Специалистите по акушерство и гинекология в ,Сърце и Мозък’ с иновативна оперативна техника

Екип от отделението по Обща и онкологична гинекология, ръководен от д-р Александър Любенов въведе и прилага нестандартната Mesh less без поставяне на платно) оперативна техника с използване на натурални тъкани.

Специалистите по акушерство и гинекология в ,Сърце и Мозък’ с иновативна оперативна техника | StandartNews.com

Специалистите по акушерство и гинекология в ,Сърце и Мозък’ прилагат нестандартна оперативна техника при пациентки с генитален пролапс.

Екип от отделението по Обща и онкологична гинекология, ръководен от д-р Александър Любенов въведе и прилага нестандартната Mesh less (без поставяне на платно) оперативна техника с използване на натурални тъкани. Операцията е иновативна за България и е стъпка напред и ефективна опция  при минимално инвазивното лечение на пациентки с генитално свличане.

Гениталният пролапс е нерядко срещано заболяване при жени след 50 години. Симптоматиката варира в широки граници, но най-честите оплаквания са тазов дискомфорт, непостоянни болки и неадекватен контрол на тазовите резервоари. Хирургичните подходи при това състояние са изключително разнообразни. Това дава възможност за нестандартни решения в хода на планирането и реализирането на оперативната интервенция. У нас традиционно се залага на класическата вагинална хирургия, която невинаги е подходяща за различните варианти на свличане и дава значително по-лоши резултати в дългосрочен план.

Подходът, който специалистите въведоха, е алтернатива на вече популярните операции с платно и е резултат от нарастващия отлив от този тип интервенции, поради някои тежки усложнения, свързани с използването на чуждо тяло. Представлява своеобразен ренесанс –комбиниране на някои изоставени оперативни техники чрез минимално инвазивната и високотехнологична хирургия. Използват се собствени фасциални и костни структури за издигане и укрепване на тазовото дъно.

„Приложихме този нов подход с успех и без усложнения. Пациентките бяха изписани на втория следоперативен ден, без оплаквания и с възстановена функция на тазовите органи. Операцията е подходяща при пациентки с централен пролапс, както и за лечение на рецидиви след вагинална хирургия. Дава възможност за по-кратък болничен престой, съхранява сексуалната функция и запазва детеродните органи, когато това е желание на пациента“ – коментират специалистите.

„Интересно е да се отбележи, че този тип операции са все още рядкост в Европа и се въвеждат в някои центрове от доайените на лапароскопската хирургия с платно. С цел превенция от допълнителните усложнения, които споменахме по-горе, използваме тъкан от пациента. Поради големия интерес от колеги в нашата сфера планираме обучителни курсове с гост-лектори от чужбина, на които ще споделим опита си“ – споделя д-р Любенов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай