Абсурд: Искат 42 бона от затворена сладкарница

Собственици молят за опрощаване на наема

Абсурд: Искат 42 бона от затворена сладкарница | StandartNews.com

Собственици на заведения в Пловдив настояват Общината да опрости наемите им за периода, в който бяха затворени по силата на заповедта на здравния министър като част от мерките за ограничаване на пандемията. Вместо това обаче  получават писма с ултиматуми, че ще бъдат дадени на съд, ако не внесат дължимите пари, пише "Марица".

За Кристина Куртукулларъ сумата възлиза общо на около 42 000 лева за месеците от декември до март. Жената е собственик на сладкарница на центъра, която се помещава в общински имот. В известие от местната власт тя е предупредена, че ако до 14 дни не погаси дълга си, Общината ще си търси парите по съдебен ред, като предстои и прекратяване на договора.

"От декември до март бяхме затворени по заповедта на МЗ. Отправихме към Община Пловдив искане за опрощаване, понеже при първия локдаун процедурата беше такава - подаваха се отчети от касовите апарати и за който е работил, наемът беше намален с 50%, а за затворилите обекти беше опростен", разказва собственичката. При сегашното запитване  й казали да внесе документите и че ще се мисли по въпроса. Щом узнала, че няма да има опрощване, тя писала и до ОбС и националния омбудсман. Полученият от Диана Ковачева отговор гласи, че тя апелира да се предприемат адекватни действия от Общината и Министерството на икономиката.

"Освен собственик, аз съм и счетоводител, и многократно съм присъствала на ревизии и проверки. Когато едно юридическо лице плаща разход без приход, се счита от Агенцията по приходите за укриване на доход и то е осъдено - описва правния абсурд Кристина Куртукулларъ. - В нашата ситуация, когато нямаме право на работа, искам да попитам как ще се процедира."

До момента жената е вложила много средства в сладкарницата, която е в сграда - паметник на културата. Два пъти е правен ремонт - единия път с инвестиционен кредит. Поправени са покривът и фасадата, извършено е саниране, дори възстановяване на склулптури с разрешение от Министерството на културата.

Служител на сладкарницата разказва, че се надявал на помощи при затварянето, когато целият персонал бил пуснат в неплатен отпуск. Понеже фирмата е с основна дейност производство, не била одобрена. Само някои от заетите ползвали мярката 60:40, но парите дошли със забавяне.

Марин Владиков също е собственик на заведение в Пловдив и още не е получил писмо от Общината, тъй като е  направил споразумение за разсрочване.  При предишния локдаун преминал в режим да обслужва на кетъринг и наемът му бил намален наполовина. Сега иска Общината отново да преразгледа размера на дължимата сума.

Община Пловдив да е съпричастна и да опрости на 100% наемите за времето на локдауна, като обсъдим и опции за облекчения в бъдеще, обобщава исканията на собствениците Стефан Петков.

Правим анализ на приходите и евентуално на първата сесия на ОбС може да предложим корекция, коментира зам.-кметът по финансите Величко Родопски. Това обаче може да стане само от януари насам, без декември, защото вече е приключила финансовата 2020 г. 

Собствениците възнамеряват да се срещнат с представители на местната власт и се надяват на диалог. Трябва да оцеляваме, казва Кристина Куртукулларъ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай