Бизнесът замря преди изборите

Бизнесът замря преди изборите | StandartNews.com

София. Сериозен спад в промишлеността и строителството отчете Националният статистически институт през март. Това беше месецът, през който бе назначено служебното правителство и се уточниха датите за предсрочните избори. Явно несигурността на политическата сцена се е отразила негативно и върху бизнеса.

През март промишленото производство намалява с 3,6% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Спрямо февруари също има спад - с 2,3%, сочат данните на НСИ. За този негативен резултат допринася и твърде бавното възстановяване на ЕС след кризата, за където е насочена по-голяма част от нашия износ. На годишна база спад е отчетен в добивната промишленост - с 22,7%, и в преработващата промишленост - с 3,5%. В производството и доставката на ток, парно и газ има ръст от 4,9%. По-значително намаление има при производството на химични продукти - със 17,2%, при обработката на кожи - с 13%, при производството на храни - с 12,8%, и ремонта и инсталирането на машини - с 10,7%. Увеличение е отчетено при производството на лекарства - с 14,6%, на текстил - с 14,1%, и на хартия - с 13,1%.

Топлото време не помогна на строителните предприемачи. През март строителството отчита спад с 1,3% спрямо предходния месец. Спрямо същия месец на миналата година намалението е доста по-сериозно - с 5,7%, сочат данните на НСИ. Причината за това е сериозният спад на годишна база с 11,4% на инженерното строителство. До голяма степен това се дължи на по-бавното реализиране на държавните инвестиционни проекти спрямо март миналата година. Намалението при строителството на сгради на годишна база е само с 1,3%.

Българите продължават да стягат колана и да свиват разходите си. През март оборотът в търговията на дребно е паднал с 1,7% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Така за пореден месец хората свиват потреблението си. Най-много е паднал оборотът в търговията на дребно c компютърна и комуникационна техника - със 7,4% спрямо март миналата година. Падат и продажбите на лекарства - с 6%, както и на битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2,6%. Хората ограничават дори покупките на храни, напитки и цигари, където търговията се е свила с 2%. Ръст с 4,5% има в продажбите на автомобилни горива, а търговията на дребно с дрехи и обувки се увеличава с 3,7%.

600 млн. лв.е дупката във външната

търговия на страната за първите два месеца на годината, обявиха от Националния статистически институт. Износът на България за ЕС е скочил със 17,3% през януари и февруари спрямо същия период на миналата година и е достигнал 4 млрд. лв., сочат данните на НСИ. Само за февруари е налице увеличение със 17,8%, до 1,9 млрд. лв. Вносът на България от ЕС за периода януари-февруари 2013 г. се увеличава със 7% спрямо същите месеци на миналата година и е на стойност 4,5 млрд. лв. Само през февруари 2013 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 16,8% и достига 2,5 млрд. лв. Данните на пръв поглед изглеждат впечатляващо за българската икономика, но реално не е така, пише darikfinance.bg. Увеличението на износа се дължи основно на експорта на горива. А вносът се покачва не заради възстановяване на вътрешното потребление, а заради поръчките на суровини и материали за последваща обработка. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 71,5% от износа ни за ЕС. От там идва и по-голямата част от вноса, което показва ролята на българската икономика като междинно звено за преработка на продукти с ниска добавена стойност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай