Защо рибата е полезна за сърцето?

Тя е най-лесният начин да си набавим омега-3 мастни киселини, една порция седмично пази от инфаркт и инсулт

Защо рибата е полезна за сърцето? | StandartNews.com
  • В мазнината й има разтворени витамин D, K и Е, което я прави особено ценна за човешкияорганизъм
  • Тя е най-лесният начин да си набавим омега-3 мастни киселини, една порция седмично пази от инфаркт и инсулт

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт".  Пишете ни на адрес: [email protected]

 

На Никулден се яде риба. Всъщност, поради важността на светеца, по-скоро се разрешава риба, както е на всеки значим празник, който се пада през пости. Но поради това, че св. Николай е покровител на моряците, връзката с водата и рибите се усеща по-силно и у нас яденето на риба на този ден се е превърнало в нещо като приятно задължение дори и за хора, които никога не са постили през живота си.

Няма да се спирам на особеното обстоятелство, че месото на рибите се счита от Църквата за постно, нито на интересната биография на св. Николай. В тази статия ще обърна внимание на това защо яденето на риба се препоръчва от повечето лекари по света. На първо място, тя е

прекрасен източник

на множество полезни и лесно усвоими хранителни вещества. Богата е на пълноценен белтък, който не отстъпва по качества на месния. Освен това, мазнината, която се съдържа в рибата не само, че не е вредна, но дори напротив - смята се за особено полезна за сърцето, кръвоносните съдове, мозъка и имунната система с високото си съдържание на полиненаситени мастни киселини и витамини.

В последното десетилетие много се говори за омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини. За да обясня какво означават тези названия, е необходимо първо да кажа няколко думи за структурата на обикновените мазнини. Всяка молекула мазнина представлява глицерин, свързан с три мастни киселини посредством т.нар. естерна връзка. Това е връзката, която се осъществява между алкохол и органична киселина. Глицеринът е тривалентен алкохол, което означава, че може да се свърже с три мастни киселини едновременно. По тази причина обикновените мазнини се наричат още триглицериди.

Споменатите мастни киселини представляват различно дълги вериги от въглеродни атоми, наситени в определена степен с водород. Колкото по-дълга е една верига, толкова по-висока е температурата на топене на тази киселина и на нейните съединения. Следователно, ако глицеринът е свързан с дълговерижни мастни киселини,

мазнината най-вероятно ще бъде твърда

при стайна температура. Такива са повечето животински мазнини - свинска мас, кокоша, говежда и овнешка лой, а също и кравето масло. От растителните мазнини, с подобна структура са какаовата, кокосовата и палмовата. Дълговерижните мастни киселини са и по-богати на енергия, сиреч по-калорични.

Друго обстоятелство, което дава отражение на агрегатното състояние, а и на биологичните и химични отнасяния на мазнините, това е наситеността на мастните киселини с водород. Когато някъде по въглеродната верига има двойна връзка, това спестява два водородни атома и такива киселини наричаме ненаситени. Колкото по-ненаситена е една мастна киселина, толкова по-течни са нейните съединения. Животинските мазнини по правило са бедни на ненаситени мастни киселини, а растителните - обратно. Когато двойните връзки са повече, наричаме тази киселина полиненаситена.

От огромно значение за биологичните свойства на мастната киселина е мястото на двойните връзки. Когато има такава между третия и четвъртия въглероден атом, броено от несвързания с глицерина край на веригата, такава мастна киселина наричаме омега-3 ненаситена. Предполагам, че вече се досещате къде е двойната връзка при омега-6 ненаситените мастни киселини: между шестия и седмия въглероден атом, смятано от свободния край. Когато една мастна киселина е полиненаситена, тя обикновено има двойни връзки и на двете места, така че бива и омега-3, и омега-6.

Важността на това се определя от начина, по който организмът ни преработва тези мастни киселини. Първо и преди всичко,

те са незаменима част от храната

Човешкото тяло не е способно да ги синтезира. Те винаги постъпват отвън и за да бъдем здрави, те трябва да се поемат в определено съотношение. Веднъж усвоени, а това се случва много лесно, от тях ние произвеждаме няколко групи вещества, които имат важна роля в процесите на възпаление, съдовия тонус, имунната реакция и пр.

Къде се нарежда рибената мазнина по отношение на своя състав? Тя е богата на ненаситени мастни киселини, предимно от групата на омега-3 и подобно на растителните мазнини е течна. Освен това, в нея има разтворени витамин D, K и Е, което я прави още по-ценна за човешкия организъм.

Омега-6 мастни киселини има много в растителната храна, така че ние няма как да страдаме от недостиг на такива. Но за да си набавим достатъчно омега-3, най-лесният начин това да стане е с ядене на риба. Иначе може и с млечни продукти, но само ако познавате лично кравата и знаете, че е пасла трева, а не е хранена с фураж.

Спрях се толкова подробно на мазнините, защото повечето благотворни ефекти на рибата се дължат именно на тях. На първо място това е доказаната профилактична роля на рибната консумация по отношение на сърдечно съдовите заболявания. Проучване, проведено в САЩ показва, че дори една порция риба седмично понижава с до 15 процента риска от съдови инциденти - инфаркти и инсулти.

Благотворното влияние на мазнините в рибата върху развитието на нервната система я прави особено подходяща храна за бременни жени. Но тук е мястото да спомена, че поради повсеместното замърсяване на световния океан, месото на много риби е с

повишено съдържание на тежки метали

- особено живак - така че трябва да се внимава.

Макар че ефектите на рибените мазнини върху нервната тъкан са най-значителни при развиващия се организъм, установено е, че редовната консумация на риба забавя стареенето на мозъка при възрастни хора, предпазвайки ни от развитието на деменция, но също така повлиява благотворно депресивни състояния и подобрява качеството на съня.

Модулиращата имунитета функция на производните на омега-3 ненаситените мастни киселини водят до по-здрав имунитет и по-ниска честота на автоимунните заболявания при хората, редовно консумиращи риба.

И най-сетне, съществува слаба зависимост между консумацията на риба и риска от развитие на онкологични заболявания. С други думи, яденето на риба може би предпазва от рак, но за това все още липсват убедителни доказателства.

След всичките тези ползи, редно е да обърнем внимание и на рисковете. Най-съществената опасност при консумацията на риба се състои в това рибата да е развалена. Както тя представлява ценна храна за нас, такава е и за микробите, така че бързата консумация и правилното съхранение на рибните продукти е от решаващо значение за безопасността на този, който ще ги яде. Във всеки един момент, след като рибата умре, тя трябва да се съхранява в непосредствен контакт с лед.

От известно значение са и множеството паразити, които живеят в рибите и при определени обстоятелства могат да засегнат и човека. Това у нас не е особен проблем, тъй като

нямаме традиция да ядем сурова

риба, а термичната обработка на практика убива всички рибешки паразити.

Не без значение са и вече споменатите замърсители. Не е трудно да се замислим върху това, че всички отпадни води накрая се стичат в Световния океан. Много от вредните вещества в тях се поемат от рибите и дори се натрупват в тях. Ако се страхувате от тези вещества, отдайте предпочитание на риби, които обитават планински потоци. Малка е вероятността пъстървата на трапезата ви да е живяла в река, над която има фабрика или завод.

Много хора имат различна степен на непоносимост към риба. Като се започне от това, че просто не харесват миризмата или вкуса, и се стигне до тежки алергични реакции. Естествено, такива хора трябва да избягват рибата. В днешно време съществуват множество хранителни добавки на рибна основа, които са достатъчно пречистени, така че да не представляват проблем. Въпреки всичко, ако имате алергия, проверете дали съответния продукт е добър за вас.

На хората които обичат или дори само им понася вкуса на рибата, пожелавам приятен апетит и препоръчвам да си хапват най-малко веднъж седмично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай