САЩ разочароваха инвеститорите

Пламен Готев

САЩ разочароваха инвеститорите | StandartNews.com

Паундът поевтиня заради нагласите за Brexit

Лошите макроикономически данни може да отложат вдигането на лихвата през юни

Седмицата на световните капиталови пазари започна с относително по-слаба търговия поради неработните официални празници в САЩ и Великобритания и минимални ръстове на фона на засилените от изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън шансове за увеличаване на лихвените проценти. Месец май успя да завърши с позитивни резултати за повечето от водещите борси, но до края на седмицата инвеститорите бяха разколебани от спада на цената на петрола и поредица от неубедителни макроикономически показатели, като например бизнес активността в производствения сектор в Китай и Еврозоната.

Слабо представяне имаха европейските пазари, които след три поредни седмични ръста тази седмица се оцветиха в червено. Регионалният индекс Stoxx Europe 600 и германският бенчмарк DAX 30 изтриха по около 2% от стойността си, а британският FTSE 100 и френският CAC 40 падат с по 1%. В четвъртък се проведе заседанието на управителния съвет на Европейската

централна банка във Виена, на което очаквано лихвените проценти останаха непроменени, а

прогнозният ръст за икономиките от еврозоната през 2016 година бе леко завишен до 1.6%

(от 1.4%).
Щатските борси завършиха по-кратката си работна седмица с минимални изменения, като изглежда инвеститорите зад Океана ще заемат по-предпазлива позиция преди срещата на Федералния резерв на 15-ти юни.

Доста изненадващи новини получихме в самия край на седмицата, когато данните за заетостта в САЩ показаха едва 38 хил. нови работни места през месец май при очаквани 160 хил. Освен че резултатът е доста по-слаб от прогнозите на анализаторите, той е и най-лошият по този показател от повече от пет години насам. Това доведе до резки понижения на все още отворените в петък европейски и американски фондови пазари, а в същото време значително намали вероятността Федералният резерв да прибегне до повишаване на лихвите още на някое от предстоящите си заседания през юни и юли.
В Азия японската фондова борса, представена от своя бенчмарк индекс Nikkei 225, се понижи с 1% в резултат на поскъпването на йената, което е лоша новина за износно ориентираните компании в страната.

Китайските акции обаче скочиха с около 4% през седмицата

с което отчетоха първото си седмично повишение от април насам. Това стана благодарение на сесията във вторник, в която регистрирахме най-големия дневен ръст за борсата в Шанхай от два месеца насам, а той дойде след като инвеститорите прецениха, че шансовете китайски акции да бъдат включени в световния индекс MSCI през следващия месец, се увеличиха.

На валутните пазари особено лоша седмица имаше британският паунд, който поевтиня спрямо всички основни валути, след като резултатите от различни социологически проучвания за предстоящия на 23 юни референдум за излизането на страната от Европейския съюз показаха известно отслабване на лагера на "оставащите" спрямо предходни изследвания. Понижения регистрира и щатския долар, най-вече поради данните за новите работни места в петък, които намалиха шансовете за скорошно повишаване на лихвите. Йената беше сред печелившите валути тази седмица, предвид цялостната нагласа към избягване на риска и търсенето на по-сигурни активи.

На срещата на страните членки на ОПЕК в четвъртък очаквано не се стигна до споразумение за намаляване на добивите на петрол, като цената на черното злато се понижи, което оказа допълнителен натиск върху борсовите пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай