Шоколадът - лек за сърцето и мозъка

За разлика от кафето и цигарите не предизвиква зависимост

Шоколадът - лек за сърцето и мозъка | StandartNews.com

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

 

  • За разлика от кафето и цигарите не предизвиква зависимост
  • Понижава „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол

Не мисля, че познавам човек, който да не обича шоколад. От друга стана, медицинската наука има склонност да забранява приятните неща, така че първата реакция на хората е, че щом е вкусно, значи е вредно. Но дали това е така и в този случай?

Една от най-очевидните вреди от шоколада е тази, че от него се пълнее. Няма как да отречем този факт. Съвременният шоколад е храна, съдържаща ужасно много енергия, при това предимно за сметка на мазнини и прости захари. Едвали има диетолог, който би ви го препоръчал, в случай, че искате да отслабнете. Рисковите фактори за здравето, свързани с наднорменото тегло са добре известни.

Но ако се замислим по-внимателно, ще установим, че високата енергийна стойност на шоколада се дължи на маслото и захарта, които той съдържа, а не на самото какао. То е в крайна сметка това, което прави шоколада любима храна на милиони хора по света.

Какаото е продукт, получаван от семената на каковото дърво, чиято родина е Централна Америка. Хората, живеещи в този район са го употребявали в протежение на практически цялата си история. Най-ранните свидетелства за това датират отпреди четири хиляди годни. За разлика от нас обаче, коренните жители на централна Америка са го приемали във вид на напитка, често съдържаща и различни подправки, които звучат несъвместимо с днешната ни представа за шоколад. Освен ванилията, която и до днес се използва, ацтеките са добавяли бахар, люти чушки, кармин и какво ли още не.

Когато испанците се срещат с коренните централноамерикански култури, те в първия момент са шокирани от вида на шоколадовата напитка, но тя бързо им се услажда и те я пренасят в Европа. Лютият пипер, карминът и повечето от другите традиционни добавки отпадат и така шоколадът постепенно заприличва на това, което е днес. За отбелязване е, че млякото влиза в състава му сравнително скоро, а изобретяването на сухото мляко прави възможно произведството на добре познатите ни блокчета от млечен шоколад.

Какаото съдържа множество биологично активни вещества, отговорни за неговия вкус и ефекти. Най-съществени за нас са теоброминът, кофеинът и фенолите.

Теоброминът и кофеинът са две молекули, принадлежащи към групата на ксантиновите алкалоиди. Те имат сходна структура и ефекти. Човешкият организъм даже преработва част от поетия кофеин така, че го превръща в теобромин. И двете вещества имат ефект върху нервната система. Те я стимулират, повишавайки чувството на бодрост, дават усещане за прилив на енергия и концентрация. Теоброминът в този смисъл има по-слаб ефект, но пък действа понижаващо на кръвното налягане. Освен това той се излъчва от тялото изключително бавно. Времето за спадане на концентрацията му в кръвта наполовина е около 10 часа за здрав средностатистически човек.

Кофеинът от своя страна е в твърде малко количество, така че консумацията на шоколад не води до толкова изразени ефекти както е при кафето.

За разлика от кафето и цигарите, смята се, че шоколадът не предизвиква физическа зависимост. Описаният в литературата „шокохолизъм“ представлява проява на психическо влечение към шоколада, което се дължи на прилива на удоволствие при неговата консумация.

Редица проучвания показват протективната роля на шоколада по отношение на съдовете. Това се дължи най-вече на фенолите и полифенолите. Те са силни антиоксиданти, които възпрепятстват увреждането на съдовата стена и по този начин забавят развитието на атеросклероза. Също така, тези вещества стимулират клетките на артериите и вените да произвеждат азотен оксид, който е най-важната съдоразширяваща субстанция в тялото. Това благоприятства оросяването на тъканите, което в особена степен повлиява добре сърцето и мозъка. Но на същата причина може да се дължи и това, че някои хора страдащи от мигрена, получават пристъпи след прием на шоколад.

Въпреки, че консумацията на какао не може да понижи общото ниво на холестерола в кръвта, доказано е, че това е една от малкото храни, способни да променят в положителна посока баланса между различните му фракции. шоколадът понижава „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол.

Провеждани са редица проучвания за директното влияние на какаото върху риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Някои от тях намират значително понижение на риска от смърт поради съдречносъдов инцидент.

Преди да се зарадвате твърде много от ползите, които донася шоколадът, предлагам да си припомним с какво започнахме тази статия. От шоколада се пълнее. А наднорменото тегло е в състояние да неутрализира почти всички изредени до тук ползи. Повечето проучвания така или иначе изследват влиянието на какаото, не на захарта. Нейната роля е добре известна.Така че, за да изпитате всички ползи от консумацията на шоколад, аз бих препоръчал да наблягате повече на тъмните му разновидности, които не са толкова мазни, съдържат по-малко захар и повече какао. Съществуват научни данни, че какаото само по себе може дори да помогне за намаляването на телесното тегло. Проблемът се състои в това, че никой не го консумира без захар.

Другото, на което ми се иска да обърна внимание е, да не прекалявате с шоколада. Човекът е сред малкото животни, способни на преработват теобромин, но дори така нашите системи не са толкова ефективни. Макар и рядко, възможно е да се получи теоброминово отравяне, което при човека се проявява с треперене, главоболие и чувство на безпокойство. Усещането е подобно на това, което се получава, когато прекалите с кафето. При някои хора шоколадът може да отключи мигренозни пристъпи. Не бива да забравяме, че има описани и алергии към него, макар че повечето от тях са всъщност към ядките, които обикновено съдържа.

В никакъв случай не давайте шоколад на животни. Повечето бозайници, с които имаме редовен контакт, не са в състояние изобщо да преработват теобромина и могат сериозно да пострадат. Засегнатите животни развиват сърдечни аритмии и симптоми подобни на епилепсия. При по-тежките случаи, това може да доведе до смърт.

В заключение, радвайте се на този дар на природата, без особени угризения, но не го споделяйте с домашния си любимец и, все пак, гледайте да не прекалявате с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай