Билла България отчита свиване на цените. Амбициозни инвестиции

За първите десет месеца на годината Билла България отчита ръст от 15,8%

Билла България отчита свиване на цените. Амбициозни инвестиции | StandartNews.com

Ниска инфлация и дори известна дефлация отчита Билла България при хранителните стоки в последните седмици. Новината е добра и за потребителите, и за големите вериги, тъй като клиентите търсят по-ниски цени след дълъг период на покачване. Това заяви пред медии изпълнителният директор на Билла България Вигинтас Шапокас.

За една година - от октомври 2022 г. до октомври 2023 г. - продажните цени в магазините на Билла у нас са се увеличили с 1,6%. За същия период доставните цени са се вдигнали общо с 6,18 на сто. Ниската инфлация е полезна и за целта на България да приеме еврото, посочи Шапокас.

Шапокас разкри, че в Билла има затруднения с наредба, която урежда продажбата на стоки с висок фискален риск, общо 540 вида. Тя се прилага от началото на октомври за чуждестранните доставчици и заради голямата бюрокрация и те, и ние, имаме големи проблеми, посочи Шапокас. Декларациите за пратена или получена стока се попълват на ръка, при всяка промяна на обстоятелствата се пишат нови декларации и се викат инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП). От догодина наредбата влиза в сила и за местни доставчици и проблемите ще се увеличат, прогнозира шефът на Билла България.

Въвеждането на електронни ваучери е много добра идея, но ще има проблеми с нейното изпълнение, каза Шапокас. Причината е, че картовите оператори "Виза" и "Мастъркард" ще начисляват такса за всяка трансакция, като годишно сумите ще достигнат по наши сметки 20 млн. лева. Тези пари трябва да бъдат покрити от някого и ние предлагаме да се разговоря с картовите оператори да намалят таксите, отбеляза Шапокас.

Друг проблем, който се очертава пред търговците, е въвеждането на депозитната система за пластмасови и алуминиеви опаковки (бутилки и кенчета). Готови сме да предоставим място в магазините за машините, които да събират опаковките, но според нас организацията на системата трябва да се направи или от производителите на опаковките, или от екологичните организации, които са силни в страната. В момента се обсъжда какво да се прави със събрания материал, но по-важно е как хората, които са купили стоките и са платили депозит за опаковката, ще могат да си върнат парите, заяви Вигинтас Шапокас. Нашата позиция относно управлението на депозитната система е твърда, тя защитава и дребните търговци, защото машините за приемане на опаковки са скъпи - между 30 000 и 50 000 евро, обясни той.

За първите десет месеца на годината Билла България отчита ръст от 15,8% спрямо същия период на 2022 година, достигайки оборот от 1,1 млрд. лева. При сравнение на един и същ брой магазини, (защото веригата се разраства), отчетеният ръст е 12 на сто.

През тази година компанията ще инвестира 62 млн. лева и ще открие над 250 работни места. Търговската верига влага 50 млн. лева в изграждането на нова складова база до с. Загоре, област Стара Загора, като първата копка на обекта, който ще бъде открит през 2025 година, беше миналия месец.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай