Анжела Тонева: Цените на тока се запазват до юли

Анжела Тонева: Цените на тока се запазват до юли | StandartNews.com

София. "Няма искания за повишаване на тока", обяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева в ефира на БНТ. Според нея цената на електроенергията няма да се повиши до края на юли 2014 г. „Нашият стремеж е да не се променя цената на тока до края на ценовия период, който е в края на месец юли. Тогава се прави нов регулаторен преглед, като се започне от всички производители до крайния снабдител. Тогава се получава крайния резултат – цената на електрическата енергия", обясни председателят на комисията.

Тонева поясни, че във връзка с проблемите от началото на годината, когато беше засечен по-дълъг период и това доведе до високи сметки, сега най-дългият обхват за измерване на електропотребление е 31 дни.

Председателят на ДКЕВР потвърди, че са прекратени процедурите за отнемане на лиценз на ЧЕЗ. Тя каза, че проверките ще продължат и ако се установят нарушения, ще бъдат налагани финансови санкции. Тонева обясни, че решението за прекратяване на започналите процедури не изключва търсенето на наказателна отговорност на дружеството. След стартирането на процедурата всъщност са съставени актове за имуществени санкции в размер на 4 милиона лева, каза тя. "Това са отделни производства. Когато има съмнения за някакво престъпление, сигналите се изпращат към съответните органи", обясни Анжела Тонева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай