Бърз нов кабинет спасява лихвите

Цената на банковите кредити ще скочи само ако политическата криза се задълбочи

Бърз нов кабинет спасява лихвите | StandartNews.com

Лихвите на банковите кредити няма да скочат вследствие на оставката на кабинета, стига обаче политическата криза да бъде овладяна своевременно, категорични са банкери и икономисти. "Повишеният риск води след себе си и промяна в посока покачване на лихвите по кредитите, но още е много рано да се говори за подобни процеси - каквото и да кажа ще бъде спекулативно", коментира банкер, пожелал анонимност.

Веднага след като оставката на кабинета беше гласувана, застраховката срещу фалит на България се покачи, което показва повишения риск за инвеститорите. Малко е вероятно обаче цената на застраховката срещу фалит на България да даде голямо отражение върху нивата на лихвите, коментира изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова. По думите й това е така, защото банките у нас разчитат основно на привлечен местен ресурс, за да отпускат кредити. На същото мнение е и управляващият партньор в консултантската компания "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов. "При всички случаи има връзка между застраховките срещу фалит на държавата и цената на банковия кредит, но не е толкова директна, колкото се изкарва", казва Богданов. По думите му банките у нас не се финансират често от външния пазар, което изключва толкова пряка връзка между цената на кредита и застраховките срещу фалит на държавата. Според него обаче, ако политическата криза се задълбочи, повишеният риск би имал негативен ефект върху цената на кредита. "Безспорно, ако политическата криза се задълбочи, това ще има негативен ефект, но в момента има естествен неколкодневен шок, за да се види какво се случва", добавя Богданов.

Инвеститори отлагат сделки

 Пазарът на промишлени имоти вероятно ще изгуби най-много заради оставката на правителството и несигурността относно бъдещата икономическа политика. В последните месеци на пазара се появиха много работещи предприятия, за които имаше проявен интерес от чужди инвеститори, разказа Орлин Владиков от Националното сдружение "Недвижими имоти". Според него брокерите са очаквали много гръцки фирми да прехвърлят бизнеса си у нас заради нестабилната обстановка в родината им и слабите перспективи за скорошна стабилизация там. Получени са и запитвания от компании, които са имали интерес да инвестират в предприятия за автомобилни части и строителни материали. Но възгласите за премахване на валутния борд и плоския данък може да доведат до оттегляне на тези потенциални инвеститори или поне със сигурност те ще изчакат, преди да предприемат сериозни стъпки за установяване в нашата страна, смята Владиков. Според брокерите пазарът на жилищни имоти е по-устойчив на политическите сътресения и е доказал това в годините на прехода. Смяната на правителствата никога не се е отразявала чувствително върху пазара на апартаменти и къщи. В последните години обаче тенденцията е на постоянно поевтиняване на имотите. Възможно е тя да се задълбочи допълнително, ако се приемат призивите за излизане от валутния борд, коментира Владиков. Подобен сценарий би довел до несигурност и непредсказуема инфлация, която със сигурност ще се отрази негативно върху пазара и на жилищни площи, коментират брокерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай