Бизнесът поръчва кадри за туризма

Бизнесът поръчва кадри за туризма | StandartNews.com

Бизнесът ще казва колко кадри и в какви туристически специалности са му необходими. Нещо повече - той ще участва в разработването на учебните програми и планове на новия интегрален колеж по туризъм, който отваря врати в Бургас. Как ще стане това ще съобщи утре министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на шестата национална дискусия от кампанията на в."Стандарт" "Да! На българската икономика". Вестникът ни събира на едно място проф. Танев, представители на централната и местната власт, водещи компании в туристическата индустрия, ректори, директори на училища, браншови организации, медии. Генерален спонсор на форума е Общинска банка, дискусията се провежда с подкрепата на БВФ Порт Бургас.

Домакин на срещата е кметът на Бургас Димитър Николов. На форума ще бъде подписан меморандум за развитието на професионалния колеж. Новото учебно заведение ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата "на терен" - във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности.

Учениците от професионалните гимназии по туризъм пък да изкарват стажа си през юни и септември в курорти, заведения и хотели, предложи вчера председателят на Съюза на собствениците на хотели в Златни пясъци Георги Щерев. Според него това би било по-полезно както за бизнеса, така и за учениците. Така в по-малко натоварените месеци учениците ще свикнат с работата. Най-добрите пък биха получавали бонуси и биха получили щат и заплата през активния сезон - юли и август.

Трудно е да се задържи персоналът, тъй като сезонът е 3-4 месеца, обясни Щерев. Над 60% от младите хора, които завършвали профилираните гимназии директно, отивали да си търсят работа в чужбина. Всяка година работя с ученици от професионалните гимназии, за мен те са отлично подготвени и винаги избирам тях дори пред завършилите университети или курсове към бюрата по труда, каза още Георги Щерев. И допълни: "Едно от решенията, които сме предложили на социалния министър Ивайло Калфин, е ние да осигурим на персонала 6 месеца заетост въпреки краткия сезон. От своя страна държавата през останалата половин година да предлага чрез бюрата по труда курсове за повишаване на квалификацията им - научаване на нови езици или различни професионални умения. След което ние отново да ги наемаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай