Бизнесът пита: Нужен ли ни е студен резерв?

АИКБ със становище часове преди законопроекта на ГЕРБ

Бизнесът пита: Нужен ли ни е студен резерв? | StandartNews.com

 

Правителството удари на камък с новото светкавично решение да пренасочи всички резервни мощности към ТЕЦ „Марица Изток 2“.  ГЕРБ обеща да внесе промени в закона за енергетиката още в понеделник, с които да се дадат точни указания как да не се провеждат вече търгове за студения резерв за други мощности. Това бе обявено от депутата от ГЕРБ Валентин Николов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Причините били две. Европейска - студеният резерв по принцип трябвало да се либерализира като изискване на ЕК. Освен това било свързано и с либерализацията на енергийния пазар. А втората – политическа.  Целта е да се  орежат парите за ТЕЦ „Варна“.

Очевидно втората причина е била много по-важна, защото министър Петкова обясни, че намерения и преписки по темата са започнали още в началото на годината, но не досега това не било най-спешната работа.

Сего обаче проектозаконът се вкарва на пожар в парламента. Депутатът Валентин Николов даже се обърна към президента да не бави текстовете преди още да са внесени в деловодството.  

Часове преди да го депозират в НС обаче една от най-големите бизнес организации Асоциация на индустриялния капитал в България излезе с декларация към кабинета като се позова на европейските изисквания и поиска пълно отменяне на модела на студения резерв.

„Като приветстваме заявеното намерение за намаляване на разходите на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) за резервиране и от там – намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия, бихме искали да поощрим усилията на отговорните фактори за управление на енергетиката и към пълното премахване на модела „студен резерв”, без същият да бъде заменян с други, непазарни механизми, дори и с временен характер“, пише в съобщение на АИКБ. „Правилният управленски подход е да се фокусират организационни, институционални и политически ресурси към ефективното и своевременно финализиране на пълноценното свързване на българския електроенергиен пазар с единния интегриран европейски пазар“, добавят от асоциацията.

Според тях, като се позовават на европейските регламенти и се има предвид направените в последните 4 години стъпки по либерализацията, е „достатъчно да се вложат нужните усилия за финализиране на пълноценната електроенергийна интеграция на страната ни към единния електроенергиен европейски пазар до края на настоящата година“.  Практически това обезсмисля всякакви варианти за непазарно и излишно разходване на обществен финансов ресурс за поддържане на студен резерв, пишат от АИКБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай