Чобанов с много сериозно предупреждение за бюджета

Бившият финансов министър скептичен за ръста на икономиката

Чобанов с много сериозно предупреждение за бюджета | StandartNews.com

Трябва да видим този бюджет решава ли съществуващите проблеми или създава нови. Това коментира народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш министър на финансите, в предаването "Още от деня" на БНТ. Той съобщи, че към момента не вижда достатъчно аргументи Движението да подкрепи бюджета.

Доц. Чобанов посочи, че могат да бъдат отправени редица критики.

В рамката на бюджета е предвиден икономически ръст от 4,8%, каза доц. Петър Чобанов. И подчерта, че няма потвърждения от други източници, включително от БНБ, че ще е толкова голям растежът.

"Същевременно е планиран доста голям дефицит - един от най-големите, които сме имали, сумата е 5.9 млрд., към който трябва да прибавим и 2.9 млрд. от миналата година, които ще бъдат похарчени сега, това дава 8.8 млрд. дефицит. С разходите е аналогично - 53 млрд., ако изчистим тези 2.9 млрд., срещу 66 млрд. сега - това са 13 млрд. увеличаване на разходите, което наистина е безпрецедентно. И възниква въпросът за какво ще бъдат похарчени", отбеляза Чобанов.

Финансовият експерт на ДПС обори тезата на премиера Кирил Петков, че дефицитът ще финансира инвестициите, като подчерта, че дефицитът не финансира нищо и именно това е разликата между приходите и разходите. Въпросът е за какво ще бъдат похарчени тези средства наистина, заяви бившият финансов министър.

"Предвидени са инвестиции - капиталови разходи, които са 5.8% от БВП, това не е безпрецедентно, 2019 г., въпреки критиките към прозрачността на изразходване, се отчете 6.2% от БВП, т.е. миналата година имахме много ниски инвестиции и поради факта, че се сменяха правителства, и поради факта, че имаше два служебни кабинета, и поради съмнения относно някои разходи дали трябва да бъдат извършени", каза Чобанов. И подчерта, че в момента не сме в период на криза, защото в криза икономиката се свива, а сега не е така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай