Дъждът отложи прибирането на мерлото и кабернето

Отец Георги Сарадинов чака гроздето да се налее със захар

Дъждът отложи прибирането на мерлото и кабернето | StandartNews.com

Благоевград. Хиляди стопани в лозарските общини Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич отложиха брането на най-разпространените сортове грозде. Мерлото и кабернето ще се прибират в края на следващата седмица, а широката мелнишка лоза - чак след 1 октомври. Там където не е имало достатъчно слънце, ще се бере чак до края на октомври. Причината за удължената кампания по беритбата са падналите наскоро дъждове. Налага се лозарите да изчакат няколко дни, за да може плодът не само да възстанови своята захарност, но и да натрупа още. В момента тя е около 24 градуса, но на места може да достигне до 26-27. Целта е да се предложи най-качествена стока на пазара, за да се търси и висока цена. Стопаните са категорични, че няма да продават продукцията си на винпромите, тъй като те им извиват ръцете да продават на безценица. Уверяват, че няма да дадат мерлото и кабернето на цена под 90 ст. за килограм, за широката мелнишка лоза ще искат поне 65-70 стотинки.

"Търговци от Хасково, Пловдив и Пазарджик мамят купувачи на грозде в Пиринския край, че вземат продукция от нашия регион. В момента продават мерло и каберне, а ние ще започнем да ги берем чак в края на следващата седмица", твърдят кметове на населени места в община Сандански. Те непрекъснато получават сигнали, че в Благоевград, Разлог и Гоце Делчев се предлага грозде, за което продавачите казват, че е от техния район. В същото време микробусите им са с хасковска, пазарджишка или пловдивска регистрация. "Хората трябва да знаят, че няма как да си купят мерло и каберне от нашия край, защото още не сме ги обрали. Да не говорим за сорта "Широка мелнишка лоза", той ще се бере чак след 1 октомври. Ние ще продаваме мерлото и кабернето най-малко за 85 стотинки за килограм. Как тогава в градовете го предлагат по 75 стотинки за килограм? Просто гроздето е от Пловдивско и е с ниска захарност - 20-21 градуса, качеството му не е като на нашето, което е със захарност от 25-26 градуса", обяснява кметският наместник на Враня Валери Попов. Той и колегите му искат да предупредят всички купувачи, че в момента вземат грозде с ниска захарност от региона на Пловдив, Хасково и Пазарджик, затова е и по-евтино. "Който иска хубаво грозде, за да пие хубаво вино през зимата, ще трябва да почака още десетина дни. Нека мерят захарността, тогава ще разберат откъде е гроздето", каза още Валери Попов.

"Молихме се доста да падне дъжд през септември. И времето ни послуша, че даже попрекали. Затова най-масовите сортове тук ще се берат по-късно. Никой обаче не проклина времето. Защото знаят, че срещу природата нищо не може да се направи. Няма фамилия в селото, която да не разчита да не напълни бъчвите си, а и да припечели някой лев от продажба на грозде, а после и на хубаво вино", споделя отец Георги Сарадинов, който е сред най-добрите лозари и винари в село Илинденци. Лозовите масиви край селището са близо 3000 декара. През юли и август силното слънце е "изпекло" гроздето. А това е гаранция за висока захарност на плода. Според свещеника ще е хубаво в следващите дни времето да е топло, за да натрупат гроздовете допълнителна захарност. "Реалната цена на килограм плод излиза поне 1 лев - това е труд, разходи за пръскане, за торове, за оране, за препарати. И вино, и ракия се правят от качествен материал", разказва 67-годишният божи служител. Иска да има държавна политика за реализация на тяхната продукция на пазара.

Лозарите готови за бартер срещу картофи

В района на Илинденци, което е в община Струмяни, и в община Сандански продукцията е с 15-20% повече от миналогодишната. От декар се прибира до 1 тон реколта. Лозарите в санданското село Враня и съседните селища са готови да направят бартер на гроздето с картофи и боб. И тук няма семейство, което да не разчита на лозята си, за да върже двата края. Насам идват от целия Пиринския край, от Кюстендил, от Перник, от София. Дори от Пловдив пристигат, защото при тях, ако кабернето е с 20 градуса захарност, то тук е с 4-5 градуса отгоре. Чакат и доста гърци, които са редовни клиенти. "Готови сме не само да продаваме срещу пари. Ще правим и бартер. Най-много търсим картофи и фасул. Затова следващата седмица да идват от Самоков и Якоруда с картофите, пък ние ще им дадем грозде. Няма да върнем никого, всички са добре дошли. Най-важното за хората е да пласират реколтата си и да си осигурят доходи за дърва за зимата и за други разходи", казва кметският наместник на село Враня Валери Попов. Селският управник е убеден, че няма да смъкват цената. А тя е ясна отсега - мерлото и кабернето между 90 стотинки и 1 лев за килограм, а широката мелнишка лоза по 65-70 стотинки.

Смъкват цената, ако береш сам

Има обаче един начин купувачите да смъкнат цената на гроздето - ако сами си го наберат. Напоследък в Пиринския край тази практика се утвърди почти навсякъде. Услугата за мераклиите да се сдобият с плод за производство на домашно вино се предлага от самите стопани. Възрастни и самотни лозари нямат сили сами да оберат реколтата, която си стои по пръчките в лозовите им масиви. В същото време не разполагат и с достатъчно пари, за да наемат работници, които да приберат продукцията им. Затова тези собственици на лозя измислиха нова схема - купувачите сами си берат необходимите им количества, но след това цената на плода пада драстично. Подобна практика въведоха стопани в общините Кресна, Струмяни и Сандански. И от нея веднага се възползваха десетки хора. "В събота отидохме за грозде в кресненското село Долна Градешница. Сами влязохме в лозето. С мен бяха още трима души, сред тях и тъстът ми Стоил Германов, който е фелдшер в Спешен център-Благоевград. За три часа набрахме 600 кг бяло грозде. Цената му върви по 1 лев за кг, но ние платихме само по 65 стотинки. Спестихме благодарение на труда си цели 210 лева. Платихме само 390 лева, а не 600 лв.", заяви Антон Груйчев.

В Благоевград търговията с грозде върви с пълна сила. Непрекъснато има клиенти пред струпаните касетки с продукция край кооперативния пазар. "Нашето грозде е мерло и каберне от мелнишкото село Виногради, даваме го по 80 стотинки за килограм, меленето струва по 5 стотинки за килограм. На тези до нас гроздето е от санданското село Левуново", уверява Петко Божинов, докато мели продукцията на поредния клиент. Всеки взема грозде на доверие, никой не мери захарността му. "За нас цената също е важна, не само за производителите на грозде. Взех 500 килограма мерло и каберне, това ми струва 400 лева. А щом лозарите в Сандански ще го дават на търговците по 90 стотинки, за нас крайната цена ще е поне 1 лев. По-добре да не е толкова захарно, но да спестя 100 лева", обяснява благоевградчанин на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай