59 хил. абонати остават на топло след намеса на държавата (ОБЗОР)

59 хил. абонати остават на топло след намеса на държавата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Новогодишната драма с възможността над 59 хил. потребители на природен газ да останат без отопление още в първите минути на 2016 г. е на път да бъде разрешена след намесата на държавата. Абонатите ще получават газ по досегашните цени, договорени между тях и "Овергаз", а в следващите 10 дни "Булгаргаз" ще вдигне доставките без те да бъдат натоварени с допълнително 10 на сто от цената, каквато е практиката при увеличен обем без предварителна уговорка.

"Вече 24 часа в студената нощ и ден се занимаваме с проблема за доставките на природен газ към клиентите на "Овергаз". Не искам да говоря за конспирация и защо само няколко часа преди Новата година трябва да бъдем тук, а не пред масите и пред опасността хиляди домакинства да останат без газ. Оставям това вие да коментирате. Ако не бяхме взели мерки в 00 часа, когато хората посрещат Новата година и изпращат старата, подаването на газ щеше да спре", заяви премиерът Бойко Борисов. И обясни, че очаква от руска страна да проявят разбиране. „Истински се надяваме на коректност от страна на „Овергаз" към всички тези хора, които сега са на работните си места да не ни поставят в извънредна ситуация", посочи още той.

Досега домакинствата бяха клиенти на "Овергаз Инк", но заради неуредени финансови взаимоотношения между "Овергаз" и "Газпромекспорт" руската страна изпрати писмо, че от 0 часа на 1 януари спира доставките на газ за частното дружество. От фирмата на Сашо Дончев продължение на 2 дни обясняваха, че писмо няма, а че става дума за тридневен график на диспечерския център в София на "Газекспорт", в което срещу датата 1 януари била записана цифрата 0. В същото време шефът на БЕХ Жаклен Коен настояваше, че копие на писмото е изпратено и до "Булгартрансгаз".

"Овергаз" са признали, че имат проблем едва днес следобед, когато са отправили молба към "Булгаргаз" да поеме доставките на природен газ за битовите и производствените потребители.

Вследствие на това около 17,45 ч. е подписан договор между "Овергаз" и "Булгаргаз". "Това е типов договор за доставка на газ, условията по него могат да се видят на страницата на компанията, обясни шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. Тепърва ще се договарят условията за останалата част от годината, поясни Бойко Борисов.

Още преди да бъде подписан договора с "Овергаз" шефът на Булгаргаз Георги Гегов е провел разговори с "Газпромекспорт" за увеличаване на доставките на синьо гориво. В момента "Булгаргаз" тегли по 8, 8 млн. кубически метра на ден. Обемите на "Овергаз" се оценяват на около 1 млн. куб. м.

Изрично сме подчертали, че ние с руската страна нямаме проблем, категоричен бе премиерът. „Те си подават ритмично и ни отговориха, че и повече количества газ могат да доставят. Упълномощил съм Георги Гегов да говори с тях и, ако може да постигнем на високо ниво, докато всички тези неразбории с доставчика станат ясни, да спестим тези 10% отгоре върху цената. В противен случай трябва веднага да започнем да теглим от Чирен, имаме големи количества, за да компенсираме в следващите 10 дни. Сега е няколко часа преди нова година, нормалните хора вече са седнали на масите си и чакат да посрещнат Новата година. Смятайте колко хора сме ангажирали и дали е коректно в 18.30 да подписват договор? Очаквам вашите анализи в този случай и към руска страна да проявят разбиране към нас така", заяви министър-председателят", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай