровски за 2012 г. са от 3,1 милиарда евро през 2012 г., а компанията се оценява на 9 милиарда долара, според данните, събрани от Bloomberg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай