България извън еврозоната още две години

България извън еврозоната още две години | StandartNews.com

Европейската комисия предложи Литва да приеме еврото догодина

Брюксел. България няма шанс за приемане на еврото в следващите две години, показва доклад на Европейската комисия. В същото време Брюксел даде зелена светлина на Литва да се присъедини към еврозоната. В доклада си за конвергенцията ЕК предлага това да стане през 2015 г. Окончателното решение трябва да бъде взето от съвета на министрите през втората половина на юли.

Останалите седем държави с т.нар. дерогация, сред които е и България, са постигнали „неравен" напредък и не са изпълнили всички критерии за членство във валутния съюз, така че положението им ще бъде преразгледано след две години.

България не отговаря на два от петте критерия за еврозоната.

Единият е да бъде във валутния механизъм ERM II, при който курсът на националната валута трябва да се движи в определен диапазон спрямо курса на еврото. Страната ни в момента е във валутен борд с фиксиран курс.

Вторият е т.нар. „качествен критерий", при който единствено Хърватия е напълно съвместима със законодателството на Европейския съюз. При този критерий се разглежда степента на интегрираност да страната – членка към икономиката на ЕС по различни показатели, като банков сектор, конкурентоспособност и др.

„Готовността на Литва да приеме еврото отразява дългогодишната ѝ подкрепа за разумни фискални политики и икономически реформи. Тези реформи, подпомогнати от присъединяването на Литва към ЕС преди десет години, доведоха до рязко увеличаване на благосъстоянието на литовците", отбелязва еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай