Петък,

Успешно и безопасно инвитро в МЦ “Афродита”

От: Д-р Георги Станулов -
348
Успешно и безопасно инвитро в МЦ “Афродита”
A
A
A
  • 4 начина да избегнем усложнения при IVF процедури

На все повече двойки им се налага да прибягват до процедури по асистирана репродукция. Важно е тези процедури да се правят без риск за пациентката. Какво трябва да знае всяка една двойка, която е в процес да започне инвитро процедура, разказва д-р Георги Станулов, акушер-гинеколов в Медицински център "Афродита".Д-р Станулов е сред най-известните специалисти по асистирана репродукция в България. Работил е дълги години в клиники в Австрия, Великобритания и Гърция.Той е част от екипа на МЦ "Афродита" - най-големият център за регенеративна медицина в България.По официални данни от Център за Асистирана репродукция, Медицински Център "Афродита", е ин витро центърът с най-добра успеваемост, изчислена като брой раждания от инвитро процедури за изминалите три години.През 2021 МЦ "Афродита" беше наградена като "Инвитро клиника на годината". Клиниката има многобройни номинации и награди в страната и чужбина, които са гаранция и символ на качество.

  • Това са двете условия, за да стане една клиника лидер в репродуктивната медицина

Успеваемостта е нещо, с което в МЦ "Афродита" се гордеем. Не случайно за поредна година сме с най-добра успеваемост в България. Не по-малко важна обаче е безопасността на процедурите.

Двете най-чести усложнения са хиперстимулацията и многоплодната бременност.

Хиперстимулацията или така наречения Синдром на овариална хиперстимулация е нещо, с което специалистът по аситирана репродукция рискува ежедневно да сблъска. Как можем да я избегнем? Има четири основни начина:

Първо, трябва да започваме всяка стимулация с оптимални дози. Отдавна се знае, че успехът при дадена процедура не е право пропорционален на броя на извадените яйцеклетки. Безсмислено е да се опитваме да вадим максималния брой яйцеклетки при жени със запазен резерв. Освен безсмислено е и опасно, защото твърде големият брой извадени яйцеклетки повишава шанса за хиперстимулация, а оттам и нуждата от болнично лечение и усложненията.

Второ, динамично следим как пациентката реагира на стимулацията и при нужда намаляваме дозата на лекарствата. Не случайно при IVF процедурите се провеждат няколко ехографски прегледа. Тяхната цел е да адаптираме терапията според индивидуалния отговор. Както знаем няма два еднакви човека и всеки реагира по различен начин, важно е това да бъде отчетено, а не да се работи "на конвейер".

Трето. Имаме различни методи за тригериране. Някои от тях са по-щадящи и се прилагат, когато очакваният добив на яйцеклетки е твърде голям, въпреки ниската и впоследствие намалена доза. С някои видове тригериране буквално можем да угасим хиперстимулацията.

Четвърто и най-важно. Замразяването на всички ембриони, така наречената Freeze All стратегия е нещо, което може да ни спаси от тежките и късните хиперстимулации. Добре известно е, че успеваемостта на размразен ембриотрансфер е дори по-добра от тази на пресен. Не е проблем забременяването да се отложи с един месец, особено ако знаем, че това ще намали до минимум риска за здравето на пациентката. Естествено, всички искат резултат веднага, но понякога е по-безопасно да проявим малко търпение.

Гордея се, че за последните пет години не съм имал нито една тежка хиперстимулация, която да е довела до хоспитализация на пациентка.

Многоплодната бременност е усложнение, което често е подценявано от пациентите, а не рядко и от колегите специалисти по асистирана репродукция. Отдавна се знае, че близначната бременност е пряко свързана с по-голямата честота на преждевременните раждания, както и с по-честите случаи на гестационен диабет и прееклампсия.

В романтичните представи на пациентите близначната бременност понякога е дори желана. Никой не може да отрече, че близнаците са сладки, а и бъдещите родители често искат повече от едно дете. Трябва обаче да отчитаме, че свързаното с многоплодната бременност преждевременно раждане може да доведе до тежка инвалидизация и дори смърт на бебето. Какво можем да направим? Можем да трансферираме по-малко ембриони, а останалите да замразяваме.

Лично аз правя предимно single ембриотрансфери, много рядко връщам два и почти никога три ембриона. Това не намалява успеваемостта ми, но прави работата ми по-безопасна. А при нас, в Медицински център "Афродита", целта ни е да предоставяме модерна медицина на световно ниво, така че  факторът сигурност за нашите пациенти е най-важен.

В заключение искам да кажа, че е важно специалистът по асистирана репродукция да свърши работата си не само успешно, но и безопасно. Това понякога налага, да се прояви известно търпение.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички