„Деца на герои“ – Фондация „Емил Шарков“ сформира общност на децата на загинали служители от системата на МВР

„Деца на герои“ – Фондация „Емил Шарков“ сформира общност на децата на загинали служители от системата на МВР | StandartNews.com

През последните 3 години всички инициативи на фондация „Емил Шарков" са насочени към децата на загинали или инвалидизирани служители от МВР. Разбира се без подкрепата на Министерство на вътрешните работи, голяма част от мащабните събития за децата нямаше да се случат.
След редица срещи и разговори с отговорните за децата служители в МВР, фондация „Емил Шарков" като медиатор между Министерството и децата, в момента има отличен диалог с институцията и подкрепа на повечето предложени активности.
Както в. Стандарт вече е писал, през 2016 г. се проведе незабравим детски лагер с много атракции и вълнуващи инициативи за 26 деца в к.к. Св. Константин и Елена. В продължение на седмица, освен на морски емоции, децата се насладиха много други атракциони и преживявания с подготвената от организаторите всекидневна програма.
През м. декември 2017 г. се проведе първата по рода си Национална среща „Деца на герои", която събра семейства на загинали и пострадали достойни български полицаи и пожарникари, загубили живота си при изпълнение на служебния дълг.
Националната среща „Деца на герои" бе организирана от Фондация „Емил Шарков", посветила дейността си в помощ на деца на загинали служители на МВР, с незаменимата помощ на Министерство на вътрешните работи.
„Идеята на срещата беше изграждане на общност, в която децата, споделящи обща съдба, да разчитат на морална и емоционална подкрепа, за да изградят у себе си вярата, че са достойни наследници на своите бащи-герои и могат да се справят успешно в живота, макар и претърпели тежка загуба." – сподели Милена Шаркова, съпруга на командоса Емил Шарков, загинал по време на акция.
По време на срещата семействата отдадоха почит към паметта на своите бащи и съпрузи и намериха емоционална сила в търсене на начини за преодоляване на житейските изпитания. Бяха излъчени и координатори по областни градове за по-лесна организация на бъдещи събития. Фокус бе поставен и върху талантите и личните търсения на всяко от децата с цел по-нататъшното им развитие и реализация.
Думи на подкрепа към семействата отправи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Заедно с децата бе и Надя Обретенова - журналист от Българската национална телевизия, официален медиен партньор на събитието, която представи филма си за опасностите, дебнещи младото поколение в интернет мрежата. От БНТ направиха специална изненада на децата – известния актьор Ивайло Захариев, играещ ролята на полицай в сериала "Под прикритие" закри дневната среща с мотивиращо и зареждащо обръщение към децата, които го заобиколиха за снимки и автографи.
По-късно вечерта, в подготвената за децата увеселителна програма водещ беше любимия комик Шкумбата, талантливите певци Крисия, Лилия и Владо Димов, шампионът по бийт бокс на България Искрен Дончев – Искрата. Томбола с награди и две специални торти от Happy зарадваха всички в края на вечерта.
В момента, в периода 21-28 юни, в гр. Созопол се провежда първият от планираните за два летни лагера 2018 г. за деца на загинали служители от МВР. 37 деца и майки имат възможност да се насладят на слънчевите лъчи и морския бриз, да общуват помежду си и покажат взаимната си подкрепа.
Фондация „Емил Шарков", като инициатор и съорганизатор на лагера, изказва благодарности към МВР за ангажимента да настани децата и техните майки в почивната база на Министерството. База за отдих „Изгрев", с красивите си градини и детски площадки, предлага отлични и безопасни условия за почивка на малки деца, където те играят необезпокоявани през цялото време, когато не са на плаж, а майките им са спокойни за тяхната сигурност.
Градусът на емоциите се вдигна допълнително от еднодневното посещение на групата в аква парк в близост до Созопол, където малки и големи малчугани се гмурнаха в незабравими водни атракционни.
Вторият летен лагер за годината, ще се проведе в началото на м. Септември в базата на МВР в гр. Несебър. В него ще се включат по-големите деца, за които организаторите готвят специални изненади.
В календара на събитията на фондацията за 2018 г. е й благотворителен футболен турнир „Емил Шарков", в който се включват полицейски и цивилни отбори. Станалия традиционен турнир ще се проведе през м. октомври за 4 поредна година и е включен в спортния календар на Спортна академия на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай